Начало / Статии / Статии - Индонезия

Боробудур и Амандживо - най-големият будистки паметник и обител за умиротворени души

Автор

/

За търсещите духовни тайни едночасовата обиколка по посока на часовниковата стрелка до върха на масивния, оформен като пирамида будистки монумент Боробудур представлява вечното пътешествие на човека. В идеалния случай пътешествието завършва с пълна откъснатост от тук и сега – понятие, което не е трудно да бъде схванато, когато сте увиснал в пространството и сте зашеметен от откриващата се от Боробудур 360-градусова панорама с четири околни вулкана. (В Индонезия има над сто активни вулканични върхове, като 60 от тях  са само на остров Ява.)

Боробудур и „Амандживо“, Ява, Индонезия

Построен около 800 г., Боробудур е изоставен 200 години по-късно, вероятно в резултат  на частичното му засипване с пепел от изригване на близкия връх Мерапи през 1006 г. Добре запазеното място е  било „открито“ от британците в началото на ХІХ в. В хода на един международен проект под егидата на ЮНЕСКО, продължил десет години и погълнал 25 милиона долара, Боробудур беше педантично разглобен и наново сглобен.

Към 5 километра ръчно резбовани релефи, представящи будистката вселена на светската, духовната и небесната сфера, обвиват неговите десет тераси. Постепенно намаляващи по размер, най-високите нива са пълни със 72 камбановидни ступи и над 400 Буди, които придават на Боробудур силуета на бодливо свинче. Това е най-големият будистки монумент в света; ироничното е, че той е разположен в една предимно мюсюлманска страна.

На пет минути път с кола от Боробудур, курортният хотел „Амандживо“ повтаря кръговия план на монумента, който се вижда от неговите потънали в пищна зеленина земи. Не може да има никакво съмнение в яванския дух на „Амандживо“: той е  възможно най-съобразен със свещената среда, но при това е също новаторски и съвременен.

Трийсет и пет свободно стоящи куполни апартамента – всеки с тераса и издълбана вана, много от тях със собствени басейнчета – са  подредени в тераса с формата на полумесец около централната сграда, наподобяваща ступа. Местни материали от рода на тиково и кокосово дърво, както и местен текстил са преинтерпретирани с усет, но в една ограничена  палитра, която задържа вашето внимание върху средата.

Една от най-големите примамки на „Амандживо“ е възможността да посетите Боробудур призори. Да наблюдаваш как мъглата се вдига над оризовите поля и нагъчканите една до друга кокосови плантации, разкривайки силуетите на далечни вулкани, е страхотна магия.

Къде: остров Ява, 42 км северозападно от Йогякарта, 596 км югоизточно от Джакарта, Индонезия
Най-добро време: април-октомври (сух сезон).

Виж най-добрите оферти за пътуване до остров Ява!

Виж още:

Почивка в Тайланд

Екскурзия във Виетнам

Екскурзия в Индия

 

>
10 октомври 2011 г.

Тагове

любопитно

острови

паметници

религиозен туризъм

хотели

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти