Начало / Статии / Статии - Индия

Махабалипурам, Индия – гадатели и странни камъни

Автор

/

Преди да стъпите в Индия, много от градовете може да ви се струват със сложни и невъзможни за произнасяне имена. Прекарате ли обаче дори и ден в малкото селце Махабалипурам, ще разказвате дълго за него.

Махабалипурам се намира в южната, по-малко туристическа част на Индия, на брега на Бенгалския залив. Пясъкът по плажовете е ситен и мек, истинско удоволствие е да стъпвате боси по него.

Преди повече от 1500 години днешното малко рибарско селце е било процъфтяващо пристанище, наречено на името на един от владетелите си Нарсимха Варман, известен с прякора Махамала – Великия борец. И до днес градчето е известно и като Мамалапурам.

Пещерни храмове, чудновати скали и барелефи

Една от най-известните забележителности на Махабалипурам са пещерните храмове –помещения с барелефи, изсечени в скалите. Тук се срещат и храмове-колесници, посветени на главните герои от епоса „Махабхарата“. Край Махабалипурам се намира и един от най-големите барелефи на открито – 240 квадратни метра. С това обаче туристическите атракции на градчето не свършват, защото то си има и огромен балансиращ камък, застанал на ръба на склон – Топката масло на Кришна. Скалата с диаметър 5 м стои неподвижно напук на всички закони на физиката. Легендата разказва, че като малък бог Кришна много обичал масло и често тайно си хапвал от буркана с масло на майка си. Този камък, твърди се, е откраднато масло.

Гадатели и папагали

Махабалипурам кипи от живот, има сергийки с всякакви предмети, изработени от местните хора, а неизменна част от удоволствието е разбира се, пазаренето. Освен продавачи, тук ще срещнете и различни гадатели – например мъж с два зелени папагала, които ще изтеглят карта с вашето бъдеще...

Тук се стичат не само чуждестранни туристи, но и местни хора от различни части на страната.

Махабалипурам се намира на 60 км от град Ченай, наричан Портата към Южна Индия.    

Вижте най-добрата оферта за пътуване до Южна Индия!

Снимки: Thinkstock/Gulliver

>
04 юни 2015 г.

Тагове

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти