Начало / Статии / Статии - Индонезия

Йогякарта - пазител на яванското наследство

Автор

/

Невъзможно е да не усетиш пулса на Ява и на всички явански неща в древното село--град Йогякарта, процъфтяващия островен център на изкуството. Посетителите си тръгват напазарували, просветлени и забавлявали се до насита.

Йогякарта, Ява, Индонезия

Богат на история, „Йогя“ и близкият град Соло, отдавнашни убежища на културната изтънченост са все още управлявани от султани, чиито разпрострели се кратони (дворци) са очарователно място за посещение. Това е особено вярно, когато те стават места за концерти на местни оркестри, описвани като „звукът на лунната светлина“.

Изтънчени изпълнения на класически танци, които водят началото си от същите тези дворци, все още са посещавани от членовете на султанската фамилия и свитата им в униформи от батик. Патронажът на султаните поддържа жива и вродената артистичност на яванците, чиито работилници са навсякъде.

Сложно преплетени сребърни изделия, кожени кукли за театъра на сенките ваянг и яркоцветен батик с най-различно качество и цена превръщат пазаруването в многобройните пазари на града в проверка на вашата издръжливост. Каквото не изкуши окото ви, ще съблазни небцето ви – уличните места за хапване в Йогякарта са навсякъде и се ползват с добра слава.

Непременно трябва да идете до близкия будистки монумент Боробудур, както и до индуисткия комплекс от ІХ в. Прамбанан, в който има 224 храма и светилища. По време на пълнолунието през сухия сезон (от април до октомври) Прамбанан се превръща в осветена от прожектори сцена за представление със стотици участници, които изпълняват балета Рамаяна; той оставя дори най-преситената международна публика занемяла.

Къде: Йогякарта, 595 км югоизточно от Джакарта, Ява, Индонезия
Най-добро време: април-октомври (сух сезон).

Вижте най-добрите оферти за пътуване до остров Ява!

>
27 юли 2011 г.

Тагове

Борободур

екзотика

любопитно

острови

Прамбанан

хотели

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти