Начало / Статии / Статии - България

Ванга - от Петрич до Рупите

Автор

/

„Не е важно какъв си - важното е да си добър човек!“ е казвала баба Ванга. Две са сградите, които и до днес напомнят за нея – къщата й музей в гр. Петрич и храмът „Св. Петка Българска“ в местността Рупите.

На улица „Ванга“ №10 в гр. Петрич всеки има възможността да се докосне до живота на Вангелия Пандева Гущерова (или Баба Ванга).

Музеят отваря врати 12 години след смъртта на пророчицата – на 5 май 2008 г. Срещу 2 лв. можете да усетите аромата на пъстроцветната й градина, да разгледате стаите, които гадателката е обитавала през по-голямата част от своя живот – цели 46 години. А причината е благосклонността на пророчицата, която в завещанието си заръчва къщата да се превърне в музей.

В дома й са съхранени хиляди от личните й вещи, сред които подаръци от благодарните посетители, множество икони, дрехи, прибори и дори земя от Божи гроб. Ще видите снимки и портрет на самата Ванга, както и чудотворна икона, за която се вярва, че сбъдва желанията на допрелите се до нея.

На първия етаж от скромния дом ще разгледате молитвената стая, кухнята, терасата с цветя (с които се твърди, че пророчицата е умеела да разговаря) и приемната стая за хилядите, потърсили помощта на гадателката. Тясно стълбище ще ви отведе до втория етаж с гостната стая, белия салон, спалнята и остъклената тераса – мястото за отдих.

Изморена от теглото на хилядите чужди злощастия, три години преди смъртта си пророчицата окончателно се премества в своята къща в местността Рупите. Това е мястото, което я зарежда с енергия и й вдъхва сили. Постройката е разположена сред множество минерални извори с температура от 75°С. За тяхната вода Баба Ванга казвала, че е вълшебна, но не трябва да се продава, защото тогава би изчезнала.

В близост се намира и изгасналият вулкан Кожух – единственият функционирал някога на територията на днешна България. Според иманяри и археолози Ванга предсказала, че на това място лежи древно златно съкровище. Въпреки легендата, че то е пазено от свирепа многоглава змия, стотици авантюристи прекарват години в неговото търсене.

На 31 май 1992 г. на територията на своя имот Баба Ванга започва строителството на храм за всички вярващи и добри хора, без значение от тяхното вероизповедание. Завършен на 14 октомври 1994 г., храмът „Св. Петка Българска“ не е признат от православната църква. Въпреки своята неканоничност той се превръща в притегателно място и последна надежда за стотици изстрадали души. А всичко това става възможно благодарение на хилядите левове от дарители и безплатната работа на архитекта.

Ванга предсказва смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и СССР, атентата в САЩ от 11 септември 2001 г. С нея се съветват български и чуждестранни политици като Тодор Живков и Индира Ганди. Пророчицата съзира и повторната сватба на още неовдовялата Жаклин Кенеди.

Макар и изморена и изтерзана от чуждата болка, Ванга никога не връща помолилите за помощ. Вратите на скромния й дом остават винаги отворени за нуждаещите се от утеха и изцеление, дори след смъртта й.

>
01 юли 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

музеи

семеен туризъм

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти