Начало / Статии / Статии - Чили

Национален парк Торес дел Пайне в Чили - пуст и девствен

Автор

/

Национален парк


Този затънтен аванпост в сърцето на чилийска Патагония е едно от последните действително неотъпкани пусти пространства на планетата. Разположен малко на север от Пунта Аренас, най-южния град в света, той е самотна област със зашеметяваща красота, която не е картографирана до 30-те години на ХХ в. 2 400 000-декаровата мрежа от дълбоки зеленикаво-сини езера, бързи реки, скърцащи ледници, пампаси и фиорди е най-известна заради Куернос дел Пайне – изумителните 3000-метрови кули от розов гранит, които са част от планинската верига Кордилера Пайне.

Близо четириметровият размах на крилете на легендарния андийски кондор понякога се появява в небето над този сюрреален пейзаж; той е един от над 100-те различни вида местни птици, от подобното на щраус нанду до диви фламинго и черногуши гъски. Оранжево-бялото гуанако, братовчед на ламата, както и планинската пума, между другото, също обитават тези пространства. Не е чудно, че Чарлс Дарвин и Жул Верн са сред покорените от магията на тази област в края на света. Тук изобилието на въздух, светлина, време и пространство кристализира усещането за откъснатост от живота, който познавате.

Извлечете максималното от преживяването с отсядане в хотел „Салто Чико“, разположен край брега на ледниковото езеро Пеое в националния парк „Торес дел Пайне“. На пръв поглед хотелът е незабележителен: семплата бяла сграда, облицована с дъски, не прави опити да се съревновава с природата. Но интериорът е светъл, просторен, пълен с естествени влакна и местни дървета – и навсякъде има огромни прозорци, които рамкират гледките към необикновено красивите гранитни кули на парка. Вие сте на може би 400 км от най-близкия град, но лененото спално бельо е от Барселона, порцеланът е от Англия, гостите са от всички краища на света.

И макар добрият живот да е съблазнителен и външното джакузи-с-гледки да граничи с възвишеното, истинският лукс е да бъдеш в сърцето на парка. Гостите могат да избират от меню с шестнайсет екскурзии, покриващи над 240 км пътеки и пътища (поне пет екскурзии се предлагат всеки ден). Дори свикналият на заседнал живот посетител може да обикаля областта, било то с джип, или с голяма моторна лодка. Други експедиции включват пешеходен туризъм, походи, планинско колоездене и преходи на коне. След това се връщате обратно във вашата база, за да вечеряте по дънки и бархетна риза кралски краб и да отпивате превъзходни чилийски вина.

Къде: 4,5-часов полет от Сантяго до Пунта Аренас, Чили, след който следва 6-часов превоз с кола до хотела.
Най-добро време: всеки сезон има своята красота; температурите през януари са средно 5–13 градуса; през юли са от -4 до 5 градуса и е много ветровито.

Виж актуалните оферти за Чили!

Виж още:

Екскурзия в Патагония

Екскурзия в Перу

Екскурзия в Аржентина

>
05 август 2010 г.

Тагове

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти