Оферта номер: 230601

Съкровища в изгасналия вулкан Кожух

ВНИМАНИЕ! Офертата не е актуална.
На този линк може да видите всички актуални Екскурзии в Петрич и Екскурзии в България.

Дати и цена
Цената включва
транспорт с лицензиран автобус/бус

- водач от агенцията
Цената не включва
планинска застраховка
Маршрут: Рупите – античен град Хераклея Синтика – мегалити Голям и Малък Кожух – светилище Пчелина и скит на Асклепий – параклис „Св. Панталеймон“ – пешеходен преход 4,30 часа, изкачване, пътека

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. Пристигане на групата в м. Рупите. Разглеждане на манастира „Св. Петка Българска“, гробът, къщата и приемната на баба Ванга, езерото и горещите извори. След това разходката продължава по пътеката водеща към античния тракийски град Хераклея Синтика, нашумял напоследък поради интереса и финансирането на разкопките от държавата. Разглеждане на останките от търговска част на града, театъра, базиликата и др. За тези, които желаят да се изкачат до светилищата върху билото на Кожух планина следва плавно изкачване до билото на изгасналия вулкан, където са разположени две прекрасно оформени и много красиви светилища, първото от които е непосредствено под върха (281 м), а второто под вр. Малък Кожух (267 м). Разглеждане на мегалитите и изслушване беседата на водача. Фотопауза, кратка почивка и време за обяд. Слизане до автобуса и отпътуване до окрайнината на с. Генерал Тодоров. Следва около 50 минутен пешеходен преход до светилищата, разположени по левия бряг на р. Струма, в подножието на възвишението Пчелина. Достигане до скалното светилище и разположените близо до него пещерен скит и параклиса „Св. Панталеймон“. „Свети Пантелеймон“ е единствената скална църква в района на Петрич, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква. Самата църква се намира на източния склон на кратера на угасналият вулкан Кожух.

Тя е издълбана в скала над река Струма. На олтарната ниша има античен релеф на Асклепий, даващ основание на археолозите да смятат, че на мястото е имало антично светилище на Асклепий.

Няколко оцелели скални килии свидетелстват, че през средновековието на това място е съществувало значително монашеско братство. За една от тях има предание, че е подслонила Свети Иван Рилски преди заселването му в Рила. Фотопауза, беседа от водача и кратка почивка. Завръщане до автобуса и отпътуване за София.
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 2 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата
Балнеопрограма с 3 лечебни процедури на ден
от 408 лв.
Балнеопрограма с 3 лечебни процедури на ден
3 нощувки
Без транспорт
Пакет със закуска, обяд и вечеря
от 138 лв.
Пакет със закуска, обяд и вечеря
1 нощувки
Без транспорт
Петрич
Транспорт - Петрич Хотели - Петрич Забележителности - Петрич
Ванга - от Петрич до Рупите
Хераклея Синтика – тайнственият тракийски град край Петрич
Промахон-Тополница - праисторическа находка на българо-гръцка територия