Начало / Статии / Статии - Австралия

Мелбърн - Париж на южното полукълбо

Автор

/

Мелбърн е понякога наричанПариж на южното полукълбо“, но със своите величествени сгради, широки булеварди, усещане за пространство, както и с трамваите си, може би напомня по-скоро на Виена. И също като Виена, дълго време – и доста несправедливо – е носил репутацията на леко превзет и надут. Но вече не. Последните десетилетия са му дали нов прилив на младежка жизненост и сега той е средище на пъстри контрасти.

И до днес е съхранено привлекателното величие на Стария свят, въплътило визията на бащите основатели на града, които започнали работата си от нула през 1835 г., върху равнинната земя, където мътната река Яра се влива в залива Порт Филип. Те пренесли спомените си от Европа в умерения климат на Югоизточна Австралия, изграждайки две неоготически катедрали – англиканската „Сейнт Пол“ и католическата „Сейнт Патрик“, както и многобройни обществени сгради във величествен неокласически стил. Също така щедро осеяли пространствата между тях с паркове, в това число и Кралската ботаническа градина, създадена през 1846 г. 

Много от къщите в предградията са издокарани в декоративен викториански стил, с облицовки и корнизи на фасадите, балкони и веранди от ковано желязо, които днес са обект на внимателно опазване и реставрация. Акуратната първоначална планировка на града все още може да се забележи под високите сгради, разположени в централния делови квартал около голямата стара гара „Флиндърс Стрийт“. Но и тук сме свидетели на един от ярките контрасти на Мелбърн – целият район е осеян с тесни, малки алеи, улички и пресечки, които през последните години са се превърнали в същински кошер на креативността, изпълнен с малки магазинчета, ателиета, работилници, дизайнерски студиа, галерии, ресторанти и кафенета.

Това дотолкова се е вписало в облика на централен Мелбърн, че дори някои от небостъргачите са станали „вертикални пасажи“ с подобна смесица от търговски обекти, струпани един върху друг. Но върховният израз на този контраст е площадът „Федерейшън Скуеър“ – централно място за срещи и събития, открито през 2002 година. От една страна, над него се извисява катедралата „Сейнт Пол“, а от друга, го обграждат модернистични сгради, помещаващи пространства за изложби, представления и изкуства: наклонени, ъгловати фасади, покрити с геометрични фигури от стъкло, цинк и пясъчник и скрепени от стоманени греди. Фед, както го наричат местните, е радикален проект, част от общата тенденция към реконструкция на градската среда, включваща доковете, както и южния бряг на река Яра с многобройните магазини, ресторанти, галерии и хотели.

Елегантният Мост на мореплавателите над река Яра за пешеходци и колоездачи. Проектиран от компанията „Гримшо Аркитектс“ и завършен през 2009 г., той осигурява още една връзка с Мелбърнския конгресен център. Мелбърн има силни традиции в областта на културата и изобилства от театри и изложбени зали. Националната галерия на Виктория притежава отлична колекция от европейско и австралийско изкуство, а Музеят на Мелбърн, завършен през 2001 г., е вълнуващ комплекс, обхванал пълната гама на местната флора, фауна и култура. Друг ключов елемент от живота на Мелбърн е спортът – „луд по спорта“ е епитет, често използван за този град. Мелбърнският стадион за крикет, известен като „Джи“, е същинско място за поклонение със своя капацитет от 100 000 места и служи също за срещи по австралийски футбол. 

Градът е домакин на Откритото първенство на Австралия по тенис, на австралийската Гран При от кръговете на Формула едно, а всеки ноември погледите се обръщат към прочутите конни надбягвания за Купата на Мелбърн – състезание, което „спира дъха на нацията“. Но когато местните искат просто да се отпуснат, през лятото те поемат към обширните плажове в предградието Сейнт Килда – дом на историческия лунапарк, датиращ от 1912 г. – или към десетките малки курорти, осеяли дъгата на залива Порт Филип. Ако спортът е неизчерпаема тема на разговор, друга такава тема е храната.

Мелбърн се слави с многото си отлични ресторанти. Огромният пазар „Кралица Виктория“, открит през 1878 г., дава нагледен пример не само за тукашния интерес към храната, но също и за космополитността на обществото. Мелбърн е градът с най-многобройно гръцко население извън самата Гърция. Щедро са представени и други националности, които са го направили свой дом: италианци, хървати, виетнамци, индонезийци, китайци и малайци. За подобаващо вълнуващ изглед към този динамичен град можете да се изкачите на наблюдателната площадка на 88-ия етаж на Юрека Тауър, най-високата сграда в Мелбърн. Оттук се вижда течението на река Яра чак до залива Порт Филип, както и планинската верига Данденонг на изток. Търсачите на силни усещания могат да се качат и на „Ръба“: стъклен куб, който се плъзга извън стената на сградата, позволявайки ви да погледнете вертикално от 300-метрова височина: идеалното място да оцените Мелбърн от всеки един ъгъл. В Мелбърн плажът никога не е твърде далеч. Сега масивните силуети на небостъргачите от деловия център се издигат зад крайбрежните къщи, останали от една друга епоха.

Любопитно: Една шокираща особеност на страничните улички са повсеместните графити. Често находчиви и умело изпълнени, те отразяват както художественото, така и анархистичното настроение на този урбанистичен лабиринт. На места рисунките покриват всичко над човешки ръст, включително и кофите за смет, тъй че пешеходците минават през един непрестанно менящ се психеделичен пейзаж. В сравнение с това арткафенетата, бутиците и галериите, разположени в близост, изглеждат успокоително познати.

Кога да отидете там: Мелбърн има четири сезона и всичките са добри, но зимата (от юни до август) може да е хладна. Пословично променливото време понякога поднася „четири сезона в един ден“.

На какво да обърнете внимание: Старият мелбърнски затвор, построен през 1839 г. и по-късно превърнат в музей, е завладяващ спомен от едни по-сурови времена. Тук през 1880 г. е обесен знаменитият престъпник Нед Кели.

Полезни съвети: Възползвайте се от безплатния туристически транспорт, който свързва основните забележителности на града чрез автобуси и трамваи.

>>> ВИЖ НАЙ-ДОБРИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЕ В АВСТРАЛИЯ! >>>

>
14 август 2018 г.

Тагове

идеи за уикенд

катедрали

мечтани туристически дестинации

мостове

музеи

плажове

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти