Начало / Статии / Статии - Австралия

Грейт Оушън Роуд в Австралия

Автор

/

Дългата крайбрежна магистрала Грейт Оушън Роуд (Great Ocean Road) в Австралия, често сравнявана с калифорнийската „Пасифик Коуст Хайуей“, се нарежда в челните места сред най-живописните пътища в света – плътно притисната до стръмните скали по своето протежение западно от Мелбърн покрай суровото, каменисто южно крайбрежие на континента.

Всеки завой по 290-километровото пътешествие разкрива още една страховита сцена на нащърбени скали с отвесни склонове, брулени от вятъра плажове, стари китоловни и рибарски градчета, ресторанти с новаторска кухня, приятни пансиони и защитени дъждовни гори и национални паркове, населявани от коали и кенгуру. Вечната битка между безмилостните вълни на Южния Пасифик и крайбрежието е довела до образуването на първокласни плажове за сърф, от типа на световноизвестния Белс, и такива изключителни скални образувания, като клисурата Лох Ард, Залива на островите и, най-прочутото, Дванайсетте апостоли.

През 19-и век варовиковите колони Дванайсетте апостоли били известни като Свинята и прасенцата. Оттогава насам океанът е предявил претенции за собственост върху четири от тях; от останалите осем някои достигат на височина 55 м. Не е трудно да се разбере защо ивицата на Дванайсетте апостоли е известна също като Брегът на корабокрушенията, тъй като стотици кораби са намерили тук гибелта си през 19-и век, когато пътуването от Англия е отнемало три-четири месеца. Това е най-удивителният участък от „Грейт Оушън Роуд“, често мрачен и романтичен при ветровито и бурно време.

Полезни съвети: Не препоръчваме да се опитате да изминете Грейт Оушън Роуд за един ден с кола - ще прекарате безкрайни часове в автомобила си без да имате време да спрете и да се насладите на гледките. Планирайте поне два дни с нощувка някъде по пътя. Най-добре е и да се върнете по същия път, защото гледките са различни в зависимост от посоката. Ако е по силите ви, изминаването на пътя с колело в малки организирани групи е най-добрият начин да видите всичко. Не пропускайте да подберете хубави наблюдателни позиции по залез и не забравяйте, докато сте в областта, да посетите намиращите се наблизо най-добри винопроизводители в Кунавара.

Къде: 290 км дълъг, започващ в превърналия се в сърф-център град Торки (100 км югозападно от Мелбърн) и завършващ в Уорнамбул, Австралия.
Най-добро време: май, когато идват южните гладки китове.

А ето ги и нашите най-добрите оферти за пътешествие в Австралия!

>
08 март 2018 г.

Тагове

главни пътища

плажове

скални образувания

сърфинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти