Начало / Статии / Статии - Лаос

Луангпхабанг - сънлив затънтен град и древна имперска столица в едно

Автор

/

Повечето места в Лаос са в състояние да ви върнат назад във времето, но с особена сила това важи за лунатичния, пълен с храмове Луангпхабанг (Градът на Буда на мира) в планинския север.

Луангпхабанг, Лаос

С население от само 15 000 души той е вторият по големина град в Лаос, все още без туристически наплив към него, въпреки бившата му роля на кралска столица и център на лаоския будизъм. Над 600 монаси с шафранени роби обитават неговите трийсет пагоди, от които най-изключителната е Ват Сиен Тонг,  Златният градски храм, построена през ХVІ в. от кралете на Лаос, които поддържат своя двор в Луангпхабанг до 1975 г., когато монархията е премахната.

Множеството сгради с тайландско влияние съдържат внушителни скулптури на Буда, избегнали нашествието през ХVІІІ в. на китайски пирати. Отвъд храмовете посетителите ще открият непавирани задни градски улички, излъчващи будистко спокойствие от същия вид, с разхождащи се из тях петли и деца, които си играят, докато главните улици са изпълнени с образци на представителна френска архитектура, включително бившата вила на престолонаследника Кхампа.

Днес хотел, притежаван от дъщеря му, той предлага единайсет прости, но привлекателни стаи, прелестен вътрешен двор и примамваща веранда, но главната примамка на хотел „Вила Санти“ е изненадващо изтънченият ресторант на открито, който сервира вечеря само от лаоски ястия.

Това е най-оживеното кътче в града, но дори тук нещата са спокойни и отпуснати. Устройте си тук вечеря след разходка през всекидневния пазар „Наувенгкхан“.

Къде: Луангпхабанг, 209 км северозападно от Виентян, Лаос
Най-добро време: ноември-февруари.

Виж актуалните оферти за пътуване в Виентян!

Виж още:

Почивка в Тайланд

Екскурзия във Виетнам

Екскурзия в Мианмар

>
27 декември 2011 г.

Тагове

екзотика

любопитно

хотели

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти