Петрич

За града

Оферти

Статии

Петрич / Petrich
Петрич (Petrich) се намира в Югозападна България. Градът възниква през V-VІ век преди н.е. под името Петра в местността Рупите. По-късно Петра е завладяна от римляните, но римското селище съществува до VІ век пр.н.е., когато го превземат славяните. През ХІІІ-ХІV в. Петрич е българска крепост. На 7 км. от града се намират Рупите, където е Храмът Св. Петка Българска - храмът на баба Ванга. За това късче земя прочутата българска пророчица баба Ванга казваше, че е наситено с особена енергия. София - Петрич - 177 км. Пловдив - Петрич - 324 км. Варна - Петрич - 621 км.

Транспорт

Автогара Петрич
Град Петрич е свързан чрезавтобусен транспорт със следните градове: София, Пловдив, Благоевград, Сандански, Хисаря, Панагюрище, Кулата, Златарево, както и други градове в страната и селища в местността.
Адрес: намира се в центъра на град Петрич, близо до хотел "България".
Телефон за връзка:  0745/ 62136; 0745/ 22136, 24348

ЖП гара Петрич

Град Петрич е последната гара по железопътната линия Генерал Тошево – Петрич. Тя е отклонение от железопътната линия СофияКулатаАтина.
Адрес: разположена е в северната част на Петрич. Има обществена автобусна линия, която води до нея.
Телефон за връзка: 0745/ 23357

С кола

Град Петрич се намира близо до Европейския път Е79, който свързава градовете Кошице в Югоизточната част на Словакия и Солун на гръцкия бряг на Егейско море. Град Петрич се намира на 140 километра от София, на 152 километра от Пловдив, на 370 километра от Бургас и на около 355 километра от Русе.
 

Забележителности

Градският исторически музей - Петрич
Основан е през 1966 година като музейна сбирка към читалището "Братя Миладинови". Осем години по-късно става музей. Тогава е показана експозиция в сградата на читалището. Внимание привличат експонатите от праисторическото селище край село Тополница, визнатийски монети, хайдушко оръжие и други. Градският исторически музей - Петрич разполага с пет отдела: Археология, Османско владичество, Възраждане, Етнография, Нова и най - нова история. Целта на музея е да събира, опазва, изследва и популяризира културно- историческото наследство на града и околността.
Адрес: ул. "Александър Стамболийски"  9
Телефон за връзка: 0745 2 30 92
Работно време: всеки работен ден от 10:00ч. до 12:00ч. и от 15:00ч. до 18:00 часа
Website:http://teryy.hit.bg/istoria.html

Църкви:

- Църквата "Света Богородица". Построена е през 1857 година и е обявена за паметник на културата. В двора е разкрито гръцко училище.
- Църквата "Свети Георги"
- Църквата "Свети Никола". Изградена е през 1868 година. Превърната е в център на борбите на българското население срещу гръцката пропаганда.
- Църквата "Успение Богордично"

Планината Беласица
Планината Беласица е част от Осогово-Беласишката планинска група. Основен изходен пунк, през който може да се изкачи Беласица, е град Петрич, също така село Самуилово , Ключ и Скрът. Най-високият връх е Радомир (2029 метра). Природният парк „Беласица”
е най-новият Природен парк в България. Той обхваща териториите на селата Габрене, Скрът, Ключ, Яворница, Камена, Самуилово, Коларово, Беласица  и гр.Петрич. Защитената зона на парка цели да опази вековни гори, ендемични растителни и животински видове и екосистеми.

Музейна експозиция "Ванга"
През 2008 година в града е открит домът-музей на Ванга ( Вангелия Гущерова). В нея са показани около 3000 вещи на българската пророчица (снимки, подаръци, дрехи, предмети, помагала и други). Къщата е една от най-посещаваните в град Петрич. На първия етаж са трапезарията, кухнята и стаята за молитви. На втория етаж се намират всекидневната и спалното помещение на Ванга. Тя е родена през 1911 година в Струмица. Името е означава "носителка на блага вест". Някои хора смятат, че тя е можела да предсказва бъдещето, да посещава духом места и да говори с цветята. Когато е на 12 години, Ванга загубва зрението си в следствие на буря. С времето хората й приписвали пророческите възможности и започнали да я наричат българската пророчица, тъй като била способна да предсказва съдбата на хората.
Адрес: Ул. "Опълченска" №10
 

Забележителности около Петрич

Избрани оферти