Начало / Статии / Статии - Узбекистан

Старият град Бухара - автентичен жив музей

Автор

/

ХХ век все още не е дошъл в Стария град на Бухара, да не говорим за ХХІ, а макар началото на града да се губи нейде във времето, това не възпря местните власти да честват през 1997 г. 2500-годишния юбилей на Бухара. Подобно на Самарканд и Хива, Бухара е един от градовете по легендарния Път на коприната, но за разлика от своите съседи, той е избягнал разрастването си в модерен град (като Самарканд), както и свръхконсервирането дотам, че животът да бъде напълно изцеден от него (както е в Хива).

Старият град Бухара - Узбекистан


Напротив, Старият град на Бухара е един оживен център.  Към 150 са защитените сгради, а свръхстарателната им реставрация не е стигнала доникъде засега. Джамията от ХІІ в. „Калан“ и 1000-годишният мавзолей „Исмаел Самани“ са някои от архитектурните забележителности, но в по-голямата си част Старият град е оформил своя лик през ХVІ в., когато Бухара е била столица на ханството Бухара. От десетките кервансараи и пазари, 100 медресета (ислямски училища) и 300 джамии, които изпълват пустинния град тогава, днес са оцелели немалко, в различни стадии на разнебитеност и съхраненост.

Щом разгледате прочутите паметници на Бухара, отделете време да побродите из задните улички, из които козите имат неофициално право на път, децата палуват, а старците пълнят чайните, където играят подобната на табла игра шешбеш. Прекрасна възможност за опознаване на живота и културата в Централна Азия по-отблизо.

Къде: на 5 часа път с кола западно от Самарканд; най-близкото летище е Ташкент.
Най-добро време: пролет и есен.

>
18 октомври 2010 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти