Начало / Екскурзии / Екскурзии - Мексико

Екскурзия Мексико и почивка на Ривиера Мая 2024

Номер на оферта

/

241910

Дати & цени

06 ноември 2024 - 18 ноември 2024 г. - Цена от 5890 лв.

Цената включва

- Самолетни билети София – Истанбул – Мексико сити; Канкун – Истанбул– София с вкл. 25 кг. чекиран и 7 кг. ръчен багаж;
- Самолетен билет Мексико сити – Вилаермоса с вкл. 20 кг. чекиран и 5 кг. ръчен багаж;
- 11 нощувки със закуски по програмата, както следва:
3 нощувки в Мексико сити - PREMIER Mexico City 3* или подобен; Закуска;
1 нощувка на кораб в Паленке - PLAZA Palenque 3* или подобен; Закуска;
1 нощувка в Кампече - MISION Campeche 3* или подобен; Закуска;
1 нощувки в Мерида - MARIA JOSE Maya M?rida 3* или подобен; Закуска;
1 нощувка във Валядолид - MESON del MARQUES Valladolid 4* или подобен; Закуска;
3 нощувки на Ривиера Мая - Catalonia Yucatan Beach 4* или подобен; All Inclusive;
- Изхранване: 7 закуски, 1 обяда, 3 All Inclusive;
- всички екскурзии и входни такси за посещаваните обекти по програмата;
- всички трансфери по програмата;
- медицинска застраховка с лимит на отговорност 10 000 Евро.
- водач-преводач от агенцията – при група мин. 15 туристи;

Цената не включва
- разходи от личен характер;
- напитки по време на храненията за периода на обиколката;
- допълнителни екскурзии;
- Градска такса - 196 мекскикански песо (около 15 лева) платими на рецепция при настаняване в хотела на Ривиера Мая. Заплаща се задължително, лично от пътуващите!
- Еко такса 26.89 мекскикански песо на ден на стая (около 2.15 лв.) платими на рецепция при настаняване в хотела на Ривиера Мая. Заплаща се задължително, лично от пътуващите!
- По желание: сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване, както и от съкращаване, удължаване или прекъсване на пътуването поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката.
- доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 г.
- Бакшиши и благодарности към местните гидове и шофьори – 70 долара на човек (събират се на летище София);

Програма на пътуването

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Ранни записвания до дата 30.04.2024!

1 Ден /06.11./ София - Истанбул
Събиране на групата на летище София, Терминал 2, за полет от България за Мексико през Истанбул.

2 Ден /07.11./ ИстанбулМексико сити
Полет ИстанбулМексико сити. Пристигане рано сутринта на в най-старата столица на американския континент – Мексико сити.
Столицата на Мексико, има богата история, започваща през 14-ти век, когато на същото място се е намирал град на ацтеките - Теночтитлан. Това е била една от най-заселените и процъфтяващи ацтекски столици преди да бъде завладяна от испанския завоевател Ернан Кортес през 1521 г. След завоеванието, испанците разрушават града и изграждат нова колониална столица. Тя се разраства бързо и се превръща в един от най-големите и важни градове в колониална Испания. През 19-ти и 20-ти век, Мексико Сити продължава да се развива, като става център на културата и политиката в Мексико. Днес този огромен град, с население от 9 мил. жители, съчетава богато историческо наследство с модерна инфраструктура.
Ранно настаняване в хотела и късна закуска, след която ще имаме възможност за почивка след дългия полет. След обяд ще започне нашата туристическа програма.
Ще започнем с главният градски площад на древния квартал Тлателолко – „Площада на трите култури“. Наречен е така, защото съдържа представителни произведения от три основни периода от историята на града и показва архитектурното наследство на три културни аспекта: ацтекските пирамиди на Тлателолко, испанския Templo de Santiago от 17-ти век и модерната кула, която се помещава Centro Cultural Universitario .
Разходката ни ще продължи с посещение на базиликата Светилището на Дева Мария от Гуадалупе, което е едно от най-посещаваните места в Мексико. Според легендата Дева Мария се явила на Хуан Диего /благочестив ацтек, приел християнството/ на 9 декември и отново на 12 декември 1531 г. По време на първото си явявяне тя поискала да бъде построено светилище за нея на мястото, където се е появила- Тепеяк Хил ( хълм, който преди е бил място за поклонение на ацтекската богиня Тонанцин). Епископът обаче поискал знак за доказателство, преди да одобри строежа на църква. Тогава Мария се явила за втори път на Хуан Диего и напълнила наметалото му с цъфнали кастилски рози, въпреки че такива не растяли в Мексико по това време. При втора аудиенция с епископа, Хуан Диего изсипал десетките рози на пода и разкрил образа на Мария, отпечатан от вътрешната страна на наметалото – изображението, което сега е почитано в Базиликата на Гуадалупе.
Връщане в хотела, свободно време за почивка и разходка. Нощувка в Мексико Сити.

3 Ден /08.11./ Мексико сити
Закуска в хотела.
Днес ще продължим да опознаваме Мексико сити и неговите покрайни. Днешният ден ще бъде изцяло посветен на красотата на мексиканската столица. След закуска ще започнем обиколката с Площада на Конституцията или както мексиканците го наричат – Сокало. Мястото е заобиколено от сгради с важна архитектурна, артистична и историческа стойност. В Националния дворец се намират изящните художествени творби на Диего Ривера. Стенописите нагледно представят историята на Мексико преди, по време и след испанската епоха. На площада се намират също сградата на Върховния съд и Катедралата на мегаполиса, която силно напомня на тази в Севиля. Този площад някога е бил центъра на столицата на ацтеките – Теночтитлан.
Следващата ни спирка е паркът Чапултепек, в който се намира един от най-прочутите музеи в света – Антропологическия музей на Мексико. Ще посетим залата с историята на Империята на ацтеките, където ще видим на живо оригинали на артефакти от предиспанската епоха, включително и слънчевия камък на ацтеките, намерен при разкопки на площада Сокало през 1790 г.
Свободно време за обяд, след което продължаваме към Сочимилко в покрайнините на града, където ще се повозим на типична мексиканска лодка. Каналите, по които ще се движим, са част от обширните блата върху които е построена бившата столица на ацтеките.
Късния следобед ще посетим предградието Койоакан. Две от къщите заслужават специално внимание там: Къщата на Ернан Кортес – испански конкистадор – построил голям комплекс от сгради, за които няма неоспорими доказателства, че някога е живял там. Това място е било седалището на маркизата на долината на Оахака. Къщата-музей на Фрида Кало и Диего Ривера, известна като Синята къща, е и музей на изкуството , посветен на живота и работата на мексиканската художничка Фрида Кало. Сградата е родното място на Кало, домът, в който тя е израснала и живяла със съпруга си Диего Ривера в продължение на няколко години. След смъртта й, през 1957 г. Диего Ривера дарява дома и вещите в него му, за да го превърне в музей в чест на Фрида. Музеят съдържа колекция от произведения на изкуството на и лични вещи на Фрида Кало. Къщите на Ернан Кортес и Фрида Кало се разглеждат отвън.
Връщане в хотела. Нощувка в Мексико Сити.

4 Ден /09.11./ Мексико сити – Теотиуакан – Мексико сити
Закуска в хотела.
Днес ще се отправим на едно задължително посещение на 50 км от града за тур на археологическия комплекс Сан Хуан Теотиуакан.
Теотиуакан е един от най-впечатляващите археологически обекти в света. Между 100 000 и 200 000 души са живели там в своя пик около 600 г. сл. н. е., което го прави един от най-големите градове в древния свят. Градът е кръстен от говорещите науатъл ацтеки приблизително 1000 години след създаването му, като „Теотиуакан“ означава „Мястото, където са създадени боговете“. С височина повече от 200 фута, Пирамидата на Слънцето е една от най-големите подобни структури в света. Сградата, на възраст около 1800 години, вероятно съдържа около 1 милион кубични ярда вулканичен камък и други материали. Пирамидата на Луната се намира в западния край на Авенюто на мъртвите и имитира очертанията на планината Серо Гордо. Смята се, че е била използвана като ритуален храм, построен за почитане на Великата богиня на Теотиуакан, която е служила като божество на водата, плодородието и сътворението. Авенюто на мъртвите, което е първото нещо, което зрителите виждат, минава направо през града и завършва при Пирамидата на Луната. Това ви създава впечатлението, че пирамидата се използва като път към подземния свят.
Пирамидата на Кетцалкоатъл, известна също като "Пирамидата на Пернатата змия" е известна с впечатляващата си стълбеста архитектура с каменни фигури на змии по стъпалата й. Тя представя изкуството и вярата на древните мексикански култури и остава ключов символ за разбиране на техните обичаи и история.
Дворецът на пеперудите - е кръстен на многобройните си релефи във формата на пеперудени крила. В реставрираната част има почти незабележим тунел, който води до оригиналните помещения на двореца под земята. Известен е с намерените единствени останките от стенописи в Теотиуакан. Сред тях е една, която представлява процесия от ягуари, свирещи на тромби, направени от миди, и процесия от зелени птици, от чиито човки текат струи вода.
След тура ще спрем за обяд в местен ресторант (обядът не е включен в цената). Връщане в Мексико Сити. Нощувка

5 ден /10.11./ Мексико сити – Вилаермоса - Паленке
Закуска. Освобождаване на хотела. Трансфер до летището за полет от Мексико сити до Вилаермоса. Посрещане и трансфер до Паленке.
Разположен в подножието на планината Чиапас в Мексико, Паленке е един от най-важните градове-държави от времето на маите. Градът процъфтява между ок. 600 и 750 г. от н. е., въпреки, че има доказателства за населяването му още през 3 в. преди н.е. Името Palenque произлиза от испански и в превод означава „укрепено място“. Първоначалното име, което е дадено от маите е Lakamha. Разположен на стратегическо ясто, където се съединяват планинските проходи с крайбрежните равнини, регионът просперира като вътрешен търговски център, което позволява на Паленке да контролира голяма територия и да формира полезни съюзи с други мощни древни градове-държави като Тикал, Помона и Тортугеро. В днешно време, археологическият парк Паленке е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Настаняване в хотела. Свободно време за почивка и самостоятелни занимания. Нощувка.

6 ден /11.11./ Паленке – Кампече
Закуска в хотела. След закуска ще направим едно от най-запомнящите се посещения на археологическа зона – тази на древния град на маите от класическия период – Паленке. Ослепителен град (400 – 900 г. сл. Хр.), той e лежал скрит в джунглата в продължение на много векове и е бил седалище на могъщата династия на крал Пакал. Паленке е дом на страхотни храмове, дворци, площади, гробници, скулптури и йероглифни надписи, разказващи историята на мястото. Обявен е за обект на световното наследство през 1987 г. На място ще научим повече за една от знаковите фигури в цялата история на маите. Великолепно запазените и реставрирани бели пирамиди и дворци на фона на смарагдово зелената растителност оставя трайни и незабравими спомени от това приключение.
След посещението на Паленке ще потеглим по магистралата към Мексиканския залив и ще хапнем за обяд по път. Ще пресечем най-голямата река в Мексико, Усумасинта и ще преминем от щата Чиапас в щата Табаско. Привечер ще пристигнем в Кампече и след като се настаним в хотела ще можем да направим пешеходна обиколка на града и крепостната стена. Кампече е пристанищен град в Мексиканския залив. Известен е със запазените си барокови колониални сгради, военна архитектура и ограден исторически квартал. В отговор на пиратски атаки градът е укрепен през 17-и век и 2 крепости на върха на хълм, превърнати сега в музеи. Някога е бил място на процъфтяваща цивилизация на маите, а днес е дом на най-стария карнавал в Мексико. Нощувка в Кампече.

7 ден /12.11./ Кампече – Ушмал – Мерида
Закуска в хотела.
След закуска ще се отпътуваме към столицата на Юкатан – Мерида. По пътя ще посетим още един великолепен град на маите – Ушмал. Ушмал е бил един от най-големите градове на полуостров Юкатан на Пътят на Пуук. В рацвета си (около 600-900 г. сл. Хр.), е бил дом на приблизително 20 000 маи. Името Uxmal на езика на маите, означава "три пъти построен". Това име се отнася до изграждането на най-високата му структура, Пирамидата на магьосника, която е построена върху съществуващи пирамиди. Посещението на Пирамидата на магьосника, фризовете по стените на училището за благородници, къщата на костенурките, игрището и красивата гледка от върха на пирамидата на губернатора са част от преживяванията този ден.
Ще имаме вкусен обяд (включен в цената).
След като се насладим на магията и историята на Ушмал, ще продължим нашето пътуване към Мерида. По пътя ще имаме време да научим повече за за историята и любопитни факти от живота в Мексико.
Мерида, столицата на щата Юкатан в Мексико, е красив и културно богат град, който носи богата история и наследство от времето на майската цивилизация. Градът се отличава с архитектурни съкровища от колониалния период, като Катедралата на Св. Идноксио и двореца "Канто Кардинал" - две от най-популярните забележителности. Мерида съчетава стари традиции със съвременни удоволствия, предоставяйки разнообразни ресторанти, магазини и музеи, като Музеят на Майската култура и Музея на Св. Идноксио. В Мерида ще се настаним в хотел и ще имаме време за опознавателна разходка на града, включваща главния площад, катедралата, булевард Монтехо. Ще се опитаме да усетим и специфичната колониална атмосфера на града, който е известен също и със своята богата музикална и танцова сцена, като животът на улицата често е звуково обогатен с местни изпълнения и празници. Мерида предлага и прекрасна кухня, с изящни майски и мексикански ястия, които съблазняват вкусовете на посетителите. Нощувка в хотела в Мерида.

8 ден /13.11./ Мерида – Чичен Итца - Сеноте Ик Kил - Валядолид
Закуска.
Ранно напускане на хотела. В този ден ще завършим нашата историческа обиколка с посещението на едно от новите 7 чудеса на света – Чичен Итца. Това свещено място е било един от най-големите центрове на маите на полуостров Юкатан. През близо 1000-годишната му история различни народи са оставили своя отпечатък в града. Визията на маите и толтеките за света и вселената се разкрива в техните каменни паметници и художествени произведения. Сливането на строителните техники на маите с нови елементи от централно Мексико прави Чичен-Ица един от най-важните примери за цивилизацията на маите и толтеките в Юкатан. Мистерията на Чичен Итца се крие донякъде в останките на една древна пирамида, наречена Кукулкан, известна още като Ел Кастило. Археолозите отдавна знаят, че тази мистериозна структура крие втора пирамида в стените си, но новата технология е открила нещо странно: трета пирамида във втората.
Маите са били велика цивилизация, но никога не са имали обединена държава или империя като инките или ацтеките. За сметка на това всеки един техен град се е борил за надмощие над останалите и това е водело до възходи и падения. В крайна сметка всичките величествени постройки в някой момент от своето съществуване са процъфтявали и след това мистериозно изоставени. И Чичен Ица е ярък символ на тяхната изчезналата цивилизация.
След като разгледаме Чичен Итца ще имаме време за обяд, а след това възможност да посетим Сеноте Ик Кил, наподобяващо подземно езеро. Сеноте е нещо специфично за полуостров Юкатан. Представлява дълбока и широка яма в земята, която има кръгла форма и е пълна с вода. Сеноте се образуват от сриването на пещери. Точно за това те могат да варират по размер, форма и дълбочина. Някои от тях са като малки локви, а други са широки естествени басейни пълни с подводни пещери и проходи. След като дупката се оформи, за да стане на сеноте, тя веднага се запълва с чиста и прясна, най-вече подземна вода. Хората обичат да се наслаждават на тези естествени басейни, а сеноте с подводни пещери също така са страхотни места за гмуркане. В цената не е включена входната такса за Сеноте Ик Кил – 12 USD на човек, заплаща се по желание.
Денят ще завършим във Валядолид за почивка и самостоятелни занимания.Нощувка във Валядолид.

9 ден /14.11./ ВалядолидРивиера Мая
Закуска в хотела. Трансфер до Плая дел Кармен, където ще се настаним в хубав хотел, за да си почиваме на брега на Карибско море.
Свободно време за плаж и почивка. Нощувка.

10 ден /15.11./ Ривиера Мая
Закуска в хотела. Свободно време за плаж или допълнителна екскурзия.
Днес за най-големите изследователи сме подготвили възможност да посетят другият значим археологически обект в района – Тулум. Градът е още от пре-колумбовата епоха от времето на маите. Бил е главно пристанище на градът-държава Коба. По времето на маите, градът се е наричал Зама, което в превод означава “градът на зората”, тъй като гледа на изток, откъдето изгрява слънцето. Самото име Тулум, с който е известен днес, на езика маите означава “стена”, “ограда”, явно заради стратегическото местоположение и укрепленията по брега на Карибско море. Архитектурата е типична за маите, които са населявали източното крайбрежие на Юкатан. Руините са разположени на 12-метрови и градът е един от последнит, построени и обитавани от маите. Своят разцвет достига между 13-ти и 15-ти век, като маите продължават да обитават Тулум около 70 години началото на испанската колонизация. Окончателно градът е изоставен до края на 16 век. Тулум е едно от най-добре запазените крайбрежни поселения на маите и днес е популярен обект сред туристите. Цена на човек: 85 USD на човек. Минимален брой участници – 10. Нощувка

11 ден /16.11./ Ривиера Мая
Закуска в хотела. Свободно време за плаж и самостоятелни занимания. Нощувка.

12 ден /17.11./ Ривиера Мая - отпътуване
Закуска в хотела. Освобождаване на стаите и трансфер до летището за полет Канкун – Истанбул.

13 ден /18.11./ ИстанбулСофия
Пристигане в Истанбул. След кратък престой полет до София. Добре дошли у дома!

Хотели по програмата:
PREMIER Mexico City 3* или подобен; Закуска;
PLAZA Palenque 3* или подобен; Закуска;
MISION Campeche 3* или подобен; Закуска;
MARIA JOSE Maya M?rida 3* или подобен; Закуска;
MESON del MARQUES Valladolid 4* или подобен; Закуска;
Catalonia Yucatan Beach 4* или подобен; All Inclusive;

Полетно разписание:
TK1030 06NOV SOFIST 2135 0005
TK 181 07NOV ISTMEX 0225 0815
TK 184 17NOV CUNIST 1430 1035
TK1031 18NOV ISTSOF 1445 1505

Допълнителни екскурзии /заявяват се и се заплащат в България/
- Екскурзия до археологическия комплекс Тулум – 85 долара на човек. Минимален брой участници – 10;
- Входната такса за Сеноте Ик Кил – 12 USD на човек, заплаща се по желание.

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Тагове

Оферти - Мексико |  Оферти - Мексико |  Екскурзии - Мексико |  Екскурзии - Мексико |  Екзотична почивка 2024 - Мексико |  Екзотична почивка 2024 - Мексико

Избрани оферти