Начало / Статии / Статии - България

Надписът на хан Омуртаг в църквата Свети 40 мъченици във Велико Търново

Автор

/

Кан ювиги Омуртаг, обитавайки своя стар дом, направи преславен дом на Дунава и по средата на двата преславни дома, като измери разстоянието, направи могила и от средата на тази могила до стария му дворец има 20 000 разтега и до Дунава има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омуртаг кан сюбиги. Нека бог го удостои да живее сто години.

Това е текстът на прочутия надпис на хан Омуртаг. В него се съобщава за строежа  на един от извънградските дворци-крепости на владетеля. Изследователите все още нямат единно мнение къде се е намирал въпросният дворец - дали на румънския остров Пъкуиул луи Соаре, недалече от Силистра, или в средновековния Дръстър. В думите на владетеля се долавя философското разбиране за преходността на човешкия живот и за стремежа на човека да остане в паметта на потомците с делата си.

Надписът е врязан върху една от мраморните колони, които носят сводовата конструкция на църквата "Св.40 мъченици" във Велико Търново. До нея се извисява другата колона - с надпис на цар иван Асен II, в който се съобщава за победата му над византийския император Теодор Комнин през 1230 г. Колоната на хан Омуртаг била била пренесена в църквата "Св.40 мъченици" във Велико Търново от Плиска по нареждане на цар Иван Асен II. Тя трябвало да напомня на всички, че династията на Асеневци е приемник на езическите владетелски фамилии от Първото българско царство и законен носител на българската държавност от нейното създаване в най-древно време.

Колона с надписа на хан Омуртаг била пренесена заедно с още една колона с  краткия надпис  "крепост Редесто". Такива "маркери" учените датират от времето на хан Крум и смятат, че са поставени в Плиска, за да се отбележи триумфа на владетеля-победител. Наистина писмените извори споменават, че през 913 г. хан Крум превзел крепостта Редесто на Мраморно море, сега в Турция.

Любопитно: Колоната на хан Омуртаг от църквата "Св.40 мъченици" е първото археологичекско откритие в България, направено от българин. Това е д-р Христо Даскалов, който през 1859 г. успява с големи усилия да проникне в църквата, използвана като джамия, и да направи препис от надписа. През 1863 г. той публикува откритието си в руско академично издание. Отначало изследователите приемат надписа с изненада и дори с известо съмнение в неговата автентичност. Но това е разбираемо, защото по онова време присъствието и културата на средновековните българи в европейската история почти не се забелязвали след вековното робство.

Къде: църкава "Свети 40 мъченици",  в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
19 декември 2012 г.

Тагове

Аляска

археологически музеи

археологически резервати

идеи за уикенд

летен туризъм

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти