Начало / Статии / Статии - Индия

Ченай: Вратата към Южна Индия

Автор

/

Наричат град Ченай Вратата на към Южна Индия. Старото му име от колониалните времена - Мадрас, е заменено с индийското Ченай в средата на 90-те години. Пети по големина в страната и столица на щата Тамил Наду, той се намира на Коромонделското крайбрежие на Бенгалския залив. Ченай често се губи в сянката на другите големи индийски градове, що се отнася до туризъм, но точно затова е място за истински откриватели.

Плажът Марина

Плажът Марина е екзотичен и колоритен, един от най-дългите градски плажове в Азия. Освен че има широка пясъчна ивица за събиране на тен, тук се играе крикет, пускат се хвърчила, гадатели прорицават бъдещето, рибните пазари са пълни с народ. Основната ивица е дълга 13 км.

Крепостта Сейнт Джордж

Завършена е през 1653 г. от Британската източноиндийска компания и днес в нея се намира работното място на част от управата на щата Тамил Наду. Вътре се разполага и музей, разказващ за миналото на града, който пази интересни предмети от колониалните времена.

Храмът Капалишварар

Квартал Милапор в Ченай е едно от местата, около които възниква Мадрас още преди пристигането на колонизаторите. Тук се намира храмът Капалишварар (Kapaleeswharar) – внушителна сграда, която посреща стотици поклонници. Входната кула е украсена с фигури във всички цветове на дъгата, а павилионите са с красиви колони.

Катедралата Свети Тома

Римокатолическата катедрала се намира на един хвърлей разстояние от крайбрежието и е издигната от португалците през 15-и век. Смята се, че апостол Тома е пренесъл християнството в тази част на света и е убит в Ченай през 72 г. сл.Хр. Макар мощите на Тома Неверни да се намират в Италия, костица от него се пази и в тази църква.

Джамията на хилядата светлини

Тази джамия е притегателен център както за вярващи мюсюлмани, така и за почитатели нa културата и изкуствата.

Ашрамите

Макар на пръв поглед да не прилича на духовно място със своите повече от 4,5 милиона население и хаотичен трафик, Ченай е дом на многобройни ашрами, храмове и философски ретрити. Ако попаднете в града по време на някой голям празник, ще почувствате колко духовно място е. Статуите се вадят от храмовете и се носят из града с тържествени паради, а по тротоарите се рисуват геометрични фигури, известни като „ранголи“, за които се вярва, че носят късмет. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Ченай!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Ченай!

>
02 декември 2014 г.

Тагове

екзотика

културен туризъм

плажове

семеен туризъм

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти