Начало / Статии / Статии - Австралия

Национален парк „Крейдъл Маунтън“ и маршрутът „Овърленд“

Автор

/

На 240 км южно от Австралия, Тасмания, планинска територия с размерите на щата Вирджиния, изглежда сякаш накрай земята дори за австралийците от континента, а благодарение на нейното изолирано местоположение, голяма част от флората и фауната й не се среща никъде другаде на планетата.

Национален парк


Все пак по-голямата част от острова е потънала в зеленина и цивилизована, като много прилича на графство Съри в Англия – с изключение на дванайсетте милиона декара, оставени непокътнати като паркове, обхващащи един от най-впечатляващите алпийски пейзажи на Австралия.

Перлата в тази национална корона е националният парк „Крейдъл Маунтън“, чиито назъбени върхове и високи бърда формират голяма, неусвоена от човека част от областта. 85-километровият преход „Овърланд“, свързващ парка „Крейдъл Маунтън“ и езерото Сейнт Клеър, е най-прочутият маршрут в страната, който всеки австралиец е дал обет да измине поне веднъж в живота си.

Проникващ дълбоко в дъждовната гора, с дъсчена пешеходна пътека, предпазваща околната среда от човешкото въздействие. По пътя има заслони, но те често са пълни. Вместо да мъкнете екипировка за къмпинг през шестте дена преход, свържете се с някоя добра трекинг агенция, която поддържа частни заслони с топла течаща вода и отделни стаи с малко легла. Те осигуряват и опитни водачи тасманийци, които съпровождат групите в съотношение един водач на петима гости (групите никога не са по-големи от десет души); той или тя се превръща в готвач в края на всеки славен ден ходене, по време на който вие изминавате между 10 и 18 км. Последният ден включва преход през гъста евкалиптова гора до бреговете на езерото Сейнт Клеър, най-красивото в Тасмания, издълбано от глетчер през изминалите два милиона години; 16-километровият круиз, който следва, подсилва магията на преживяванията ви в „Крейдъл Маунтън“.

Ако вървенето по маршрута „Овърланд“ е около 80 км повече от средното при една ваканция, „Крейдъл Маунтън Лодж“ е стационарната алтернатива. Непринуден и уютен, хотелът не е луксозен (ако не броим огромната закуска от първокласен тасманийски бекон и яйца от местни кокошки, отглеждани на свобода). По-скоро това е видът неформална странноприемница, където седите с чаша тасманийско каберне пред пламтящия огън, докато си разказвате един на друг туристически истории.

Хотелът е добра база, от която може да планирате няколко дни яздене на кон, каране на кану и походи през тучната дъждовна гора и покрай алпийските езера. Популярна традиция е да се оставят остатъците от храна в кухнята върху една близка платформа, за да се наблюдава нощният живот на дивите животни, сред които понякога е и тасманийският дявол.

Къде: „Крейдъл Маунтън Лодж“; 80 км южно от Девънпорт, Тасмания, Австралия.
Най-добро време: октомври-февруари.

>
10 декември 2010 г.

Тагове

алтернативен туризъм

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти