Начало / Екскурзии / Екскурзии - Делхи

ИНДИЯ и НЕПАЛ – светлини и сенки в подножието на Хималаите

Номер на оферта

/

238324

Дати & цени

03 март 2023 г. - Цена от 5555 лв.

Цената включва

• Самолетни билети София – Истанбул – Делхи – Истанбул – София с Турски авиолинии с включени летищни такси, чекиран багаж и ръчен багаж;
• Самолетни билети Делхи – Варанаси – Каджурахо и Джайпур – Делхи – Катманду – Делхи с включени летищни такси, чекиран багаж и ръчен багаж;
• 12 нощувки в посочените хотели 4* и 5* или подобни от същата категория;
• 12 закуски, 2 обяда и 12 вечери;
• Всички трансфери и турове с климатизиран автобус, съобразен с броя на групата;
• Билет за влак от Джанси до Агра в климатизиран вагон на Шатабди Експрес;
• Лицензирани местни екскурзоводи с английски език във всеки град;
• Професионален водач с дългогодишен опит в Индия;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности и всички държавни такси, валидни към момента на изготвяне на офертата;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове;
• Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ALLIANZ TRAVEL за лица до 66 г. с основен лимит за медицински разноски в чужбина от 100 000 лв.

Цената не включва

• Туристическа електронна виза за Индия: 43 USD на човек;
• Туристическа виза за Непал: 30 USD на човек;
• Боливудско Шоу в Делхи: 45 USD на човек, при минимум 10 записани;
• Шоу Mohabbat-е-Taj в Агра: 30 USD на човек, при минимум 10 записани;
• Полет над Еверест: 255 USD на човек;
• Доплащане за настаняване в единична стая: 395 USD на човек;
• Бакшиши за екскурзоводи, шофьори, носачи, рикшаджии, водачи на слонове, лодкари, портиери, пиколо и др. При добро обслужване е прието да се дават по 4-5 щ.д. от турист на ден;
• Напитки по време на хранене и лични разходи;
Резервиране на определени седалки по време на полетите;
• Такси за снимки и видео за някои храмове и музеи;
• Застраховка „Отмяна на пътуване“

Програма на пътуването

Защо да изберете тази програма?

• Гарантирано най-добрият сезон за посещение на Северна Индия и Непал с преобладаващо сухо и ясно време;
• Включено посещение на Варанаси – едно от най-свещените места в Индия;
• Включено разглеждане на храмовете на Каджурахо, световноизвестни с изкусно гравираните еротични сцени;
• Посещение на емблематичните за Индия „Розов град“ Джайпур и „Мечтата от мрамор“ Тадж Махал;
• Посещение на най-впечатляващия модерен храмов комплекс на Индия – Акшардам, включен в Рекордите на Гинес за най-голям хиндуистки храм в света;
• Бонус-изненада по време на пътуването ни!
• Водач от България с многогодишен опит в Азия, познаващ в детайли културата и особеностите на региона;

14 дни/ 12 нощувки
Дата: 03.03 - 16.03.2023

Цена на човек в двойна стая: 5 555 лв.

=============================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

=============================================================

ПРОГРАМА:

Ден 1/03.03.2023, петък/ СофияИстанбулДелхи
Излитане от летище София в 16:00 ч. за Истанбул. Кацане в 18:25 ч. Продължение за Делхи в 20:50 ч.

Ден 2 /04.03.2023, събота/ Делхи
Пристигане в Делхи в 05:15 ч. местно време. Посрещане и трансфер до хотел WelcomHotel Dwarka 5*. Настаняване и свободно време за почивка и закуска.
Полудневна обиколка на Делхи, включваща Гробницата на Хумаюн, наричана често „Малкия Тадж Махал“, впечатляващ паметник на индо-персийския архитектурен стил, построена от вдовицата на втория Моголски император Хумаюн и невероятния Храм на Лотоса, завършен през 1986 г. като център на Бахайската религия, чиято основна идея е обединяване на човечеството и премахване на религиозното, расовото и националното разделение.
Обиколката завършва с разглеждане на комплекса на Кутуб Минар – най-високата каменна кула в Индия, издигната през 1199 г. от Кутуб-уд-дин Айбак, след като разрушил 27 хиндуистки и джайнистки храмове и използвайки техните изящни колони за строителен материал на прилежащата джамия Куат-ул-Ислям.
Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 3 /05.03.2023, неделя/ Делхи - Варанаси
Закуска в хотела и сутрешен полет до Варанаси. Посрещане от местен екскурзовод, трансфер и посещение на Сарнат и Археологическия музей към него. Сарнат е едно от четирите най-важни будистки поклоннически места в Индия, нарича се още Мригадава или “Парк на елените”. Това е мястото, където Гаутама Буда за пръв път изнесъл проповед на петима свои спътници. Буда им разказал за своето прозрение – за средния път и за истините на живота.
Настаняване в хотел The Amayaа 4*. Вечерта рикша тур до гатовете на река Ганг и наблюдение на вечерната молитвена церемония Аарти от лодка в реката. Аарти е огнена церемония, символизираща петте елемента: етер, вятър, огън, вода и земя. Тя се изпълнява в чест на боговете, напомня на духа за превъзходството му над материалния свят, изпълнява желания и е израз на благодарност.
Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 4 /06.03.2023, понеделник/ Варанаси – Каджурахо
Ранно ставане и посрещане на изгрева над свещената река Ганг. Разходка с лодка по реката и наблюдаване на къпещите се богомолци. За хиндуистите къпането в свещените води на Ганг означава пречистване от греховете. От лодката се открива панорамна гледка към двата бряга на Варанаси с многобройните гатове, храмове и свещени клади.
Връщане в хотела за закуска. Трансфер до летището и полет за Каджурахо. Посрещане, трансфер и разглеждане на известните храмове в района на Каджурахо, включени в листата на ЮНЕСКО. Кандария Махадео е най-големият храм в Каджурахо, посветен на бог Шива. Висок е 31 метра и е с над 900 статуи. Храмът Читрагупта е посветен на слънчевия бог Сурия и затова е обърнат на изток. Храмът Вишванат е на Брахма, лъвове пазят северния му вход, а слонове ограждат стълбището от юг. Лакшмана е посветен на Вишну, Шива, Брахма и богинята Лакшми.
По време на династия Чандела, която управлявала региона през ІХ – ХІІІ в, градът бил религиозен център. От 950 до 1050 г. били построени повече от 80 храма, от които днес са запазени само 22.
Настаняване в хотел Syna Heritage 5*. Вечеря и нощувка.

Ден 5 /07.03.2023, вторник/ Каджурахо – Орча – Джанси – Агра
Закуска. Отпътуване за Орча, където ще разгледате впечатляващия средновековен Дворцов комплекс от 17 век. Разстоянието е 175 км и се изминава за около 4 ч.
Продължение за Джанси и отпътуване за Агра в климатизиран вагон на Шатабди Експрес. Пристигане в Агра, посрещане на ж.п. гарата и трансфер до хотел Crystal Sarovar Premiere Agra 5*. Настаняване, вечеря и нощувка.

Ден 6 /08.03.2023, сряда/ Агра
Закуска. Целодневна обиколка на града с посещение на едно от чудесата на света Тадж Махал – „Мечтата от мрамор“, разположен на брега на свещената река Ямуна и построен през 17 век в памет на любимата съпруга на моголския император Шах Джахан – персийката Арджуманд Бегум, наричана Мумтаз Махал или „Красавицата на двореца“.
Разглеждане на доминиращия над града Агра Форт.
Посещение на местна фабрика за пиетра дура, където ще се запознаете с древното изкуството за обработка на камъни и полагането им в мрамор.
Вечерта по желание посещение на шоуто Mohabbat-е-Taj в театър Калакрити, по време на което ще се потопите във вечната приказка за любовта… Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 7 /09.03.2023, четвъртък/ Агра – Фатехпур Сикри – Джайпур
Закуска в хотела и отпътуване за „Розовия град“ Джайпур. Разстоянието е около 260 км и се изминава за около 5 ч. По пътя посещение на древния град Фатехпур Сикри, построен от Акбар – един от най-талантливите и успешни моголски владетели. Планировката и архитектурата на новата столица са вдъхновени от личността на самия владетел. Акбар създал собствена философия, наречена „Божествена вяра“, в която обединява универсалните аспекти и ценности на ислям, хиндуизъм, християнство, джайнизъм и зороастризъм.
Този ден Ви очаква посещение на едно „скрито съкровище“ от нашата програма – стъпаловидния кладенец Чанд Баури, построен от крал Чанда преди повече от 1000 г. край селището Абханери. Той е един от най-големите и най-красивите в света. Настаняване в хотел Marigold Jaipur 4*. Вечеря и нощувка.

Ден 8 /10.03.2023, петък/ Джайпур
След закуска целодневна обиколка на Джайпур, чието име означава „Град на победата“.Денят започва с изкачване на гърба на слон до крепостта Амер Форт, която е с отлично стратегическо разположение сред склоновете на планинската верига Аравали. В случай, че ездата на слонове този ден е отменена от градските власти, изкачването става с джипове. На връщане към Джайпур фото стоп при Двореца на езерото Джал Махал и спирка пред фасадата на Двореца на ветровете Хава Махал, построен през 1799 г., за да могат в големите горещини жените от харема на махараджата да се наслаждават на повея на вятъра и да наблюдават външния свят през каменните дантели на стотиците прозорци, без да бъдат забелязвани.
Посещение на Градския дворец на Махараджата, превъзходен образец на раджпутската архитектура, разположен в центъра на Стария град. Следва разглеждане на Джантар Мантар, астрономическата обсерватория на Джай Сингх, който бил голям любител на науките.
Възможност за посещение на местна текстилна работилница за ръчно изработени килими и щамповане на изделия от памук и на бижутериен център, където ще научите повече за скъпоценните камъни, добивани в Раджастан.
Прибиране в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 9 /11.03.2023, събота/ ДжайпурДелхиКатманду
Сух пакет за закуска. Трансфер до летище и ранен полет за Делхи. Продължение с полет за Катманду.
Следобяд кацане на летище Катманду, разположено на 1350 м н. в. сред планинските масиви на върховете Шивапури, Фулчоуки, Нагарджун и Чандрагири. Посрещане и трансфер до центъра на града.Възможност за разходка и първи впечатления от непалската столица, съхранила спомени на 2000 г. Ще посетим древния храм Пашупатинат, разположен край свещената река Багмати. Той е посветен на Шива и е едно от най-светите места за хиндуистките богомолци и част от наследството на ЮНЕСКО.
После ще открием един от най-живописните площади на столицата, където е разположена красивата будистка Ступа Буднат на възраст 2500 г. и също част от ЮНЕСКО. Днес около нея живеят тибетски преселници, занимаващи се с производство на килими, рисуване на картини и др.
Настаняване в хотел The Everest 5*. Вечеря и нощувка.

Ден 10 /12.03.2023, неделя/ Катманду
Закуска. За всички записани едночасов полет над Еверест и над останалите хималайски първенци.
Продължаваме нашата разходка из долината с изкачване до Ступата Сваямбунат, кацнала на върха на конусовиден хълм. В гората край храма живеят стада от маймуни и затова често наричат мястото „Храмът на маймуните“. Обяд в местен ресторант.
Тесните градски улици ще ни отведат до сърцето на Катманду и до неговия централен площад Дурбар – мястото, където някога са били короновани кралете на Непал и откъдето гордо са управлявали земите си. Тук в Стария град все още се усеща полъха на древността, смесена със живите традиции на непалците, предавани поколения наред зад тухлени стени и пред осветени от огъня олтари.
В североизточната част на комплекса се издигат Храмът Талежу Бхавани и Хануман Дока – главният вход към Старият кралски дворец.
В южният край се намира Храмът на Живата богиня Кумари – тук все още живее младото неварско момиче, преминало успешно специалните изпити, за да докаже, че е въплатила в себе си хиндуистката богиня Талежу.
Южно от площад Басантапур се намира бившата Кралска конюшна, предназначена за придворните слонове, а днес продавачите на сувенири са намерили своето място тук. Наблизо е и Улицата на Хипитата от 70-те години, направили Непал част от своята Ера на цветята. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 11 /13.03.2023, понеделник/ Катманду
След закуска отпътуване за съседния град Патан, известен с красивия си Централен площад Дурбар. Той е вторият от трите Кралски градове в Долината на Катманду и тук живеят най-изкусните майстори каменоделци и резбари в Непал.Днес по улиците на Патан може да намерите най-различни произведения на изкуството, метални пеещи купи, статуи и орнаменти. Бившият Кралски дворец днес е превърнат в Музей, съставен от три основни двора: Мул Чоук, Кешав Чоук и Сундари Чоук, известен с каменните си шедьоври, включително Кралската баня Тушахити. Други интересни забележителности на Патан са Храмът на Кришна, Храмът на Бимсен, Златният храм и др. Обяд в местен ресторант.
Следобед се отправяме към третия средновековен Кралски град в долината Бактапур или „Градът на посветените“. Той е най-добре запазеният от тях и ни показва изумителни сгради и религиозна архитектура. Ще се разходим по старите калдъръмени улички край тухлените къщи със скрити дворове, каменни чешми и малки параклисчета. Тук са запазени и старите традиции в изработката на дървени кукли, маски и прозорци. Най-големите атракции на града са Дворецът с 55-те прозореца, Златната порта, Лъвската порта, Малкият храм Пашупати, Пагодата Нятпола и Храмът Бхайравнат.
Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 12 /14.03.2023, вторник/ КатмандуДелхи
Закуска. Свободно време за почивка или допълнителни мероприятия.
Трансфер до летище за полет до Делхи. Посрещане и настаняване в хотел WelcomHotel Dwarka 5*. Вечеря и нощувка.

Ден 13 /15.03.2023, сряда/ Делхи
Закуска. Целодневна екскурзия на Делхи, включваща най-впечатляващия модерен храмов комплекс на Индия – Акшардам. Той държи Рекорда на Гинес за най-голям храм в света, посветен на хиндуистката религия и ценности. На място се доплаща входна такса за Музейната част в порядъка на 4 лв. на човек.
Следва фото стоп при Червения Форт, построен от червен пясъчник на брега на р. Ямуна през 1638 г. от Шах Джахан, който имал амбиция да построи дворец, символ на величието и мощта на Моголската империя. Лахорската врата на форта е символ на независимостта на страната – тук всяка година на 15 август индийският министър-председател се обръща към нацията.
Джама Масджит е една от най-големите джамии в Азия, построена през 1656 г. от 5000 майстори зидари, известна като последното екстравагантно творение на Моголския император Шах Джахан.
Обиколката продължава с Новия Делхи и Вратата на Индия, сградата на Парламента, Президентството.
Вечерта по желание посещение на Боливудско шоу Kingdom of Dreams. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

Ден 14 /16.03.2023, четвъртък/ ДелхиИстанбулСофия
Ранно ставане и полет в 06:55 ч. за Истанбул. Кацане в 11:30 ч. Продължение за София в 14:55 ч. Кацане в България в 15:10 ч.


=============================================================

ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!

=============================================================

Тагове

Оферти - Индия |  Оферти - Делхи |  Екскурзии - Индия |  Екскурзии - Делхи |  Пролет 2022 - Индия |  Пролет 2022 - Делхи

Избрани оферти