Пирдоп

За града

Оферти

Статии

Пирдоп / Pirdop

Град Пирдоп е разположен в Златишко - Пирдопска котловина, близо до Пирдопска река. Градът е административен цнетър на Община Пирдоп. В него живеят около 8 хиляди жители. Пирдоп е с това име от седемнадесети век. Има най-различни легенди за произхода на името, смята се, че идва от някои от многото народи, които са населявали тези земи по онова време. Населението се състои от източно-православни християни. Интересни забележителности са: Къщата-музей "Никола Пушкаров", Градският музей "Лукановата къща", Православният храм "Свето Успение Богородично", Параклисът "Свети Георги", в близост до града са руините на храма "Свети Илия", който е представлява базилика от ветвърти век. Град Пирдоп се намира на около 81 километра от София, на 4 километра източно от Златица, на 38 километра от Панагюрище.

Транспорт

Автогара Пирдоп
Град Пирдоп е свръзан чрез автобуси с близките градове и околни села. Основни дестинации са: София, Карлово, Копривщица, Антон, Душанци.
Адрес: бул. “Цар Освободител”
Телефон за връзка: 07181/ 5016, 07181/ 5002

ЖП гара Пирдоп

Град Пирдоп е спирка от железопътната линия София-Карлово-Бургас.
Адрес: намира се в северния край на града
Телефон за връзка: 07181/ 5771

С кола

Градът е разположен на главното шосе София-Карлово-Бургас. Намира се на около 80 километра от София и на около 8 километра от село Антон по Подбалкаснкия път.

 

Забележителности

Историческа музейна сбирка "Лукановата къща"
Къщата е изградена в периода 1870-1872 година. Тя е била предназначена за възрожденския книжовник на име Лука Павлов, живял от 1828 година до 1884 година. През 1970 година е започната работа по реставрацията на сградата. През 1984 година е представена първата историческа музейна сбирка в осем зали и едно фоайе. В нея се отразена историята на град Пирдоп и околността от Античността до 20 век. Къщата-музей е обявена за исторически и архитектурен паметник на културата от местно значение.
Адрес: ул. "Славци" № 19
Телефон за връзка: 07181 5073

Църквата "Св. Успение Богородично"
Храмът е издигнат през далечната 1819 година. В нея се забелязва прекрасен иконостас, който е направен от орехово дърво. Смятан е за уникат на Дебърската школа. Иконите също привличат вниманието. Според някои специалисти те са направени от тревненския зограф Йоаникий папа Витанов. Всяка година на 15 август се отбелязва патронният празник на църквата. Той се организира от църковното настоятелство при самия храм.

Къща-музей "Никола Пушкаров"
Къщата е родният дом на първият български почво-изследовател и родоначалник на почвознанието в България, Никола Пушкаров. Също така е известен учител и борец за освобождението на Македония. Той е роден през 1874 година в град Пирдоп. Умира през 1943 година. Сградата е построена във Възрожденски стил. Тя е на два етажа. Първият е доста обширен, а на втория има четири стаи и веранда. В къщата-музей е представена експозиция в две от стаите, която отразява животът и делото на Никола Пушкаров. В нея могат да се видят документи, снимки, предмети.
Адрес: ул. "Никола Пушкаров" № 4


 

Забележителности около Пирдоп

Избрани оферти