Начало / Статии / Статии - Канада

Канадските Скалисти планини - с влак или с щеки

Автор

/

Канадските Скалисти планини с невероятната си огърлица от върхове, високи по над 3000 метра, са в списъка с мечтани дестинации на планинари от цял свят. Нереално тюркоазените езера, почти отвесните откоси на върховете и контрастът между заснежените склонове и наситеносиньото небе изглеждат еднакво добре и на снимка, и на живо, защото фотошопът тук е излишен. Не е задължително да сте със ски и щеки, за да се уверите лично, че това е едно от най-красивите места на света - можете също да се качите на влак и да се наслаждавате на пейзажите през прозореца, докато се наслаждавате на най-добрата храна, която някога сте яли във влак..

>>> Канадските Скалисти планини са частта на Скалистите планини (най-голямата планинска верига в Северна Америка), която се намира в Канада. <<<

Пет национални парка в една планина

Канадските Скалисти планини са побрали цели пет национални парка а територията си, четири от които (Банф, Джаспър, Йохо и Кутенаи) са разположени близо един до друг и формират така наречените Национални паркове Канадски Скалисти планини (Canadian Rockies National Parks), а петият е Уотъртън Лейкс. От тези Банф е най-известен по света заради зимните курорти, посещавани от над четири милиона души годишно. Феновете на екстремните спортове познават както национален парк Банф, така и филмовия фестивал, който носи името на парка и събира едни от най-добрите ленти от екстремното документално и игрално кино всяка година.

Връх Робсън - изкачване за напреднали

Робсън е най-високият връх в Канадските Скалисти планини и сериозно предизвикателство дори и за опитните почитатели на планината. От подножието му при езерото Кини до върха са близо 3 километра - денивелация, която се покрива в рамките на едва 4 километра. Нужна е сериозна подготовка, а времето за изкачване е около седмица.

Влакът Роки Маунтъниър (Rocky Mountaineer)

Rocky Mountaineer е един от най-легендарните влакове в света - не само заради гледките, които прозорците на купетата му предоставят, но и заради лукса на борда и специалитетите, които ще ви сервират, докато удобно се изтягате на широката седалка. Спокойно може да се каже, че това е повече от влак - това е специално преживяване, което само по себе си е достатъчна причина да посетите Канада. Върхове, езера и каньони се редуват пред погледа ви, а най-хубавото е, че няма нужда да се тревожите за времето или за това дали сте с правилните обувки.

Ледникът Атабаска

Ледниците са другите големи звезди на Канадските Скалисти планини, а ако имате възможност да посетите само един, обмислете това да е Атабаска. С площ от около 6 квадратни километра ледникът е най-посещаваният в цяла Северна Америка, тъй като достъпът до него е много лесен. Има организирани турове с автобус, които ще ви отведат до ръба началото на леденото творение. Няколко туристи са загубили живота си в скрити пукнатини в ледника, така че се придържайте към водача си.

Към момента глетчерът Атабаска се отдръпва с около 5 метра годишно, като е загубил повече от половината от обема си през последните 120 години. Вероятно ще измине малко повече от един човешки живот време преди Атабаска да изчезне, така че си заслужава да го включите в програмата си.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Канада!

 

>
04 декември 2020 г.

Тагове

езера

планини

природни паркове

трекинг

гледка от високо

Забележителности наоколо

Избрани оферти