Начало / Статии / Статии - Италия

Историята на знамето на Сицилия

Автор

/

Рядко се замисляме, но знамената на държавите, градовете, островите понякога са много повече от няколко цвята, подредени в определен ред. Често там се крият истории и легенди.

Знамето на Сицилия в червено и жълто съществува от повече от 700 години. За първи път се появява през 1282 г., когато обединение на сицилианските градове взема решение да изгони от острова всички французи и потушава въстание в Палермо.

Знамето е в два цвята - жълто и червено, а в центъра е изобразен трискелион – древен символ на три бягащи крака, излизащи от една точка. Символът се използва за първи път от древните гърци, които обикалят Сицилия по море и оприличават острова на триъгълник – тринакриос. Това е и древното име на острова – Тринакрия. И до днес трите крака символизират трите края на Сицилия.

Палермо и Корлеоне са първите два града, които основават Конфедерацията, изправила се срещу Анжуйската династия. Червеният е бил цветът на Палермо (така е и до днес), а жълтото – на Корлеоне (градът, който е бил земеделската столица на острова).

Главата в центъра е на Медуза Горгона – древното чудовище от древногръцката митология, за което се вярвало, че може да вкамени човек само с поглед.

От 2000 г. този флаг се използва официално като знаме на региона. Можете да го видите навсякъде по административните сгради на остров Сицилия, както и на редица продукти, за които производителите искат да акцентират, че са произведени тук или са типични за региона.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Сицилия!

Виж още: 

Почивка в Палермо

Почивка в Катания

Почивка в Чефалу

>
01 март 2021 г.

Тагове

летен туризъм

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти