Начало / Статии / Статии - Русия

Езеро Байкал - най-голямото сладководно езеро в света

Автор

/

Езерото Байкал се намира в Източен Сибир, Русия. То е най-голямото сладководно езеро в света. Площта му е 31,5 хиляди кв. км. По обем се нарежда на второ място след Каспийско море.

Повече от 300 потоци и реки се вливат в Байкал, но от езерото извира само река - Ангара. На територията на Байкал се намират 22 острова, най-големият от които е Олхон. Байкал е един от най-чистите водни басейни в света. В ясен и спокоен ден има видимост до 40 метра дълбочина.

Геолози установяват, че езерото се е образувало преди около 20-25 милиона години, по време не мезозоя, което го прави най-старото сладководно езеро в света.

В Байкал са регистрирани досега 2 630 вида растения и животни, най-характерна е нерпата (Phoca sibirica), която е и единственият вид сладководен тюлен.

Байкал е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Заобиколено от планини със снежни върхове, езерото Байкал разкрива спиращи дъха гледки. Планините са дом на много диви животни, а китните селца наоколо са пример за спокойствие и уединение в отдалечената сибирска тайга.

Поради своята отдалеченост, езеро Байкал не е природна забележителност, посещавана от тълпи туристи. Най-често отправна точка за посещение на езерото е село Листвянка, на 2 часа път от град Иркутск, обслужван от редовни авиолинии.

През зимата езерото замръзва за 5 месеца. По време на Руско-Японската война през 1904-1905 година ледът бил толкова дебел, че руснаците успели да прекарат жп линия през езерото, за да транспортират боеприпаси до фронта през зимата.

Вижте най-добрите оферти за пътувания до Русия!

>
13 март 2014 г.

Тагове

езера

природни забележителности

романтични места

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти