Начало / Екскурзии / Екскурзии - Антон

Разходка из Средна гора

Номер на оферта

/

232253

Дати & цени

Цената включва

транспорт, екскурзовод

Цената не включва

планинска застраховка, лични разходи

Програма на пътуването

МАРШРУТ: Еленска базилика и Еленски манастир „Св. Илия“ – Еленска крепост – Антонски водопад- античен римски мост „Куфарита“ – късноантична крепост на вр. Голямото кале – параклис „Св. Георги“ – язовир „Душанци“ – пешеходен преход около 2 часа

Отпътуване в 7,30 часа от стадион Васил Левски. Групата пристига в м. Еленско, при параклиса „Св. Илия“. Разглеждане на параклиса. Той е построен с доброволни вноски от местните миряни и финансова помощ от община Пирдоп през 2010 г. в чест на избитите на това място от турците монаси-християни. Това се е случило през 1700 г, когато при нападението на съществуващия на това място стар манастир „Св. Пророк Илия“ са избити манастирските иноци. След разглеждането на параклиса групата пристига до хижа „Еленско“. Време за снимки, наливане пивка вода от аязмото и разглеждане на останките от прочутата Еленска базилика и средновековния български манастир „Св. Илия“. Еленската базилика е построена през 4 век като трикорабна църква без купол. Преустроена по-късно през 6 век от император Юстиниан Велики, тракиец по произход. Тогава към съществуващата базилика е построен огромен полу цилиндричен купол, нещо невиждано дотогава по нашите земи. Базиликата запустява по време на император Ираклий, първата половина на 7 век. Възстановена е отново след покръстването на българите по времето на цар Борис Първи. Базиликата е просъществувала до 1700 г. Тогава Яхия паша, нарежда на войската си да срине с топове, опожари и унищожи великолепния храм и съществуващите постройки около него. Разглеждане на руините, останали от великолепните някогашни храмове. Време за размисъл, почивка и фотосесия. Отпътуване за Антонския водопад „Пеперудата“, който се намира в непосредствена близост до шосето. Той се е образувал от съществуващ по- рано поток, който е бил ограничен при прокарването на трасето за пътя. Снимане на водопада. Отпътуване за с. Душанци. Пристигане в окрайнината на селото. Разглеждане на близкия римски и средновековен мост „Куфарита“. Представлява 60 метрова едносводова пътнокаменна конструкция, чиято правилна полукръгова арка висока 5 м и широка в основата 10 м е обявена за архитектурен и исторически паметник. Под моста преминава едноименната река. През него е минавал римския път, свързващ Сердика, през Диоклецианопол (Хисаря) с Филипопол и Аугуста Траяна (Стара Загора). Продължаваме своя пешеходен марш към близкото възвишение Голямото кале, на чийто връх се белее сградата на параклиса „Св. Георги“. Изкачване до върха на възвишението (35 минути), разглеждане останките от калето и снимки на параклиса „Св. Георги“. Кратка почивка. Завръщане до автобуса и отпътуване до близкия язовир „Душанци“. Спиране на паркинга, разходка по язовирната стена, стигаме до хотелски комплекс „Душанци“ и местния рибарник. Оттук се открива прелестна гледка към целия язовир, към билото на Централен Балкан и към билото на Средна гора. Време за отмора и наслада на очите. Завръщане до автобуса и отпътуване за София.
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 2 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.


Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Антон |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Антон |  Еднодневни екскурзии - България |  Еднодневни екскурзии - Антон

Избрани оферти