Начало / Статии / Статии - Нова Зеландия

Аитутаки - благословено уединен, умопомрачаващо красив

Автор

/

По ирония на съдбата от множеството острови, до които капитан Джеймс Кук плава в търсене на рая, той пропуска Аитутаки, може би най-достойния за това звание – и, случва се, точно в групата острови, която по-късно е наречена на негово име.

Остров Аитутаки - Нова Зеландия

Вместо от него Аитутаки е „открит“ от капитан Уилям Блай през 1789 г., само дни преди бунта на неговия „Баунти“. Днес единственият бунт, на който ще се натъкнете, е от страна на отказващите да се върнат на Раротонга, който изглежда крайно шумен и неспокоен в сравнение с този сънлив малък остров.

Аитутаки няма претенции да бъде най-смайващият от всички тихоокеански острови, но може да ви остави – поне според мнозина изпечени пътешественици, преплавали тези невероятни води, преди да пристигнат тук – безмълвен. Чудесен на земята, Аитутаки е също (подобно на нащърбения таитянски остров Бора Бора, с който често бива сравняван) поразителен от въздуха, откъдето неговият 50-километров защитен риф наподобява фестониран тюркоазен килим, разстлан върху мастилено синьо море. Рифовата огърлица от двайсет и един миниатюрни моту (островчета) и техните пусти бели плажове са идеални местенца за пикници, излежаване и гмуркане с шнорхел в изумително чистата вода.

Вижте още: Заливът на островите - в килватера на капитан Кук


Къде: 249 км северно от Раротонга; 1 час със самолет.
Най-добро време: ноември-февруари.

>
05 ноември 2010 г.

Тагове

екзотика

Залив на островите

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти