Начало / Статии / Статии - Индия

6 причини да си в Индия за фестивала на цветовете Холи

Автор

/

Ярки цветове, усмихнати лица, шарен прах, който се носи из въздуха – малко вероятно е да не сте попадали на снимки от индийския фестивал на цветовете Холи. Холи е еуфория в най-чиста форма, фестивал на любовта и поздрав за идващата пролет.

Той е древен индийски празник, на който хората отправят „хола“ или молитва към всевишния за добра реколта и изобилен сезон. Вечерта се пали свещения огън холика, а в деня на Холи се води битка на цветовете, в която всеки е сам за себе си. Хората се целят с бои на прах или оцветена вода като символ на равенството и обичта между тях. Някои даже носят водни пистолети и балони. Накрая всички си разменят добри пожелания, сладки и подаръци.

Ето ви няколко причини, заради които си струва да бъдете точно в Индия и никъде другаде за фестивала на цветовете:

1. Защото няма нищо общо с празненствата на Холи в други краища на света. На много места се организират партита, носещи името на фестивала Холи, които обаче са дотолкова изменени от Запада, че нямат нищо общо с оригинала. Макар в индийските празненства да се включват все повече европейци, те носят съвсем различен дух. В Индия се организират шествия с украсени слонове и камили, както и сборове, на които се танцува в ритъма на барабани и се пеят типични за фестивала песни.

2. За да бъдете здрави. Холи се случва през пролетта, когато пролетната умора ни прави мързеливи и сънливи, и нямаме енергия за нищо. Веселието и ярките цветове стимулират пробуждането на тялото и го изпълват с енергия.

3. За да почувствате истинска близост – дори и с непознати. Това е празник на братството. Просто излизате на улицата и посипвате с цветен прах първия срещнат непознат, а той ви връща с усмивка. Най-добре е да сте на улицата още от сутринта.

4. За да видите горящите клади по улиците. Кладите се палят за здраве по улиците в нощта преди Холи. Те символизират изгарянето на демона Холика с песни и танци около огъня.

5. За да се изцапате и измокрите. Спомнете си детската радост от това да сте мокри, кални и мръсни. Забравете за правилата, вземете си бели дрехи, които никога повече няма да носите, и се забавлявайте без задръжки.

6. За да опитате банг (bhang). Иначе трезвените индийци консумират банг на Холи (субстанция, която се приготвя от канабис и се добавя към храни и напитки). Истинско забавление е да видите сериозните индийци да се правят на клоуни. Все пак имайте едно наум – към края на деня някои индийци прекаляват с банг и е добре да се приберете преди това.

Бонус съвет: Ако искате да не се пропие цялата ви кожа с цветове, можете предварително да я намажете обилно с кокосово масло или олио за коса.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Вижте актуални оферти за пътуване до Индия!

>
01 февруари 2024 г.

Тагове

екзотика

семеен туризъм

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти