Начало / Статии / Статии - Индия

10 причини да посетите Южна Индия

Автор

/

Индия не е дестинация за всеки. Или се влюбваш, или я намразваш. Но освен това Индия е твърде широко понятие – да си бил в Тадж Махал и Мумбай не е като да си бил в Южна Индия. В южните щати племената, културата, животът са различни. Затова дори и да сте били в екзотичната азиатска държава, ето ви няколко причини да направите още едно пътешествие, само из южната й част:

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Храмовете на Южна Индия

И храмовете, и обитаващите ги богове са част от ежедневието на индиеца. Така е от векове, така продължава да бъде и днес. Храмовете в Канчипурам и Махабалипурам са пример за грандиозния стил от времето на династията Палава (между 7-и и 9-и век). От това време са и впечатляващите пещерни храмове в Махабалипурам и скалната крепост в Тричи. Няколко века по-късно династията Чола построява красивите монументи в Танджавур. В Мадурай можете да видите изящния храм Минакши на друга династия – Наяк. Повечето храмове в Южна Индия са на хиляди години, променяни, укрепвани и доукрасявани от различни владетели.


Храната в Южна Индия

Храната в Индия е различна от тази, с която сме свикнали, но великолепна! Горещият влажен климат в Южна Индия, обилните дъждове и близостта на крайбрежието гарантират големи количества от ориз във всякакви варианти, пресни плодове и зеленчуци, ядки, варива и вкусни морски дарове. Тук обикновено на всяко ядене се консумира пикантна храна, така че не се учудвайте, а пробвайте.

Важно: Не пропускайте да опитате традиционен индийски хляб наан.


Снимка: Thinkstock/Gulliver

Преживяването Пондичери

Град Пондичери все още носи следите от френското и британското си минало. Срещат се сгради в колониален стил, някои от тях на повече триста години, но в изключително добро състояние и все още обитаеми.

Преливането на история и география, на античност и съвремие, които Пондичери предлага, създава рядко срещана комбинация от стилове. Най-старата църква „Свещеното сърце на Исус“, построена около 1700 г., ще ви напомни на парижката Нотр Дам, но след като чуете отново клаксоните на скутери и тук-тук, се връщате обратно в индийската действителност.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Една от основните забележителности на града е ашрамът Шри Ауробиндо и многобройните постройки, свързани с него – духовни, културни, образователни и търговски. Хиляди хора посещават храма и медитират пред двамата самадхи от Шри Ауробиндо и Майката, около която ашрамът е изграден.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Аюрведа – не пропускайте масажите

Аюрведа е съвършена, древна наука за живота, а Керала е домът на Аюрведа. Това е една от най-старите форми на традиционна медицина. Масажите в този район са задължителна част от програмата – техниките и маслата, които използват, са много различни от това, с което сме свикнали. Като добавим към това и климата…

Важно: За препоръчване е да изберете масажното студио в хотела, в който сте отседнали, независимо от разликата в цената. Цената в хотелите е малко по-висока, но това ви осигурява сигурност в хигиената и качеството на услугата, които получавате.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Чаените плантации и плантациите за подправки

Стъпаловиден килим от зелени чаени плантации, покриващи мъгливи вълнообразни хълмове е Индия, много различна от тази, която си представяте. Посетете чаена плантация или плантация за подправки, където ще научите какви са свойствата на всяко растение.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Национален парк „Перияр“

Националният парк Перияр е резерват за слонове и тигри, разположен в Керала. В него живеят много диви видове, сред тях има и застрашени животни. Ако обичате разходките сред дивата природата, то Перияр ще е паметно приключение. Националният парк е чудесно място за организиране на сафарита. Перияр е обитаван от повече от 35 вида бозайници – освен тигри се срещат слонове, индийски бизони и елени, глигани, бърнести мечки и други. В парка има над 270 вида птици, местни и прелетни видове.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Пътешествие с лодка по каналите на Керала

Пътешествието с лодка из реките и каналите на Керала е изключително преживяване, което не може да откриете никъде другаде по света, наистина!

Град Алепей неслучайно е нареченВенеция на Изтока“ от Лорд Кързън (вицекрал на Индия по време на британското владение на страната). Тъкмо когато най-малко сте очаквали, попадате в блажено безвремие, което ви откъсва от реалността и ви потапя в спокойствие и красота. Традиционна индийска храна, пресни плодове и кокосови коктейли са черешката на тортата. Различни видове птици, патици, водни лилии и спиращи дъха гледки дълго ще останат запечатани в съзнанието ви.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Да се возите на тук-тук

Едва ли сте предполагали, че да се возите в нещо като рикша е екстремно. Да се качите на тук-тук в Индия със сигурност ще ви осигури високи нива на адреналин, не толкова заради транспортното средство, колкото заради начина, по който се осъществява движението. Не е за пропускане.


Снимка: Thinkstock/Gulliver

Индийското бойно изкуство Каларипаяту

Каларипаяту е индийско бойно изкуство, което се заражда на западния бряг на тогавашния Тамилакам през ранния 13-и век. Считано е за една от най-старите бойни техники. Практикува се в Керала, в съседните части на щата Тамил Наду и сред народността малаяли в Малайзия. В Южна Индия можете да видите това бойно изкуство на живо в зрелищен спектакъл.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Залезите над Индийския океан

Може да сте виждали залез над Индийския океан на снимки, но нищо не може да се сравни с великолепието и романтиката на действителното преживяване. Това е още една причина да планирате пътуване до Южна Индия.

Снимка: Ивалина Ненова

Вижте актуални оферти за пътуване до Индия!

 

>
25 януари 2024 г.

Тагове

екзотика

кулинарен туризъм

любопитно

спа туризъм

трекинг

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти