Начало / Статии / Статии - Австралия

Хоубарт - тасманийската столица

Автор

/

Вторият по възраст австралийски град е кацнал в основата на Тасмания, с гръб към континента, обърнал поглед към Антарктика. Той не съжалява за своето местоположение, то дори подсилва собственото му чувство за индивидуалност – на спокойна столица на острова, прочут с великолепните си природни гледки.

               Снимки: еGuide Travel

Те също са част от магията на Хоубарт, скупчен около своето пристанище, наречено „Съливанс Коув“, край широкото устие на река Деруент. Отзад се издига високото 1271 метра било на планината Уелингтън, покрито със сняг през голяма част от годината. Очарованието на Хоубарт е в многобройните му исторически сгради, включително елегантни георгиански постройки като сградата на Парламента. Те датират от първите десетилетия след основаването на града през 1804 г., 16 години след Сидни. Много от тях са дело на затворници от наказателната колония, която действа на острова до 1853 г.

Националният тръст на Австралия, ангажиран с опазване на историческото наследство, има два отворени за публиката обекта: Затворническият параклис от 1831 г. и Рънимийд – дом на капитан на китоловен кораб от 1840 г. На юг от „Съливанс Коув“, в Батъри Пойнт, ще срещнете стари моряшки домове в колониален стил, както и по-внушителни викториански къщи. Малко по-надолу е Саламанка Плейс със складовете, издигнати през 30-те години на 19-и век, когато Хоубарт е бил процъфтяващ китоловен център. Сега те са превърнати в галерии, магазини за сувенири и ресторанти.

Всички основни забележителности на града могат лесно да се разгледат пеша, включително парковете като „Куийнс Домейн“, намиращ се северно от умерено високите сгради на деловия район и Кралската тасманийска ботаническата градина, включваща необичайна оранжерия от субантарктични растения, държани в контролиран климат. Едно ново попълнение към семейството на местните атракции е Музеят на старото и новото изкуство, основан от предприемача и професионален комарджия Дейвид Уолш. Той е разположен край брега на морето в предградието Беридейл и дели общ терен с винарната „Мурила Естейт“.

Това е най-голямата частна галерия в Австралия; прилепналото до земята многомилионно здание от бетон и ръждивокафяв метал е открито през 2011. Вътре се помещава смесена колекция от историческо изкуство и артефакти – от зората на цивилизацията и най-вече Древен Египет до Ренесанса и модерните артинсталации, някои от които дело на големи международни имена. Провокативен, експериментален и често шокиращ, музеят поражда както бурни похвали, така и яростни критики. Това добавя ново измерение към този красив град, вече бездруго известен с живописното си разположение, историческите сгради, отличната морска храна и вина, със своите плажове, водни спортове, велосипедни алеи и пешеходни маршрути.

Кога да отидете там: Климатът е най-приятен през лятото и есента. В края на декември пристигат яхтите от регатата Сидни-Хобарт, давайки началото на фестивал, който преминава в новогодишните празници. Зимата (от юни до август) е хладна.

На какво да обърнете внимание: Пивоварната „Каскейд“, най-старата на австралийския континент, работеща от 1832 г. насам. Опитайте също и отличните тасманийски вина.

Полезни съвети: Носете си връхни дрехи, за да можете да се загърнете топло. Върхът на Маунт Уелингтън често е мразовит дори посред лято.

>
28 май 2013 г.

Тагове

галерии

градове

културен туризъм

културни центрове

летен туризъм

мечтани туристически дестинации

море

плаж

пристанища

Забележителности наоколо

Избрани оферти