Никопол

За града

Оферти

Статии

Никопол / Nikopol

Никопол е град, който се намира в Северна България по склоновете на няколко хълма, на високия десен бряг на река Дунав. Населява се от близо 4 100 души. Разположен е на 179 метра надморска височина. Отстоява на 265 километра от София, на 54 километра от Плевен ( в посока Североизток), на 51 километра от Свищов ( в посока Северозапад) и на 95 километра от Оряхово ( в посока Изток). Посетителите на град Никопол и околностите могат да видят следните забележителности: Чешмата "Елия" (Сютлийка); Църквата "Св. св. Петър и Павел"; Църквата "Успение Богородично"; къщата на Цвятко Смолянов; къщата на рода Смолянови; паметник на победата; Художествена галерия; възрожденски къщи; скалната църква "Св. Стефан"; античното селище Секуриска; Шишмановата крепост и др.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Никопол е свързан с по-големите градове в България и околните селища чрез автобусен транспорт. Има автобуси от Плевен, Гулянци, Свищов.
Телефон за връзка с автогара - Никопол: 0651 2436

Воден транспорт
Осъществяват се превози на пътници по река Дунав в посока Румъния от град Никопол и обратно.

С кола
Град никопол се намира на 265 километра от София, на 54 километра от Плевен ( в посока Североизток), на 51 километра от Свищов ( в посока Северозапад) и на 95 километра от Оряхово ( в посока Изток).

Забележителности

Чешмата "Елия"
Преди време чешмата е наричана Сютлийка. Тя е паметник на културата. Изградена е през II век в памет на жената Елия, която е била съпруга на римския гражданин Фронтон. На предната част на чешмата има надгробна плоча на Елия, на която Фронтон е изразилмъката си за ранната й смърт. За да се стигне до чешмата посетителите минават през прекрасна алея.
Адрес: в южната част на град Никопол

Църквата "Св св. Петър и Павел"
Изградена е през XIII век. Представлява средновековна православна църква, която е кръстокуполна, еднокорабна  с притвор на запад. Тя е паметник на културата.

Църквата "Успение Богородично"
Изградена е през 1840 година.

Къщата на Цвятко Смолянов
В къщата се съхранява надгробната плоча на епископа Филип Станиславов, който е пърият човек отпечатал книга на кирилиза в България през далечната 1651 година. Книгата е молитвеник и се казва "Абагар". В къщата на Цвятко Смолянов се е укривал Апостолът на свободата - Васил Левски.

Паметникът на победата
Издигнат е през 1906 година в памет на загиналите 1300 руски войни през Освободителната руско-турска война (1877-1878г.).
Адрес: в турската махала

Художествената галерия
Посетителите могат да видят над 55 творби, които са създадени през последните 40 години. Повечето са дарения от художници и скулптури от местността.
 

Събития

- Ежегодни Крайдунавски празници
- Празник на град Никопол - съвпада с църковния празник на Богородица ( пордължителност - 3 дни)

Забележителности около Никопол

Избрани оферти