Начало / Статии / Статии - Индия

Храмовете в Южна Индия

Автор

/

Всеки, който е бил в Индия, знае, че там съвсем мирно си съжителстват древното и съвременното. Страната е вероятно най-големият център за IT специалисти в света, една от най-бързо развиващите се икономики в света и човек би се запитал къде в този технологичен хаос остава място и време за религия и посещение на храмове.

Всъщност религията все още е важна част от живота на индийците и не е изключено да ги видите да се отбиват в храма на път към работа или на връщане към дома си.

Shore Temple - Mahabalipuram

И храмовете, и обитаващите ги богове са част от ежедневието на индиеца. Така е от векове, така продължава да бъде и днес.

Meenakshi Amman Temple - Madurai

Ако не познавате в детайли индийската култура, митология и религия, в началото ще ви е трудно да се ориентирате кой кой е сред плеядата от богове. Започнете с божествената троица в основата на хиндуизма - Брахма (създателя), Вишну (защитника) и Шива (унищожителя). Когато става въпрос за Южна Индия и нейните храмове, важно е да се знае, че във всеки от щатите на тази част на страната се говори различен език, културата е различна, храмовете – също.

Kanchi Kailasanathar Temple - Kanchipuram

Храмовете в Канчипурам и Махабалипурам са пример за грандиозния стил от времето на династията Палава (между 7-и и 9-и век). От това време са и впечатляващите пещерни храмове в Махабалипурам и скалната крепост в Тричи.

Pancha Rathas monument complex - Mahabalipuram

Няколко века по-късно династията Чола построява красивите монументи в Танджавур. В Мадурай можете да видите изящния храм Минакши на друга династия – Наяк.

Meenakshi Amman Temple - Madurai

Най-важното място в хиндуистките храмове се нарича гарбагриха – обикновено прилича на малка пещера и е мястото, където е разположено божеството на храма. Високите, подобни на пирамиди структури на входовете на храмовете, се наричат гопурам и са изписани с цветни миниатюри на богове, богини, животни и други небесни създания.

Descent of the Ganges monument - Mahabalipuram

Около основния олтар има дворове, които след молитва поклонниците обикалят три, седем или девет пъти. В единия край на двора обикновено има и кухня, където се приготвя и поднася храна за боговете. Част от яденето след това се дава на поклонниците.

Sri Brihadees wara Temple -  Thanjavur

Повечето храмове в Южна Индия са на хиляди години, променяни, укрепвани и доукрасявани от различни владетели.

Снимки: Thinkstock

Вижте най-добрата оферта за пътуване до Индия!

>
04 май 2015 г.

Тагове

екзотика

културен туризъм

религиозен туризъм

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти