Начало / Статии / Статии - Индия

Храмовете на Каджурахо - еротични картини сред пустошта

Автор

/

В този сънлив малък град, до който трябва да пътувате дълго, откъдето и да тръгнете, един вековен изблик на творческа енергия по време на династията Чандела (около 1000 г.) е довел до изграждането на над 85 храма, от които са останали 22, украсени с дълги рушащи се фризове, които редуват сцени от всекидневния живот с военни процесии. Каджурахо е най-прочут обаче с множеството си чувствени еротични фризове и скулптури, в които небесни девици се цупят и мусят, докато други фигури участват във всички въобразими пози от Кама-сутра. Тези скулптури са велики ликуващи химни на живота, с извънредна прямота, която ги прави толкова забележителни днес, колкото са били и при тяхното първо разбулване.

 Къде: Мадхя Прадеш, Индия -  по пътя от никъде за никъде, на града обикновено му се намира място между екскурзия до Тадж Махал и пътуване до свещения град Варанаси. Всичките три града са свързани с всекидневни полети, тръгващи от Ню Делхи.

Най-добро време: октомври-март. По време на един десетдневен културен фестивал през март някои от най-добрите изпълнители на класически танци в страната изнасят представления върху земите на храма.

>
25 април 2010 г.

Тагове

Каджурахо

Кама сутра

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти