Начало / Статии / Статии - Индия

Ню Делхи: Забележителности за начинаещи

Автор

/

Столицата на Индия, Ню Делхи, е като гигантски плетен кош, събрал всичко, което има за преживяване, виждане и опитване в Индия. Животът в града сякаш винаги е на забързан каданс, като при това изглежда и неподчинен на каквито и да било логика или ред. 

Останете няколко дни и ще усетите как сте се синхронизирали с ритъма на Ню Делхи и градът започва да ви става симпатичен. С безкрайния си списък от забележителности и уникални преживявания Ню Делхи може да изглежда заплашителен за тези, които го посещават за пръв път. Ако и вие сте от тях, ето няколко идеи откъде да започнете.

Пътувайте в миналото при Червената крепост

Тази крепост е изградена в последните дни на Моголската империя (ислямска империя, която заема почти целия Индийски полуостров в продължение на няколко века от 1526 до 1857 г.), но в нея на много места личат следи от дострояване, направено по-късно от Британската империя. Любопитно е, че крепостта е била бяла, но когато мазилката започнала да се лющи, я боядисали в червено.

Изгубете се в Стария Делхи

Старата част на Делхи е от онези места, на които няма смисъл да се мъчите да следвате маршрути и карти - позволете си да се изгубите сред цветните търговски къщи, пазарите за подправки и тесните улички. Тук се намира и най-голямата джамия в Индия, Джама Масджид. Построена е по заповед на шах Джахан, след като премества столицата си от Агра в днешен Ню Делхи.

Опитайте се да разберете индийската политика в музея на Индира Ганди

Бившата къща на Индира Ганди е превърната в музей, където можете буквално да минете по стъпките на последните минути от живота на противоречивата фигура на единствената в историята на Индия жена премиер. Тук през 1984 г. тя е застреляна от двамата си охранители. В музея се пази окървавеното й сари, а много от стаите са запазени каквито са били в мига на смъртта й. Разходка из този музей ще ви дадат повод за размисъл върху индийската политика, която, като повечето политики по света, е сложна и нееднозначна. 

Дайте си време за изкуство

Националният музей и Националната галерия за модерно изкуство са първите две стъпки от запознанството ви с индийското изкуство. В тези две сгради не само можете да разгледате невероятни примери за всички видове изкуства от индийски автори, но и да си поемете глътка въздух от лудницата на улиците на Ню Делхи.

Не пропускайте уличната храна

Голяма част от уличната храна в Индия е пържена и Ню Делхи не прави изключение. От една страна, не е най-здравословното нещо, което можете да ядете, но от друга, веднъж сте в Индия, а и така няма да се тревожите за хигиената. Опитайте всички варианти на пържено тесто с плънки от картофи, нахут, люти чушки и всякакви други зеленчуци, на които се натъкнете.

Отдъхнете в парк Буда Джаянти

Един от най-популярните паркове в Ню Делхи е построен в чест на 2500 години от просветлението на Гаутама Буда. Тук ще откриете големи поляни, сянка под дърветата, езера, много цветя и най-важното - звук от птича песен и щурци вместо боботенето на трафика.

Запознайте се с хиндуизма в храма Акшардам

Повече от 20 000 фигури на богове и богини ви очакват в хиндуисткия храм Акшардам, което означава, че спокойно можете да си отделите половин или дори цял ден, за да го разгледате. Не пропускайте да се почувствате малки на фона на над 3-метровата статуя на местен йоги от 18-и век.

Открийте любимото си място в арт квартала Хауз Кхас

Хауз Кхас е район за бохо и винтидж магазинчета, антиквариати и магазини на световни и местни дизайнери. След изтощителната обиколка на магазините отдъхнете в някое от хипстърските заведения с гледка към езерото. 

Вижте пластовете на времето по кулата Кутуб Минар

Кутуб Минар е минарето към джамията Кууат ал Ислам и е жив пример за исторически пачуърк. Нейните пет етажа са строени в рамките на 800 години - през различни периоди, от различни владетели, с различни материали. След всяка повреда върху нея се появяват нови и нови кръпки, които я правят интересна за разглеждане буквално плочка по плочка.

Вижте къде се срещат всички религии в храма Лотус

Храмът Лотус е бахайски храм - място, където всички религии и посетители са добре дошли и равни. Формата му напомня на цвят на лотус, който всеки миг ще разцъфне, а откритостта на бахайската философия го прави спокойно и хармонично място. 

Снимайте по залез Гробницата на Хумаюн

Гробницата на Хумаюн се смята за предшественик и вдъхновение на Тадж Махал. Разходете се до нея и в невероятните Моголски градини по залез, за да направите най-добрите снимки. Гробницата е посветена на починалия моголски император Хумаюн и е дело на персийски архитект.

Вижте тук оферти за екскурзия до Индия!

>
15 ноември 2023 г.

Тагове

градове

дворци

екзотика

културен туризъм

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти