Начало / Статии / Статии - Русия

Мавзолеят на Ленин - най-противоречивата атракция в Москва

Автор

/

Мавзолеят на Ленин в Москва е едно от най-противоречивите места в руската столица. Руснаците го мразят или обичат, а въпросът какво да се прави с тялото на Вожда и до днес буди разгорещени спорове и остава нерешен.

В мавзолея днес е изложено балсамираното тяло на Владимир Илич Ленин - лидер на СССР и един от водачите на Октомврийската революция.

Снимка: iStock by Getty Images

Появата на мавзолея

Веднага след смъртта на Ленин през 1924 г. на Червения площад в Москва се появява дървена сграда, която временно подслонява тялото му, докато бъде построен величественият мавзолей в негова чест. Първата дървена сграда е сглобена само за шест дни, навреме за погребението на съветския лидер, а четири години по-късно, през 1930 г., тялото вече е преместено в специален саркофаг в завършения мавзолей от тухли, гранит и железобетон.

Тленните останки на Ленин напускат Москва само по време на Втората световна война, когато германските войски опасно много доближават столицата и има опасност тя да бъде окупирана. Тогава тялото е евакуирано в Сибир, а след войната е върнато обратно, този път в нов саркофаг. От 1973 г. саркофагът на Ленин е брониран.

За кратко през 50-те години на 20-и век в сградата е положено и тялото на Сталин, но през 1961 г. то е премахнато, тъй като било решено, че Сталин не е следвал точно учението на Ленин.

Вдъхновение за архитектурата на мавзолея

За модел на мавзолея неговият архитект Алексей Шчусев използва елементи от прочути мавзолеи и царски гробници от древността - като Пирамидата на Джосер в Египет (най-древната от запазените до днес каменни египетски пирамиди) и гробницата на персийския владетел Кир Велики в Иран.

Траурната зала вътре е с площ 1000 кв. м, а вътре осветлението е приглушено.  

За какво се ползва мавзолеят на Ленин?

Снимка: iStock by Getty Images

Освен като място за поклонение пред лидера на болшевиките, мавзолеят е изпълнявала и редица други функции през годините.

Още от началото грандиозната сграда се ползва като трибуна, от която съветските лидери наблюдават паради и шествия.  

В определени дни (вторник, сряда, четвъртък, събота и неделя) от 10 до 13 часа мавзолеят работи като музей и приема посетители, които искат да видят гробницата отвътре. Входът е свободен, но очаквайте опашки. Преди влизане в мавзолея, посетителите минават през металодетектор, а вътре е забранено снимането, говоренето и носенето на шапки.

Отворени въпроси

В руското общество има разделение по въпроса дали трябва да продължават да се харчат пари за съхранението на тялото на Ленин или то трябва да бъде погребано. До 1991 г. разноските по поддръжката на мавзолея и балсамираното тяло са за сметка на държавата, а след това се поемат от частни дарители. От 1993 г. е премахнат и почетният караул пред входа на сградата.

Мнозина подкрепят цялостното събаряне на мавзолея, но това би било трудноизпълнимо, тъй като от 1990 г. Червеният площад и Кремъл са част от световното наследство на ЮНЕСКО и като такива не подлежат на никакви промени.

През 2020 г. е обявен конкурс за идеи в какво да бъде превърната сградата на мавзолея. Сред идеите са монументът да бъде превърнат в обикновен музей с билетна каса и магазинче за сувенири, да бъде преобразен в магазин за хранителни стоки и алкохол (каквито са рядкост в центъра на Москва) или да бъде трансформиран в ретро кафене в соц стил. Сред шеговитите предложения е и мястото да бъде превърнато в увеселителен парк наречен “Ленинленд”.

Вижте оферти за екскурзия до Москва!

>
13 май 2021 г.

Тагове

любопитно

музеи

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти