Начало / Статии / Статии - България

Бронзовата глава на император Гордиан III

Автор

/

Българските музеи притежават значителен брой паметници на портретното изкуство от времето на римското владичество - портрети на императори, предназначени за украса на обществени сгради и площади, статуи на видни граждани, издигани заради специалните им заслуги. Портретът намира широко приложение и в надгробната пластика.

Особено интересни образци на портретното изкуство били създадени през III в. Те се отличават с голяма изразителност и умело представяне на човешката индивидуалност. Забележителен примет в това отношение е бронзовата глава на император Гордиан III (238-244 г.) открита в коритото на река Янтра, близо до село Раданово, Великотърновско. Вероятно главата е част от импозантна бронзова статуя, която се извисявала на агората (главния площад) в Никополис ад Иструм.

Лицето на младия император е голобрадо и скулптурирано с изключителен реализъм. Изражението на Гордиан е едновренно проницателно и строго, но излъчва и младежка деликатност. Косата е съвсем къса, веждите са гъсти и дълги. Ушите на бронзовата глава на императора са отрязани, а носът му е сплескан и пробит с удар. Това са следи от дамнацио мемория, обичаят, чрез който се заличава споменът за покойник, с нанасяне на обредни удари върху негови изображения, или като се прекмахва името му от възпоминателните надписи. Обикновено това се случвало с изображенията на свалени от престола владетели и тъкмо това е необяснимото при главата на император Гордиан - в писмените източници не се споменава той да е бил низвергнат от власт.

Любопитно: Гордиан III станал император, когато бил на 12 години. Образован, жизнерадостен и красив младеж, той управлявал разумно благодарение на съветите на своя тъст. Успешно воювал с персите и бил популярен владетел. След смъртта на тъста му, префект станал Филип Арабина. Той започнал да плете интриги срещу Гордиан и след като организирал убийството му, се самообявил за император. Сенатът, заблуден от Филип Арабина, че Гордиан е починал от болест, го причислил към боговете. Филип Арабина не посмял нито да премахне изображенията на Гордиан, нито да събори статуите му и да заличи името му, с "неримско лицемерие почитал паметта му и го наричал божествен", според римския летописец.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
30 април 2013 г.

Тагове

археологически музеи

археология

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти