Начало / Статии / Статии - България

Хераклея Синтика – тайнственият тракийски град край Петрич

Автор

/

На 2 км от село Рупите и храма, посветен на пророчицата Ванга, от няколко години археолозите работят върху разкриването на антично тракийско селище, което благодарение на това, че е скрито под тоновете на пръст на малко възвишение, е успяло да се съхрани в отлично състояние повече от 1000 години. Името на този древен град е Хераклея Синтика, а площта му е около 10 квадратни километра.

През 2002 г. при разкопки в древното селище е открита каменна плоча от 308 г. с послание на римския император Галерий към жителите на Хераклея Синтика. Това откритие разбулва мистерията около града, защото преди това археолозите не са били сигурни кой точно древен град са открили.

Учените са разкрили част от търговска улица в покрайнините на града, като разкопките и консервацията продължават всяка година. Вече посетителите могат да видят каменна улица с канализация, няколко работилници и магазини, един от които за театрални маски. Всички находки са изложени в историческия музей в Петрич.

В Хераклея Синтика са живели древни траки (от племето синти, оттам и името на града), македонци, римляни, древни гърци. Бил е оживено и пъстро място, в което е имало посетители от далечни краища на Европа и Азия.

До момента в Хераклея Синтика не са правени никакви възстановки – т.е., всичко, което ще видите, е оригинал.

Според историците самият Александър Македонски е бил управител на Хераклея Синтика за известно време. Оттук той прави първите си големи походи.

Все още е разкрита много малка част от древния град, не е ясно и какво е довело до неговото изоставяне. Има няколко информационни табели в района, като повече информация или екскурзовод можете да откриете в музея в Петрич

>
17 февруари 2014 г.

Тагове

древни градове

тракийски селища

Забележителности наоколо

Избрани оферти