Начало / Статии / Статии - Казахстан

7 ястия, които ще ви сервират в Казахстан

Автор

/

  
NasamNatam.com и кулинарният канал Soul&Pepper TV представят своята нова поредица за кулинарни дестинации и пътешествия.

Казахстан все още до голяма степен е екзотика за българите. Малцина се отправят натам, а тези, които го правят, трябва да си направят сериозно проучване, за да вникнат в културата и да разберат гледките, които ще срещнат в страната.

Снимка: iStock by Getty Images

Казахстанската кухня също е малко позната у нас. В най-добрия случай някой може да се сети, че е чувал за местния обичай да се сервира печена агнешка глава, като най-голямата част от нея отива при госта.

Но казахстанската кулинарна сцена може да предложи много повече от това. В страната живеят повече от 100 националности, като всяка от тях допринася за цветния гурме пейзаж.

Снимка: iStock by Getty Images

Ето и седем казахстански ястия, които непременно да опитате, докато сте в страната.

Бешбармак - ястие пет пръста

Снимка: iStock by Getty Images

Бешбармак е националната емблема на Казахстан. Това супер засищащо и пълно с вкусове ястие съдържа варени зеленчуци, бульон, лук и парчета месо - обикновено овнешко, агнешко или конско. Името на този специалитет се превежда “Пет пръста”, защото по традиция така се яде - с ръце направо от тавата.

Кази - конска луканка

Снимка: iStock by Getty Images

Ако трябва да опростим, кази е конска луканка в естествено черво, която се приготвя с много мазнина, чесън и черен пипер. Тя е нещо, което се яде навсякъде и постоянно, дори и в съседните на Казахстан страни. Можете да си купите кази от хранителен магазин или да го поръчате в ресторант.

Сирене курб

Снимка: iStock by Getty Images

Когато видите това сирене за първи път, може да се усъмните дали изобщо става за ядене. То се приготвя във формата на топчета или камъчета и е изключително твърдо. Това го прави много трайно и дава възможност да бъде пренасяно на дълги разстояния, без да се развали. Местните градски легенди разказват как по времето на СССР хората взимали цели шепи курб и целили с тях затворниците в концлагерите. На пръв поглед изглеждало, че ги линчуват, но това, което наистина правели, било да ги снабдяват нелегално с хранителни запаси, особено нужни през суровите казахстански зими.

Меко сирене иримшик

Иримшик е вид меко сирене, което в началната си фаза дори прилича на извара. Прави се от конско или камилско мляко, като понякога се сервира като гарнитура или мезе, а друг път се забърква със захар, за да се превърне в сладки.

Баурсак

Снимка: iStock by Getty Images

Наподобяващи понички, баурсак се приготвят от яйца, брашно, мляко, мая и захар и се пържат в сгорещено олио. Понякога имат плънка вътре, а друг път се сервират, поръсени с пудра захар.

Пилаф и поха

Снимка: iStock by Getty Images

Почитателите на ориза няма да останат разочаровани в Казахстан, където пилафът идва с турско влияние, а поха - с индийско. Тези засищащи ястия с ориз могат да вървят с всякакви комбинации от зеленчуци и месо.

Борек

Борекът също е резултат от турското кулинарно влияние, като в Казахстан можете да го намерите с плънка от сирене, зеленчуци или месо. Почти навсякъде се сервира и баклава - с гъст сладък сироп и шамфъстък.

*

Открийте още вдъхновение, идеи и рецепти по българския кулинарен канал Soul&Pepper TV!

>
22 март 2023 г.

Тагове

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти