Начало / Статии / Статии - Индия

Какво да не пропускаме в Бомбай

Автор

/


Налудничавите и запленяващи имена в Бомбай

Хълмът Малабар, Висящите градини, Кралската огърлица, Островът на слона, Плажът Джуху. Всички тези имена са вдъхновени от земята на Бомбай. Те са толкова различни и цветни поради факта, че там има пет основни езика (английски, хинди, марати, гуджарати, урду) и безброй диалекти, чрез които може да се образуват наистина безумни комбинации. Има и имена, които не означават нищо.

Британците, които са построили една империя с различно произношение са надминали себе си  в Бомбай. Твърди се, че крайбрежната ивица до хотел Тадж Махал Палас е приел името на вид риба (palau) и местната дума за "кей" (Bund). След това името било променено.

Ден на плажа

Плажът на залива Бек Бей има формата на полумесец и е много популярен сред сърфистите. Там в сърцето на Бомбай може да намерите множество дейности, които да ви донесат наслада. Децата ще се забавляват на виенското колело, докато вие се наслаждавате на питиетата, които местни продавачи предлагат в кокосови орехи. На сергиите ще имате възможност да си закупите бомбайските bhelpuri (пухкав ориз, пържени макарони и зеленчуци с ментов, чили или сос от тамаринд).

Въпреки, че през последните няколко години консервативни служители принудиха по-голямата част от увеселителните въртележки и забавления и продавачите на храна да намерят друго място да предлагат услугите си, плажа си остава прекрасно място за развлечения и почивка.

Разходка по задните улички на Колаба

Днес Колаба е основна търговска област, където уличките са пълни с амбулантни търговци и сергии, на които можете да намерите всякакви неща  - плодове, зеленчуци, дрехи. Там дори можете да смените и пари. Тук можете да видите типичния индийски пазар и да се попазарите за продуктите, които ще купите.

Там има и резиденции, построени от британците. Те са признати за символи на града, а интериора и екстериора им не могат да бъдат променяни. Местните архитекти обаче намират пролуки в закона за да покажат таланта си, а именно нищо не се споменава за покривите на зданията.

Индийската храна

Индийската храна е известна по целия свят. Ресторантите извън Индия сервират храна, която се сервира в северната част на страната и обикновено когато се поднасят блюда на туристи се придържат към кухнята на севера. В някои ресторанти може да намерите и регионални ястия като Гоан, Кашмири, Кералан, Тамил и др. И все пак се намирате в чужда страна и е редно да опитате от местната кухня за да съберете по – истински впечатления за страната, традициите и вкусовете им.

Амбулантни търговци на храна

Всеки делничен ден около 11 часа излизат те – амбулантните търговци на храна. Те отиват на гарата за да изчакат идващите от предградията хора за да ги нахранят и да се отправят към офисите.Всяко ястие се приготвя всяка сутрин от домакинята в дома на търговеца и се поставя в подобна на кенче кутия. Всяко ястие се надписва отгоре. Ако има поръчки от предишния ден от някой от офисите, на тази храна се слага различен  цвят капак. Ако се „абонирате“ за този тип доставка ще ви струва 4$ на месец.

Виж актуалните оферти за пътуване до Бомбай!

>
30 март 2010 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти