Начало / Екскурзии / Екскурзии - Дамаск

СИРИЯ - ЛИВАН – един различен тур за ценители

Номер на оферта

/

238098

Дати & цени

16 септември 2023 г. - Цена от 4690 лв.

Цената включва

самолетен билет на авиокомпания TURKISH AIRLINES с летищни такси
1 брой чекиран багаж до 30 кг и 1 брой ръчен до 7 кг
4 нощувки в Дамаск в Beit Zaman Boutique Hotel 5* или подобен
1 нощувка в Хама в хотел Afamia Cham Hotel 5* или подобен
1 нощувка в Алепо в хотел Chahba Cham Hotel 5* или подобен
2 нощувка в Бейрут в хотел Radisson Blu Martinez 5* или подобен
6 вечери /без напитки/ в ресторантите на хотелите/местни ресторанти
2 обяда /без напитки/ в местни ресторанти
всички трансфери от/до летището
туристическа програма на български език
еднодневна екскурзия от Дамаск до Босра
посещение на Маалула
посещение на Палмира
посещение на Хама
посещение на Алепо
посещение на Крак де Шевалие
посещение на манастира Св. Георги
посещение на Баалбек (градът на Слънцето)
еднодневна екскурзия до Джейта Гротто – Джуние – лифт до храма Хариса – Библос
обиколка на Бейрут с посещение на Националния музей
местни екскурзоводи с превод от водача на групата
водач-преводач от агенцията
такса за изготвянето на сирийската виза за цялата група
медицинска застраховка с покритие 10 000 EUR за туристи до 70 г.

Цената не включва

бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори – 55 EUR /заплащат се с основния пакет/

Програма на пътуването

Екскурзия до Сирия и Ливан със самолет.

София - Истанбул - Бейрут - Дамаск - Босра - Маалула - Палмира - Хама - Алепо - Крак де Шевалие - Ал-Миштая - Дамаск - Маснаа - долината Бекаа - Баалбек - Бейрут - Джейта Гротто - Джуние - лифт до храма Хариса - Библос - Бейрут - Истанбул - София

9 дни/ 8 нощувки/ 8 закуски/ 6 вечери / 2 обяда

ДАТА: 16.09.2023

ЦЕНА на човек в двойна стая: 4690 лв.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

ПРОГРАМА

1 ден СофияИстанбул - Бейрут - Дамаск
Полет на авиокомпания Turkish Airlines в 09.25 ч. за Истанбул. Кацане в 10.50 ч. Следващ полет в 12.25 ч. за Бейрут. Кацане на летище Рафик Харири в 14.15 ч. Продължаване по маршрута в посока Сирия /разстояние 110 км/ и настанявяне в хотел в столицата Дамаск. Вечеря. Нощувка.

2 ден Дамаск – пълен туристически ден
Закуска. Никой не може да остане безразличен към Дамаск - най-стария непрекъснато обитаван град в света, датиращ от приблизително 8 000 г. пр.н.е., разположен на кръстопът, на всички важни пътища към Месопотамия, Египет, Арабия. Колкото и да сте чували от медиите за унищожаването и хаоса на войната, градът е успял да съхрани историческо си наследство. Всъщност историческият център (UNESCO) не е претърпял значителни щети. Той все още е структуриран около Виа Ректа – „Правата“ римска улица, която пресича изцяло града от изток на запад и първоначално е била оградена с колони от двете страни. Невероятното е, че все още са останали някои от тях, естествено примесени със средновековни базари и джамии. Наблизо в християнския квартал, посещението на подземната църква Свети Анания е от съществено значение, толкова стара, че е била посетена от Апостол Павел, преди да приеме християнството - събитие, което е документирано в Библията. Едно от задължителните туристически места в Дамаск, което групата ще посети, е джамията на Омаядите, един архитектурен шедьовър, който в началото е бил асирийски храм, след това римски храм на Юпитер, византийска църква, а от 705 г. е джамия. Това е четвъртото най-свято място в исляма, наследило от християнската си епоха мощите на Свети Йоан Кръстител, когото мюсюлманите също смятат за пророк. Туристическата програма продължава с паметника на султан Саладин – обединителя на ислямския свят и завоевателя на Светите Земи. Сред най-добрите базари в Дамаск е напълно покритият Базар Хамидие /Souk al-Hamidiye. Вечеря. Нощувка.

3 ден екскурзия от Дамаск до Босра
Закуска. Отпътуване на юг от Дамаск, където ви предстои да откриете чудотворен град на 120 километра от столицата. Това е Босра, селище, което е изиграло важна роля през периода на Римската империя. Какво е толкова необичайно в града и защо туристите трябва да го посетят? Известен като обект на световното наследство на ЮНЕСКО, древният град Босра има предимно черни сгради. Това е много рядко за римските руини. След като туристите се разходят малко по неговите улици, може да се почувстват като в нощно царство. Въпреки тъмната визия на сградите, селището приканва посетителите да научат повече за неговите тайни и да се опитат да ги разкрият. Необичайно тъмните руини създават фантастична атмосфера на мистерия. Тук ще се посети великолепния театър, направен от черен базалт, изправящ се възхитително срещу опустошенията на времето и който е несъмнено най - добре запазеният театър в света, побиращ 15 000 зрители. Връщане в хотела в Дамаск. Вечеря. Нощувка.

4 ден Дамаск - Маалула - Палмира - Хама
Закуска. Отпътуване за Маалула, където предстои спирка и туристическа програма в най-красивия летен курорт на Сирия със своите цветни къщи, накацали по склоновете на планината Каламун, където най-любопитното е, че все още се ползва арамейски, езикът, на който е говорил Исус Христос. В Маалула ще се посети манастира Свети Сергий от IV век, който съхранява един от първите асирийски християнски олтари, както и разположената в планината църква, посветена на Света Текла – вярна сподвижничка на апостол Павел. Някои от иконите и стенописите в тези древни църкви са унищожени, но смятаме, че основната атракция на този обект е нематериална му същност. Жителите на Маалула правят всичко възможно, за да преодолеят травмата от загубата на голяма част от културата си с програми, спонсорирани от правителството. Продължаване по маршрута в посока Палмира. За посещението на обекта се издейства специално разрешително от Министерството на туризма и на отбраната. Палмира (UNESCO) е вълнуващо място, което е било известно със своята кралица-воин Зенобия, която се изправя срещу Римската империя. Мястото е свързано и с легендарната пътешественичка лейди Станхоуп, английска аристократка, която пропилява наследството си за пътуване и през 1817 г. се установява в Палмира, като е призната от местните бедуински кланове. Определено това е най – прекрасния туристически обект в Сирия! Това е спиращ дъха римски град в пустинята...Неговите останки свидетелстват за минало великолепие и оставят незабравим спомен у всеки посетител. Все още могат да бъдат видяни останките от театъра, запазената порта от разрушения от войната храм на Слънцето, познат с другото си име Храма на Баал-Шамин, централната колонада, през която са минавали керваните и кралските гробници. Настаняване в хотел в Хама. Вечеря. Нощувка.

5 ден Хама - Алепо
Закуска. Хама има специфична атракция, която си заслужава да бъде посетена: поредица от 27-метрови нории - водните колела на река Оронт, които работят приблизително от XII век. Построени са, за да доставят вода в града и да напояват посевите, а днес са туристическа забележителност. Отпътуване за Алепо (UNESCO) - несъмнено много важно място за разглеждане в Сирия, очарователен ориенталски град само на час от турската граница. Въпреки че част от историческия му център е частично засегната, реставрацията вече е в ход и градът дори стартира програма за обучение на местни гидове, защото в Алепо наистина има какво да се види и потокът от туристи всеки ден значително нараства. Най - известната атракция на Алепо е неговата Цитадела от XIII век, която отново отвори врати през 2017 г. Входните врати изглеждат като нещо от „Игра на тронове“, а от върха и се открива най-добрата гледка към града. Базарът на Алепо в миналото е представлявал 23-километрова плетеница от магазини и въпреки, че и тук има последици от войната, вече се възстановява частично в края на тунела и търговците се връщат към старите си дюкянчета. Ако искате да вземете нещо типично оттук, то си купете сапун от Алепо, но може би възможно най-добрият сувенир от Алепо е да седнете и да си побъбрите на чаша чай със собствениците на сергиите. Минаване покрай Голямата джамия в Алепо, която все още си е там, въпреки че минарето й е разрушено през 2013 г. Датира от XI век и е дело на династията на Омаядите. Туристическата програма продължава с разходка из Стария град и, арменския квартал. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

6 ден Алепо - Крак де Шевалие - Ал-Миштая - Дамаск
Закуска. Този ден ни предстои да посетим Крак де Шевалие (UNESCO) - перфектния замък. Невероятно майсторство! Това е един от най - солидните и великолепни замъци в света, наследство от походите на кръстоносците из Светите земи. Крак де Шевалие е несъмнено едно от най-важните места за разглеждане в Сирия. Томас Лоранс, известен и като Лоранс Арабски, неслучайно го описва като „най-забележителния замък в света“. Построен е между 1150 и 1250 г. от френски кръстоносци, за да охранява най-важния път, водещ от Антиохия към Бейрут, накрая пада под обсадата на мамелюкския султан Байбарс през 1271 г. По време на Гражданската война в Сирия и той претърпява някои незначителни щети, но правителството направи през 2014 г. всичко възможно да възстанови този обект на ЮНЕСКО от 2006 г. Следва посещение на манастира Свети Георги - исторически гръцки православен манастир в село Ал-Миштая в провинция Хомс в северозападна Сирия. Вероятно манастирът е построен върху останки от древна статуя на древногръцки бог от византийския император Юстиниан I някъде през V век. Съвременната църква е възстановена през 1857 г. Продължаваме по маршрута, настаняване в хотел в Дамаск. Вечеря. Нощувка.

7 ден Дамаск - Маснаа - долината Бекаа - Баалбек (градът на Слънцето) - Бейрут
Закуска. Отпътуване към сирийско-ливанската граница Маснаа, където ще очаква групата ливански автобус и екскурзовод. Продължаване към долината Бекаа с нейните красиви селца, руини и винарни, разположена между двете най-високи в Ливан планински вериги. Славата и се дължи и на древната история и множество културно-исторически паметници. Несъмнено най-прочут от тях е древният храмов комплекс (UNESCO) край едноименният град Баалбек. В покрайнините на града се намира един от най-значимите паметници, съхранени от времето на Римската империя, в чиито храмове са почитани Юпитер, Венера и Бакхус. Въпреки прочутите храмове на трите божества, в наши дни учените знаят, че районът на Баалбек е имал значение на религиозно средище хиляди години преди Римската империя, а неговото изграждане и мистично предназначение остават забулени в забравата на времето. Програмата предвижда посещение на храмовете на Юпитер и Бахус, които със своите размери засенчват повечето запазени до наши дни храмове от епохата на античността и се отличават с високото качество на своята декорация. Обяд в местен ресторант. Продължаване за Бейрут. Настаняване в хотел. Нощувка.

8 ден Бейрут - екскурзия до Джейта Гротто - Джуние - лифт до храма Хариса - Библос
Закуска. Отпътуване за Джейта Гротто – приятел или съперник? Намирате се пред един от най-ярките национални ливански символи! От незапомнени времена, сред тишината и спокойствието на вечността се намира система от отделни, но взаймосвързани карстови варовикови пещери с дължина около 9 километра, които се съревновават за част от новите седем чудеса на света. Разглеждане на горната пещера и при добри метереологични условия разходка с малка лодка в долната пещера. Продължаване за Джуние, откъдето с лифт групата ще се изкачи до храма на Св. Хариса и статуята на Дева Мария, която се издига високо над града и от която се разкрива незабравима панорама към залива на Бейрут и този на Джуние. Статуята на Девата е обект на посещение както от християни, така и от мюсюлмани. Районът около статуята е заобиколен от храмове и църкви на различни християнски деноминации. Тук ще можете да направите снимки и на вековното кедрово дърво – символ на Ливан. Отпътуване в посока Библос или Джубейл, живописно разположен на брега на Средиземно море. Съществува от VIII хилядолетие пр.н.е. и е един от главните градове на древна Финикия. Известен с това, че доставя египетски папирус в Древна Гърция, откъдето идва и името му - Библос. По време на владичеството на египетските фараони през III и II хилядолетие пр.н.е. е търговска и религиозна столица на финикийското крайбрежие. Той е родина на първата линейна азбука, предшественик на всички съвременни, където най-старият известен финикийски надпис е открит върху саркофага на библоския владетел Ахирам. Посещение на Замъка на кръстоносците. Следва влизане в Сука на Библос с възможност за закупуване на сувенири. Обяд в местен ресторант. Връщане в хотела в Бейрут. Нощувка.
9 ден Бейрут - Истанбул - София
Закуска. Начало на туристическата обиколка на Бейрут - магнетичната столица на Ливан. Град с 5000 годишна история, град преминал през периоди на възход и падение, град до скоро раздиран от ужасите на гражданската война и почти сринат до основи, но и възкръснал от пепелищата, модерен, динамичен, опияняващ и очароващ. Всичко това е Бейрут! Със характерния си ориенталски чар, примамващи кафета, модерна архитектура, исторически паметници и гастрономически изкушения, така характерни за Ориента, Бейрут е място, което трябва да се посети на всяка цена. Посещение на централната част на Бейрут и разходка из пешеходната зона или Солидер – една от най – живописните и изпълнени с живот места в града. Следва отиване до сунитската джамия Мохамед ал Амин, разположена в центъра на Бейрут и в близост до Площада на мъчениците. Обиколката продължава с посещението на Националния музей, построен 1937 година, излагащ антики и съкровища от различни епохи, намерени на територията на Ливан. Продължаване за летището в Бейрут. Полет в 15.35 ч. за Истанбул. Кацане в 17.35 ч. Следващ полет за София в 19.05 ч. Кацане на аерогара София в 20.20 ч.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Намаление за: 3-ти възрастен на допълнително легло - 80.00 лв.

Доплащане за: медицинска застраховка за лица от 70 г. до 85 г. – 20.00 лв.
виза за Сирия – 73 USD, която се заплаща в брой на границата при влизане в Сирия
такса излизане от Сирия (към днешна дата ~3 USD, заплаща се на място в сирийски лири
единична стая – 1430 лв.
повишение на транспортни разходи (обявява се 20 дни преди датата на отпътуване)

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 14 туристи.
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.

Необходими документи: международен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след крайната дата на екскурзията. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Сирия и Ливан (не се налага ваксинация).

Използвани транспортни средства по програмата: • самолет • автобус
Начин на плащане: депозит – 1500 лв., доплащане – до 40 дни преди отпътуване.

Застраховка „Отмяна на пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя, както и оставащи брой дни до периода на отпътуването. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е около 5.0 % върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Сирия |  Оферти - Дамаск |  Екскурзии - Сирия |  Екскурзии - Дамаск |  Екзотична почивка 2023 - Сирия |  Екзотична почивка 2023 - Дамаск

Избрани оферти