Начало / Статии / Статии - САЩ

Грандхотел на остров Макинак - жива реликва на позлатената епоха

Автор

/

Първото нещо, което пътниците от ферибота зърват, когато наближат остров Макинак (Mackinac Island), е белият „Грандхотел“, кацнал високо на един хълм сред изумруденозелени ливади и несметен брой разцъфнали цветя.

Има и други хотели на този малък, застинал във времето остров, но „Грандхотел“ – първият в района на Големите американски езера и шумно рекламиран от местните власти като най-големият летен курортен хотел в света (с около 380 стаи) – дава тона. Семейно управляван с типичната за Средния запад дружелюбност, огромният бял дворец в неогръцки стил живее непоколебимо и гордо в миналото.

Той е построен през 1887 г. по време на позлатената епоха след Гражданската война, когато тарифите са 3 долара на нощ за прекарващите ваканцията си тук богаташи от Средния запад, а хотелът все още глези своите гости днес тъй, сякаш са магнати. Неговата величествена 200-метрова веранда с колони, несъмнено една от най-големите в света, е идеална за любуване на играта на магическите залези над средиземноморско сините води на езерата.

Изтънчената краевековна атмосфера на хотела, рядко срещана в САЩ, пронизва целия петкилометров остров, 85 процента от който е защитен като щатски парк. В щат, където властва автомобилната индустрия, колите тук са забранени, а придвижването става само с велосипеди или файтони (има над 500 коня на острова).

Холивуд е използвал хотела и неговата атмосфера като декор за култовия филм от 1980 г. Някъде във времето (Somewhere in Time) и в Този път завинаги (This Time for Keeps) с Естер Уилямс (1947). Хотелът нарича своя 65-метров басейн с вместимост 1 900 000 литра на актрисата.

Обиколките на басейна (или карането на велосипед) ще ви помогнат да изгорите калориите, които сте натрупали, докато сте опитвали местните бонбони лакта - специалитет на острова. Дори потенциално баналните ванилия и шоколад са ултравкусни, да не говорим за боровинките, кленовия сироп и костенурките.

Къде: остров Макинак, Мичигън, САЩ (на 12 км от Макинау Сити)

Най-добро време: май - октомври
 

>
21 май 2012 г.

Тагове

велотуризъм

паркове

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти