Хисаря

За града

Оферти

Статии

Хисаря / Hisarq

Хисаря (Hisarya)се намира в Южна България. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. На мястото на днешния град през V хилядолетие пр. н.е. е възникнало праисторическо селище. Градът е населяван от траки, по-късно през 46 г. възниква голям римски град. След падането на Западната Римска империя древният град Диоклециан е част от Византия и се превръща в духовен християнски център. Днешния град е известен с лековитите си минерални извори. В града можете да посетите Археологически музей; да се разходите из старинният град, обявен за археологически резерват, в който могат да се видят тракийска гробница, разкопките на римски терми, казарми и административни сгради; да се насладите на красиви паркове с редки растителни видове от всички краища на света. Курортът предлага прекрасни условия за отдих и балнеолечение, за конгресен, еко-пешеходен, селски, културен, ваканционен туризъм. На 20 км. западно от града, се намира с. Старосел, където е разрит Тракийски култов храм. София - Хисаря - 174 км. Пловдив - Хисаря - 45 км. Варна - Хисаря - 359 км.

Транспорт

Хисаря се намира до град Пловдив, на около 42 километра. Също така е и до град Карлово, който се намира на около 20 километра.

ЖП транспорт
Хисар е крайна гара по локалното отклонение Долна махала – Хисаря по ЖП маршрута ПловдивКарлово.
Пловдив-Хисар/Хисар-Пловдив. И в двете посоки на ден пътуват около 6 влака. Някои от тях са с прекачване на Долна Махала. Влаковете минават през: Пловдив - Труд, Граф Игнатиево, Калояново, Чернозем, Долна Махала, Черничево - Хисаря и обратно. ЖП гара телефон за връзка: 0337 2256, 0337 2094

Градски транспорт
В Хисар има автобусни линии, които абслужват гарата и двата квартала Момина баня и Миромир. Градският транспорт работи във всички делнични дни, включително и неделя. Почива само в събота. Автобусите са на голямо разстояние от време (3-4 часа) и поради тази причина е добре да си вземете разсписание. 

Такси
Хисар се обслужва и от няколко таксиметрови фирми.
Стайгър ООД  извършва междуградски превози Хисар-Пловдив/Пловдив-Хисар (Телефон за връзка: 0887317066); ИЗИ Такси извършва таксиметрови услуги през цялото денонощие (Globul: 0899 284 720;MTel: 0888 986 113; Globul: 0899 712 929; Vivcom: 0877 948 330)

   

 

Забележителности

Археологическият музей
Музеят е основан е през 1953 г. и притежава 2377 експоната.
Работно време: от 8.00 - 11.30 и от 13.00 до 16.30 ч.
Адрес: обл. Пловдив, 4180 Хисар , ул. Александър Стамболийски" 8
Телефони: 0337 62068 - директор; 0337 62796 - уредници
Email: mail@hissarja.org
Website: http://muzeum.hissarja.org

Античният римски град Диоклецианопол
Намира се около минералнитя извори на Хисаря. Император Диоклециан дава статут на града през 293г. Също така по това време Хисаря е наричана Диоклецианопол. Тогава започнали да укрепят античния град с големи стени, които достигали на места височина до 11 - 13  метра. Диоклецианопол е обявен за археологически резерват. На арабски език Хисар значи "крепост".

Хисарската крепост
Тя е от III-IV век. Запазени са внушителни останки от крепостните стени, които имат обща дължина от 2190 метра. Притежават отбранителни кули и крепостни порти. Запазени са южната порта, известна като "Камилите" и западната (Пазарджишката) порта. Крепостта е била с формата на неправилен четириъгълник и освен със здрави стени, е била защитена от дол и ров. Били за направени каменни стълби, за да може да се изкачва по крепостта. Те са приличали на издадени полукръгли сводове. Били за разкрити терми, казармени помещения и др.

Хисарската гробница
В града са намерени 5 късни антични гробници. Хисарската гробница е най-голямата от тях. Тя е късноримска семейна гробница от четвърти век. Вътре се забелязват красиви цветни стенописи, които са частично запазени. Гробната камера притежава цилиндричен свод и е покрита с цветна мозайка.

Бански комплекс
Представлява бански (бани) постройки, които се намират при изворите "Хавуза"; "Инджеза"; "Момина баня". Комплесът е с площ от 2000 квадратни метра. Там са били изпълнявани различни лечебни процедури с минерална вода. Помещенията отвътре са били покрити с бял мрамор.

Старохристиянски базилики
В Хисаря са открити 10 раннохристиянски базилики, които са от периода IV-VI век. Те представят детайлите по време на развитието на раннохристиянската архитектура. Двукорабната базилика е единствената открита досега. Тя е изградена по вредата на пети век и се намира върху малка част от казармения комплекс на античния римски град.

Православният храм „Свети Пантелеймон“
Храмът е изграден през 1889 година. Намира се в центъра на града, като най-интересни са стенописите, които пресъздават библейски истории.

Църквата „Свети Димитър“
Построена е в периода (1845-1882г.). На пода в църквата се намира мрамовна плоча, която датира Априлското въстание. Тогава е опожарена и след това е възстановена. През 1982 година е обявена за паметник на културата.

Църквата „Успение Богородично“
Изградена е през 1883 година. Няма кубета, притежава една олтарна обсида и трон. Също е паметник на културата, обявен през 1975 година. Намира се в квартал "Момина баня".


Католическият храм „Свети Свети Петър и Павел“
Изграден е през 1882г. Наблюдават се прекрасни стенописи, които са дело на художника Стоян Изов. 

Забележителности около Хисаря

Избрани оферти