Начало / Статии / Статии - Канада

Цветните езера на земята

Автор

/

Майката природа понякога може да ни изуми с невероятните красоти, които създава. В тази статия ще ви запознаем с няколко по-различни езера, а именно цветните езера. В нея сме вписали едва няколко, но те са наистина живописни. Понякога цветът на езерата се променя поради факторите на средата, развиват се микроорганизми, които променят цвета на водата или пък в тях се вливат води с наноси в тях. Всяко едно от тях има своя собствена история и начин на оформяне.

Тюркоазеното езеро Пейто 

Тюркоазеното езеро Пейто (Peyto) е известна туристическа дестинация в националния парк Банф, Канада. Невероятният си тюркозен цвят получава от вливащото се в него скално брашно през летния период. Езерото е посветено и наименувано на трапера и водач в областта Банф - Ебенезер Уилям Пейто. Снимките, направени на това езеро излизат с изключителен цвят, и често са използвани за илюстриране на книги и др.

Езерото Салар де Уюни, Боливия

Салар де Уюни (Salar de Uyuni) понякога се оцветява в червено. Гледката е впечатляваща. Цветът на езерото е такъв поради микроорганизмите живеещи в него, и поради солеността му.  Салар де Уюни е най – голямото в света солно езеро. То е разположено в Югозападна Боливия, и се е образувало от сливането на няколко праисторически езера. То се покрива от солна кора, която може да бъде един метър или да покрива цялото езеро, и е доста богато на литий.  Салар де Уюни е едно от малките места, където могат да се размножават няколко вида розово фламинго.

Езерото Бланка, Вашингтон, САЩ

Езерото Бланка (Blanca Lake) е изключително живописно езеро, разположено в Каскадните планини в щата Вашингтон. Езерото има невероятен зелен цвят. Той се дължи на това, че езерото се захранва от ледника Колумбия. Стигането до Бланка е малко сложно, и само по – запалените планинари могат да стигнат до там. Не може да се стигне по друг начин, освен с катерене.

Езерата Кели Муту, Индонезия

Езерата Кели Муту (Keli Mutu) са три цветни езера, намиращи се в кратера на вулкана Кели Муту. Тези езера, разположени на остров Флорес, Индонезия са с различен и променящ се цвят – понякога са червено, синьо и зелено, понякога са зелено, черно и кафяво. Те са известна туристическа забележителност в района. Местните хора смятат, че човешките души намират покой там и затова те сменят цветовете си.

Пет цветното езеро, Китай

Пет цветното езеро  (Five-Flower Lake) се намира в центъра на националния парк Джиузхаигоу, Китай. То е изключително поради факта, че сменя цветовете си. Понякога е жълто, понякога е маслено зелено, но през по – голямата част от времето е тюркоазено синьо. Като цяло остава мистерия за хората защо и как сменя цветовете си. Друга странност около езерото е, че то никога не замръзва, дори и през зимата, когато всички други езера в парка замръзват.

Виж актуалните оферти за пътуване до Индонезия!

>
04 март 2010 г.

Тагове

езера

Забележителности наоколо

Избрани оферти