Начало / Екскурзии / Екскурзии - София

Непознатата красота на Нигерия

Номер на оферта

/

238583

Дати & цени

Цената включва

настаняване в стандартни 3* хотели
местни англоговорещи гидове
наземен транспорт и летищни трансфери
храна според описанието (З-закуска; О-обяд; В -
вечеря)
водач от Пенгуин Травъл при мин. 8 души

Цената не включва

международни полети
храна и напитки,неспоменати в програмата
бакшиши и лични разходи

Програма на пътуването

С население от приблизително 192 млн. жители, Нигерия е най-гъсто населената държава в Африка и седма в света. Тук живеят около 500 различни етнически групи, като най-големите са Хауса, Игбо, Йоруба. Всяка една от тези групи говори свой собствен език, има собствена култура и традиции, което прави Нигерия една изключително колоритна и интересна за посещение страна. Столицата Лагос е наричана "лицето на модерна Африка", заради изключително добре развитата си културна сцена, множеството ресторанти на световно ниво и развита технологична индустрия.

Забележителности:

? Лагос - столицата на Нигерия
? Иле Ифе - родното място на цивилизацията на йоруба
? Абуджа - административен център на Нигерия

План на пътуване:

Ден 1. Лагос
Пристигане в Лагос и трансфер до хотела за нощувка.

Ден 2. Лагос
Днес ще разгледаме многоликата столица на Нигерия. С население малко над 20 млн. души, Лагос е икономическия, финансов и комерсиален център на Западна Африка. Градът е разположен на Атлантическия бряг и се състои от континентална част, полуостов и редица острови. В контраст на модерните региони на града е плаващия квартал Макоко. Ще направим обиколка с кану на региона и ще научим повече за начина на живот на хората, които живеят тук. Следващата ни спирка е остров Лагос, където ще научим повече за създаването на града и ще посетим някои от най-важните му исторически забележителности. Ще посетим Националния музей, където се намират артефакти, свързани с културата и историята на стотиците племена, населяващи Нигерия. Наблизо се намира и галерията "Нике", където могат да се разгледат едни от най- забележителните произведения от нигерийски артисти. Ще посетим и центъра "Леки", създаден през 1990г. с цел опазване на богатото местно биоразнообразие, където се срещат десетки видове свободно живеещи застрашени животни.

Ден 3. Лагос - Бадагри - Лагос
Днес започваме програмата си за деня рано сутрин с посещение на крайбрежния граничен град Бадагри, разположен западно от Лагос в близост до границата с Бенин. Заради разположението си, градът е бил използван като важна точка по маршрута за търговия с роби през 16ти -19ти век. Тук ще посетим мястото, където се намирал пазара на роби, музея на робството и плажа Гберефу, от който са потегляли корабите с роби. Връщаме се в Лагос за нощувка.

Ден 4. Лагос - Абеокута - Иле Ифе
След закуска, потегляме към Абеокута, където ще посетим историческата "крепост на Абеокута" - скалата Олумо, символ на историята на хората от етноса Егба. Ще се разходим през пазара Итоку, където се предлагат местните платове "Адире", изрисувани по техниката батик, при която се използва восък за декорация на текстила. Продължаваме към Иле Ифе - разположен в щата Осун и известен като родното място на цивилизацията йоруба. Ще видим също двореца на Ooни на Иле Ифе (традиционно наименование на титлата на управляващия града и религиозния водач на йоруба). Ще посетим и музея на Ифе, след което ще разгледаме статуята на кралица Мореми Аджасоро - могъща кралица на йоруба и "тоягата на Оранмиян" - висока над 5 метра статуя, свързана с легендарния за йоруба цар Оранмиян.

Ден 5. Иле Ифе - Осогбо
След закуска се отправяме към Осогбо - столицата на щата Осун. Регионът е известен с производството на памук, тютюн, маниока и др. Тук, на брега на р.Осун се провежда и ежегодния фестивал Осун-Осогбо. Фестивалът се организира в чест на свещената гора и на речната богиня Осун и е включен в списъка за нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще продължим програмата си с посещение на дома на прочутия местен шаман Адунни Олориша, известна и като Сузан Уенгър, както и с разходка из местните пазари.

Ден 6. Осогбо - Локоя- Абуджа
След закуска се отправяме към Абуджа - административния център на страната. По пътя ще посетим градчето Локоя. Разположен до устието на реките Нигер и Бену, от града се разкриват невероятни панорамни гледки и към двете реки. Ще посетим и местните рибарски села наоколо. Нощувка в Абуджа.

Ден 7. Абуджа - водопада Гурара - Зума - Абуджа
Абуджа е град, заобиколен от множество хълмове и гъсти тропически гори. С днешния тур ще разгледаме някои от най-красивите природни забележителности около града. След закуска в хотела, се отправяме към водопада Гурара, висок почти 30 метра и скалата Зума, за която много хора вярват, че е дом на най-могъщите духове и притежава магически сили. След като се върнем обратно в Абуджа, ще посетим Националната джамия и квартала на изкуствата и занаятите. Ще имаме възможността да опитаме някои от специалитетите, характерни за северна Нигерия, като килиши (ястие с пикантно телешко) и куну (сладко-кисела млечна каша)

Ден 8. Абуджа
Днешният ден е посветен на обиколка на забележителностите на Абуджа. Ще започнем с посещение на квартала на керамиката, където ще разгледаме уникалните произведения на местните занаятчии. След това ще посетим някои от най-важните административни сгради в града, като сградата на Народното събрание, централния бизнес квартал, международния конферентен център и др. Няма как да пропуснем и най-голямата църква в Западна Африка - Международния Госпел Център Дунамис.

Ден 9. Отпътуване
Закуска в хотела и трансфер до летището за заминаване.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - София |  Екскурзии - България |  Екскурзии - София |  Екзотична почивка 2024 - България |  Екзотична почивка 2024 - София

Избрани оферти