Начало / Статии / Статии - Индия

Ню Делхи: Забележителности за начинаещи

Автор

/

Столицата на Индия, Ню Делхи, е като гигантски плетен кош, събрал всичко, което има за преживяване, виждане и опитване в Индия. Животът в града сякаш винаги е на забързан каданс, като при това изглежда и неподчинен на каквито и да било логика или ред. 

Останете няколко дни и ще усетите как сте се синхронизирали с ритъма на Ню Делхи и градът започва да ви става симпатичен. С безкрайния си списък от забележителности и уникални преживявания Ню Делхи може да изглежда заплашителен за тези, които го посещават за пръв път. Ако и вие сте от тях, ето няколко идеи откъде да започнете.

Пътувайте в миналото при Червената крепост

Тази крепост е изградена в последните дни на Моголската империя (ислямска империя, която заема почти целия Индийски полуостров в продължение на няколко века от 1526 до 1857 г.), но в нея на много места личат следи от дострояване, направено по-късно от Британската империя. Любопитно е, че крепостта е била бяла, но когато мазилката започнала да се лющи, я боядисали в червено.

Изгубете се в Стария Делхи

Старата част на Делхи е от онези места, на които няма смисъл да се мъчите да следвате маршрути и карти - позволете си да се изгубите сред цветните търговски къщи, пазарите за подправки и тесните улички. Тук се намира и най-голямата джамия в Индия, Джама Масджид. Построена е по заповед на шах Джахан, след като премества столицата си от Агра в днешен Ню Делхи.

Опитайте се да разберете индийската политика в музея на Индира Ганди

Бившата къща на Индира Ганди е превърната в музей, където можете буквално да минете по стъпките на последните минути от живота на противоречивата фигура на единствената в историята на Индия жена премиер. Тук през 1984 г. тя е застреляна от двамата си охранители. В музея се пази окървавеното й сари, а много от стаите са запазени каквито са били в мига на смъртта й. Разходка из този музей ще ви дадат повод за размисъл върху индийската политика, която, като повечето политики по света, е сложна и нееднозначна. 

Дайте си време за изкуство

Националният музей и Националната галерия за модерно изкуство са първите две стъпки от запознанството ви с индийското изкуство. В тези две сгради не само можете да разгледате невероятни примери за всички видове изкуства от индийски автори, но и да си поемете глътка въздух от лудницата на улиците на Ню Делхи.

Не пропускайте уличната храна

Голяма част от уличната храна в Индия е пържена и Ню Делхи не прави изключение. От една страна, не е най-здравословното нещо, което можете да ядете, но от друга, веднъж сте в Индия, а и така няма да се тревожите за хигиената. Опитайте всички варианти на пържено тесто с плънки от картофи, нахут, люти чушки и всякакви други зеленчуци, на които се натъкнете.

Отдъхнете в парк Буда Джаянти

Един от най-популярните паркове в Ню Делхи е построен в чест на 2500 години от просветлението на Гаутама Буда. Тук ще откриете големи поляни, сянка под дърветата, езера, много цветя и най-важното - звук от птича песен и щурци вместо боботенето на трафика.

Запознайте се с хиндуизма в храма Акшардам

Повече от 20 000 фигури на богове и богини ви очакват в хиндуисткия храм Акшардам, което означава, че спокойно можете да си отделите половин или дори цял ден, за да го разгледате. Не пропускайте да се почувствате малки на фона на над 3-метровата статуя на местен йоги от 18-и век.

Открийте любимото си място в арт квартала Хауз Кхас

Хауз Кхас е район за бохо и винтидж магазинчета, антиквариати и магазини на световни и местни дизайнери. След изтощителната обиколка на магазините отдъхнете в някое от хипстърските заведения с гледка към езерото. 

Вижте пластовете на времето по кулата Кутуб Минар

Кутуб Минар е минарето към джамията Кууат ал Ислам и е жив пример за исторически пачуърк. Нейните пет етажа са строени в рамките на 800 години - през различни периоди, от различни владетели, с различни материали. След всяка повреда върху нея се появяват нови и нови кръпки, които я правят интересна за разглеждане буквално плочка по плочка.

Вижте къде се срещат всички религии в храма Лотус

Храмът Лотус е бахайски храм - място, където всички религии и посетители са добре дошли и равни. Формата му напомня на цвят на лотус, който всеки миг ще разцъфне, а откритостта на бахайската философия го прави спокойно и хармонично място. 

Снимайте по залез Гробницата на Хумаюн

Гробницата на Хумаюн се смята за предшественик и вдъхновение на Тадж Махал. Разходете се до нея и в невероятните Моголски градини по залез, за да направите най-добрите снимки. Гробницата е посветена на починалия моголски император Хумаюн и е дело на персийски архитект.

Вижте тук оферти за екскурзия до Индия!

07 май 2021 г.

Тагове

градове

дворци

екзотика

културен туризъм

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН