Начало / Статии / Статии - Мексико

Любуване на китовете в Баха

Автор

/

В лагуната Сан Игнасио, магическо място насред Тихоокеанския бряг на полуостров Баха, китовете редовно изскачат от морето, за да докоснат и да бъдат докоснати от хора.

Любуване на китове в Баха - Мексико

В една от най-забележителните ежегодни миграции, които природата предлага, тихоокеанските сиви китове правят 8000-километрово пътешествие от студените води на Арктика до безопасността на топлите плитки води на полуостров Баха, в които те се прехранват и отглеждат малките си (малките са около 4,5 м дълги и тежат 700 кг при раждането си).

Няколко хиляди кита посещават Сан Игнасио всяка зима и понякога се събират до 400 по едно и също време в лагуната. Las amistosas (дружелюбните) е местният прякор на китовете, които редовно приближават малките рибарски лодки панга, за да бъдат потупани и докоснати от изпълнените с благоговение любители на китовете в един жест на общителност, който озадачава учените повече от двайсет години, откакто за първи път е регистриран.

Почти докарани до изчезване през ХІХ и ХХ в., сивите китове днес се завръщат масирано всяка година и са заличени от списъка на застрашените видове през 1994 г. Тихоокеанските лагуни и петдесет необитаеми острова край Баха, често наричани островите Галапагос на Мексико, са прочути с изключителното разнообразие на морска фауна и птици.

Стотици делфини съпровождат сивите китове, докато гърбати китове, финвали и китове на Брайд също редовно се появяват, заедно със сини китове, най-големите животни на планетата.

Къде: Лагуната Сан Игнасио, Баха, Мексико
Най-добро време: края на януари-март.

>
10 януари 2011 г.

Тагове

екзотика

животни

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти