Бали

За града

Оферти

Статии

Бали / Ostrov_Bali

Бали (Bali) е тропически остров в Индонезия, разположен в сърцето на Индонезийския архипелаг -  най-големият архипелаг на планетата, състоящ се от около 17 000 острова. Намира се в близост до Филипините.

Заради богата си история, култура, танци, склуптура и живопис, красивите плажове, природа и тропическия климат Бали е смятан за едно от най-красивите места в света. С десетките си хиляди храмове и пагоди Бали е известен още като "Острова на хилядата храма".

Основните градове на острова са столицата Денпаср (Denpasar) - на южния бряг, и пристанището Сингараджа (Singaradja), разположен на западната част на острова. Град Убуд (Ubud) западно от Денпасар със своите арт магазини, музеи, галерии, е смятан за културния център на Бали.

Градската атмосфера на Денпасар (Denpasar) - бизнес и административен център на острова,  силно контрастира с хиндуистките храмове, зелените терасирани оризови полета и невероятните плажове. Денпасар е модерен космополитен град, който се разви много през последните три десетилетия. В много отношения той има повече общи черти с други индонезийски регионални столици, отколкото с останалата част от острова.  Градът е главен административен център и е дом на смесено население от балинезийци, яванци и други емигранти от различните части на архипелага.

Повечето туристи в Бали се отправят към съседните курортни комплекси на Денпасар като Кута (Kuta), Санур (Sanur) и Нуса Дуа (Nusa Dua). Там са разположени повечето от хотелите, търговските обекти и нощните клубове на острова.

Джалан Гаджах Мада (Jalan Gajah Mada) е главната улица на Денпасар - обикновено пълна с коли и задръствания. Площад Пупутан (Medan Puputan) е сърцето на центъра на Денпасар, с морави и много зеленина. Тук са Губернаторската резиденция, Музеят на Бали и Паметникът на кралското семейство, застреляно от холандски стрелци през 1906 г.

Кута (Kuta) – първият и най-голям курорт на острова, се намира на няколко километра от столицата и се разпростира на 20 км покрай брега, сливайки се със съседния остров Леджиан (Legian). Основната атракция е плажът, който е известен и със сърфистите, които ходят там. В Кута обаче има и добър избор на ресторанти, барове, магазини и места за отсядане.

Санур (Sanur) – източно от Денпасар на южния бряг, е по-шумен и малко по-скъп курорт от Кута. Тук са разположени по-скъпите хотели - има по-малко нощни барове и евтините места за отсядане са по-малко.

Полуостров Нуса Дуа (Nusa Dua) e голям курортен комплекс с множество луксозни хотели.

Северно от Денпасар (на по малко от час с кола от летището), сред зелени долини и оризови полета, се намира курортът Убуд (Ubud) – най-доброто място за пазаруване на острова. Тук се намират е eдни от най-добрите в света бутикови хотели.

Важна информация:

Валута: Индонезийка рупия (IDR); 1 ЕUR = 11 950 IDR

Работно време: Банките, търговските обекти и правителствените офиси са отворени от  08.00 до 16.00 часа или от 09.00 до 17.00 часа. Много от моловете остават отворени до 22.00 часа или по-късно.

Интернет страници за Бали: www.my-indonesia.info, www.balidenpasartourism.comwww.balitourismboard.org

Спешни телефони:
Полиция: 112
Пожарна: 113
Бърза помощ: 118

Какво трябва да знаете?

Поща
Пощенски марки и пликове може да си купите от портиера във всеки хотел, като така ще ви е много по-удобно, отколкото да ползвате пощенските офиси.

Телефонни кодове
Код на страната: +62 - международен телефонен код на Индонезия
Код на Бали: +361

Електричество
110V и 220V, може да имате нужда от адаптер за електронните си устройства.

Аптеки

Във всеки туристически град има по няколко аптеки (апотек на местния език). Най-голямата верига на острова са аптеките Kimia Pharma. Винаги проверявайте срока на годност на продуктите, които купувате. 

Транспорт

Летище
Международно летище Бали Нгура Рай (Bali Ngurah Rai)  е на 13 км западно от центъра на Денпасар. На летището има много магазини, барове и ресторанти, обменни бюра, офиси за туристическа информация, туроператорски агенции, офиси за коли под наем и др.

Градските автобуси на Trans-Sarbagita и Damri са най-евтиният начин да стигнете до града – пътуването отнема около половин час. Разписание и билети може да си вземете от офиса за туристическа информация в залата за пристигащи на летището. Има и директни автобуси за Нуса Дуа. Препоръчително е да използвате услугите на такситата, разположени от лявата страна на терминал "Пристигащи". Тези таксита имат фиксирана цена, докато с другите таксита рискувате да бъдете измамени. Повечето от големите хотели също предлагат трансфер от и до летището с миниван или лимузина.
Уебсайт: bali-airport.com

Обществен транспорт
Многобройни бусове за обществен транспорт, известни като бемос (bemos - основно нарицателно за всяко превозно средство, което се използва за обществен превоз на пътници; това всъщност е минибус или ван с редове от седалки) пътуват по определени маршрути из града и останалата част на острова. Потеглят щом се напълнят и спират, където им кажете по маршрута. За повечето чужденци тази система е объркваща, а пазаренето за цена е истинско предизвикателство. Има и автобуси, които свързват основните градове на острова. И автобусите, и бемос могат да бъдат спрени където и да е по маршрута им.

Таксита
Градските таксита са сини и жълти. Може да си ги хванете на улицата от многобройните стоянки или да ви извикат от хотела. В сравнение с международните стандарти, тук такситата са евтини и доста по-удобни от бусчетата. Трябва обаче да бъдете готови да се пазарите за цената, въпреки че такситата имат таксиметрови апарати. Обикновено таксиметровите шофьори предлагат фиксирана цена за пътя. Много от шофьорите знаят малко английски.

Заведения

Хранене
В Денпасар има много от традиционните заведения за хранене – варунги (warungs), обикновено разположени на открито. В тях се сервира пържен ориз и традиционни ясти за Бали. За да пробвате обаче най-доброто от балинезийската и интернационалната кухня, отидете до Семиняк (Seminyak) или Кута (Kuta). Някои от най-добрите западни и азиатски ястия може да намерите в хотелските ресторанти, които предлагат голям избор.

Бали е в ексклузивния списък с острови, които произвеждат Копи Луак (Kopi Luwak) - кафе, направено от кафеени зърна, които са изядени от местното дървесно животинче азиатска палмова цивета, а след като са преминали през храносмилателния му тракт, са изпечени като стандартно кафе. Ако сте в авантюристично настроение, поръчайте си чаша копи луак. За останалите - насладете се на обикновено кафе и на прясно изцедените плодови сокове, които ще откриете навсякъде. 

Барове и нощен живот
В Кута (Kuta) нощния живот е изключително вълнуващ. Ще намерите разнообразни възможности за забавление - от претъпкани дискотеки до интересни караоке барове и спокойни джаз клубове. Ако предпочитате коктейли и гледка към залязващото слънце, отправете се към някой от големите хотелски комплекси по крайбрежието.

 

Шопинг

В Бали си заслужава да обърнете внимание на местните произведения от дърво, сребро и злато, както и на традиционните бродерии. 

Епицентърът на пазаруването в Денпасар (Denpasar) е огромният крайречен пазар Бадунг (Pasar Badung). Това е оживен комплекс от магазини и сергии, които продават всичко - от прясна риба, плодове и зеленчуци, до балинезйиски и явански занаятчийски изделия и платове. На отсрещния бряг на реката, в комплексът Кумбасари (Kumbasari) ще намерите много търговци, които продават облекло, бижута, сребро и антики на ниски цени.

Ако искате да пазарувате в международен стил, в Денпасар има много молове ката New Dewata Ayu и Matahari, които са един срещу друг на улица Jalan Dewi Sartika. На около 8 км извън града, във фабриката Sanggraha Kriya Handicrafts, в източното предградие Топати (Topathi) има голям асортимент на балинезийски традиционни продукти. Цените са фиксирани.

В курорта Кута (Kuta) е мястото за пазаруване на евтини плажни принадлежности и бижута. В Убуд (Ubud) са най-добрите традиционни и съвременни балинезийски дърворезби - пригответе за голямо пазарене, за да ги вземете на най-добрите цени.

 

Забележителности

Музеят Бали 

Музеят е един от най-добрите в Индонезия и има невероятна колекция от релефни цветни маски, кукли, керамика и платове, с които са известни балинезийските художници. Построен е през 1910 г. от холандците, но през 1917 г. е разрушен от заметресение. През 1920 г. музеят отново е възстановен, но се е използвал за склад. Благодарение на немския артист Уолтър Спайс през 1932 г. музеят възвръща функциите си и започва да съхранява и показва културата на Бали и местното население. Намира се в столицата на острова Денпасар.
Адрес: Jalan Mayur Wishnu, Taman Puputan

Дворецът Пемекутан (Pemecutan Palacе)
Дворецът Пемекутан е построен през ХVІ век и показва традиционната балинезийска архитектура. В него има и крило, в което все още живее благородническа фамилия от Денпасар. Намира се в близост до пазара Кумбасари (Kumbasari) в Денпасар.

Адрес: Jl Mh Thamrin No 2 Pemecutan Denpasar Barat

Храм-музей Пури Пемекутан (Puri Pemecutan Temple Museum)
Точно до двореца е храмът-музей Пемекутан. Този стогодишен храм притежава колекция от ценни древни кинжали и други оръжия, музикални инструменти и хиндуистки статуи.
Адрес: на ъгъла на Jalan Thamrin и Jalan Hasanuddin, Денпасар

Дворецън Сатрия (Satria Palace)
Този дворец се намира на 2 км от двореца Пемекутан. Ремонтиран е пред 1930 г. В двореца има голяма сцена, на която балинезийските танцьори пресъздават традиционен танц с кинжали, използвани през 1906 г. при войната срешу холандската колониална армия. На всеки 210 дни спрямо балинезийския календар в кралския храм се провежда специална танцова церемония. В близост до двореца е известният пазар за животни Сатрия (Pasar Satria).

Сафари и морски парк Бали (Bali Safari & Marine Park)

Този парк в района на Гианяр ви предлага да се разходите сред стотици животни, представящи местната фауна на Бали. Тук ще видите много защитени животни от остров Бали, сред които и впечатляващия суматрански тигър. Може да се включите в сафари в джунглата, 4 по 4 сафари, закуска с лъвове или нощно сафари. За билети и работно време вижте сайта на парка.

Уебсайт: www.balisafarimarinepark.com

Йога в Бали

Мнозина идват на остров Бали, за да преоткрият себе си или да засилят връзката между духа и тялото си. Много от йога центровете са разположени в Убуд, а някои се помещават в комплекси насред джунглата, където спокойствието е абсолютно.

Традиционни музика и танци
Всеки посетител трябва да види многобройните традиционни танци на Бали. В повечето големи хотели има представления, които са достъпни и за хора, които не са отседнали в тях. Всяка сутрин при Батубулан (Batubulan), североизточно от центъра на Денпасар, има представления на баронг танци. Шоуто на сенките (Wayang kulit) също се изпълнява често по хотелите и художествените центрове.

Тирта Ганга (Tirta Gangga)

Тирта Ганга, което буквално означава "вода от река Ганг" е красив бивш дворец, разположен на няколко километра от Амлапура. Прочут е с изящната си водна градина и с пейзажите от оризови полета, които го заобикалят. Водата от един от изворите се смята за свещена и се използва в церемонии в околните храмове. 

Уебсайт: www.tirtagangga.nl

Птичи парк Бали (Bali Bird Park)

Потопете се в птичия свят на Бали и отвъд  този парк с над 250 вида пернати обитатели. Тук ще видите и малка колекция от влечуги, сред които е и прочутият комодски варан. Информация за билети и работно време вижте на сайта на парка.

Уебсайт: www.balibirdpark.com

Събития

Според балинезийския календар основните събития се случват на точно определени дати. Разнообразните фестивали на острова се провеждат на всеки 260 дни или на всеки 6 месеца. Балинезийците вярват в годишния кръговрат, затова всеки шестмесечен период за тях е празник.

Важно е да знаете, че балинезийците използват още два вида календари освен традиционния западен, това са сака (saka) и вуку (wuku). Вуку-календарът се използва за разграничаване на фестивалите, а сака (Saka) е лунният календар, който в голямата си част се доближава до западния календар що се отнася до продължителността на годината. Сака-календарите са се превърнали в сувенири в Бали, защото за всеки ден има илюстрация, която ви подсказва коя ваша дейност ще бъде успешна. Някои храмове в Бали провеждат празниците си според сака-календара.

Най-важният празник и фестивал в Бали е Галунган (Galungan). Празнува се десет дни из целия остров. Според поверието по време на фестивалните дни всички балинезийски богове слизат на земята, за да се включат в празненствата. Баронги (barong – същество от митологията на Бали) обикалят от храм в храм и от село в село в чест на празника. Галунган  е най-важният празничен период за балинезийците, защото символизира победата на боговета Дхарма (Dharma) или добродетелта над Адхарма (Adharma) или злото. За тържествата се правят специални „пенжор” (penjor) – това е дълга пръчка от бамбук, дълга около 8 м, с извит край и украсена с палмови листа, ориз, царевица и др. Поставя се от дясната страна на всеки дом. Последният ден на Галунган е най-важен – това е ден за молитва, правят се специални церемонии за духовете на балинезийските предци. Датите силно варират, но винаги се падат в сряда. Ето датите на Галунган за следващите няколко години: 30 май 2018 г., 26 декември 2018 г., 24 юли 2019 г., 19 февруари 2020 г., 16 септември 2020 г.

Ниепи (Nyepi)
Това е главният празник по сака-календара -  ден за пълно мълчание.  По време на този ден няма движение, нито трафик, не се провеждат никакви забавления, а балинезийците пречистват телата си в морето или в други водни басейни. Предстоящи дати на ниепи: 7 март 2019 г., 23 март 2020 г., 14 март 2021 г., 3 март 2022 г. 

Сарасвати (Saraswati)
В деня на Сарасвати балинезийците почитат богиня Сарасвати – богинята на знанието. За да отбележат този радостен ден се принасят дарове на свещените книги.

Годишният фестивал на изкуствата (Arts Festival)
Годишният фестивал на изкуствата в Денпасар, Бали се провежда от втората събота на юни до втората събота на юли всяка година. Този фестивал е и празник на изложбите и представленията, включва паради и представления. 
 

Забележителности около Бали

Избрани оферти