Начало / Статии / Статии - Индия

Тадж Махал - най-великият паметник на любовта в света

Автор

/

Нищо не може да ви подготви подобаващо за мига, в който за първи път ще зърнете Тадж Махал. Той може и да е визуално клише, Ниагарският водопад на архитектурата, но е също въплъщение на изящество и романтика, на равновесие и симетрия, архитектурна икона, почитана от три века и половина като най-красивата постройка на света.

Великият моголски император Шах Джахан построява беломраморния Тадж като гробница в почит на любимата си съпруга Мумтаз Махал която умира, докато ражда тяхното четиринайсето дете за деветнайсет години.

Един от синовете им в крайна сметка ще свали императора и ще го затвори в близкия форт Агра. От своите килии той може да вижда Тадж Махал, оплаквайки загубата на своята съпруга и на империята си. Може би най-доброто време за идване тук е нощем, когато той е отворен по време на пълнолуние или в петък, когато входът е безплатен и местните семейства украсяват терена със своите ярко багрени сарита и тюрбани.

Благодарение на откриването на „Амарвилас“ (на санскрит означава „вечен пристан“) най-накрая има и друга причина да се поразходиш нощем из този иначе не особено прелестен град. Класическите терасирани градини, бликащите фонтани, мраморният басейн, елегантната чайна, превъзходният моголски и индийски ресторант, както и аюрведичният СПА-център с изглед към Тадж биха били един подходящ за ХХІ в. дом за всеки император от династията на Моголите. От всяка от над 100-те стаи се открива прекрасна гледка към най-любимия национален паметник на Индия, само на около 600 метра оттук.

Къде: в гр. Агра, 198 км югоизточно от Ню Делхи, 3-4 часа с кола или автобус, 2 часа с луксозния влак „Тадж Експрес“.
Най-добро време: средата на октомври-март.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка! 

>
06 февруари 2023 г.

Тагове

мавзолеи

пустини

романтични места

храмове

екзотика

любопитно

романтика

културен туризъм

романтични дестинации

Забележителности наоколо

Избрани оферти