Начало / Статии / Статии - Австралия

Тасмания - малката тайна на Австралия

Автор

/

Тасмания изненадващо се появява на 240 км южно от материка след 10-часово пътуване с ферибота от Мелбърн. Този триъгълен по форма остров не прилича на никоя от останалите австралийски територии. Размерите му са колкото на Шри Ланка, но климатът е хладен и умерен, а ландшафтът се отличава с небивало разнообразие. Хората са оценили тези особености на острова и над 40% от него са обхванати от национални паркове и резервати.

На източния бряг има красиви заливи с дълги сърповидни пясъчни плажове. В ярък контраст с тях са 300-метровите долеритни колони, стърчащи от брега на морето в националния парк „Тасман“. В по-голямата част от острова теренът рязко се издига от брега към вътрешността и създава живописен фон за морските пристанища – особено връх Уелингтън, извисяващ се на заден план край град Хоубарт, сгушен в едноименния залив в югоизточния край на Тасмания. Странният пейзаж с долеритни колони е характерен за връх Уелингтън, издигащ се над естуара на река Деруънт и съставляващ част от задния план на град Хоубарт. Най-високата му точка е на 1271 м надморска височина и често тук остава по малко сняг и през лятото. Тук природата е винаги на една ръка от вас. Само на няколко минути пеша от центъра на втория по големина северен град на острова, Лонсестън, се намира дивата Катаракт Гордж.

Голяма част от Западна Тасмания е планинска и предлага отлични условия за пешеходен туризъм. Един от най-известните маршрути тук е Оувърленд Трек с дължина 65 км, прокаран през националния парк „Крейдъл Маунтин – Лейк Сейнт Клеър“. По пътя си туристите се наслаждават на остри алпийски върхове, езера, водопади и диви лесове. В националния парк „Франклин-Гордън Уайлд Ривърс“, недалеч от Макуери Харбър на западното крайбрежие, гостите могат да се поразходят сред дивата природа с речни круизни корабчета.

Тасмания се слави като място за авантюристично прекарване на почивката – пешеходен туризъм, гребане с каяк, рафтинг по планинските бързеи, сърфинг, риболов и подводно плуване сред подводните гори от кафяви водорасли. В последно време обаче островът е разширил палитрата на предлаганите туристически атракции с луксозни бутикови хотели и ресторанти за любители на добрата храна. Въпреки това Тасмания е запазила спомена за драматичната си история. Островът е открит от холандския мореплавател Абел Тасман, който минава оттук през 1642 г. и го нарича Земя на Диемен по името на тогавашния губернатор на Холандската източноиндийска компания, който го изпраща на това плаване.

Заселването на острова обаче започва едва през 1803 г., когато англичаните го превръщат в наказателна колония. Заточеници пристигат тук доста след като Сидни вече престава да ги приема. Така днес повечето от масивните стари сгради се оказват построени от осъдените на каторга. Едно от най-посещаваните места тук е Порт Артър – най-добре запазеното селище за осъдени престъпници на територията на Австралия, запазило вълнуващи свидетелства за този период от австралийската история.

Сред красивата природа на острова са запазени и множество паметници от времето на трудния и изпълнен с мъжество живот на първите заселници от ХIХ в.: пристанищни складове, ферми, рибарски селища и миньорски градчета. Много от местните имена говорят за копнежа на заточениците да пресъздадат наново своята британска родина в този подобен на нея, но из основи различен свят. Националният тръст на Австралия днес се грижи за Кларендън – величествен джорджиански дворец край Лонсестън, който по стил не е нито английски, нито австралийски, но определено е тасманийски.

Любопитно: Тасманийският дявол дължи името си на своите остри зъби и натрапчив вой. С размерите си на малко куче той е най-големият хищен представител на двуутробните. Въпреки страховитата си репутация, бяга от хората. Животното е емблема на Тасмания. Заради мистериозното страдание на този вид от кожен рак по лицето, той е обявен за застрашен от изчезване.

Кога да отидете там: На Тасмания има четири ясно разграничени сезона. Лятото продължава от декември до февруари. Пролетта и есента си имат своите привлекателни страни, но времето може да бъде много дъждовно и мъгливо.

На какво да обърнете внимание: Спускането от Маунт Уелингтън е вълнуващо тричасово велосипедно приключение от 1270 м надморска височина до самия бряг на морето на крайбрежната улица на Хоубарт.

Полезни съвети: На Тасмания трябва да си носите удобни туристически или обикновени обувки за дълго ходене, които тук при всеки случай ще ви се наложи да използвате – и в градовете, и в националните паркове, и по туристическите маршрути.

Снимки: AcepPanno1, Daniel Julie, Julie Edgley

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
05 юли 2013 г.

Тагове

маршрути

острови

пешеходен туризъм

приказните острови

риболовен туризъм

сърфинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти