Начало / Статии / Статии - Индонезия

Долината Балием - eдна от последните световни граници

Автор

/

Ириан Джая е най-отдалечената провинция на Индонезия, и то не само географски. Прилагателни като „племенен“, „примитивен“, „първобитен“ най-добре описват „изгубения свят“ на бившата холандска колония Западна Нова Гвинея, току на запад от Папуа-Нова Гвинея, с която тя има оспорвана граница.

Това пътешествие показва търговски пътища, които свързват местни селища с прохладните, зелени възвишения или необятната низина, в която живеят хората от племето асмат, известни със своите изкусни дърворезби и културни ритуали. Има възможност дори за празнуване и танцуване около буйно пламтящ огън с местните аборигени от племето дани, известни на външния свят най-вече като воините на долината Балием. Те носят само своите орнаментални прически, краските на войната и калъфи за пениса, изработени от изсушени кратуни, които са с различни размери и дължина според случая.

Тези материално бедни, но културно богати, приветливи хора се люшкат между каменната ера и ХХІ в. Ще видите белезите на първата, щом напуснете главния град на долината, Вамена, достъпен само по въздуха, и неговия очарователен пазар, за да стигнете пеша до някои от затънтените селца на дани. Ще познаете местните хора по свинските бивни, които мъжете носят промушени през носовете си.

Къде: Ириан Джая,
Индонезия
Най-добро време: април - септември

>
14 юни 2012 г.

Тагове

долини

екзотика

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти