Начало / Статии / Статии - Куба

Неповторимата Куба

Автор

/

Oснован през 1515 г., първи между седемте града на Куба, Сантяго де Куба е един от най-живописните в страната. Поради изключителните си географски условия е първа столица на Куба до 1556 г., когато се обявява Сан Кристобал де Ла Абана. Сантяго де Куба, столица на провинцията със същото име, обикновено е известен с две особености, които го правят неповторим град - гостоприемните му непринудени жители с жизнерадостен темперпамент и богатите историческо-културни постижения.

Разположен около огромен залив на Карибско море и близо до Сиера Маестра, Сантяго де Куба съжителства с морето и планината. Това определя климата му като топъл и влажен и в същото време очарова с красивите си пейзажи, богато съчетани с градски, естествени и морски елементи.

В Сантяго де Куба са запазени исторически ценности като първата къща в Америка, първата катедрала в Куба, първата медна мина на открито в целия Американски континент, както и първият музей в страната. Сантяго де Куба е люлка на всички музикални жанрове в страната. Великолепните карнавали се считат за най-забележителните в Куба. В Сантяго де Куба има международна аерогара. Той е един от най-важните и превъзходни туристически полюси в страната с великолепна хотелска инфраструктура на плажа, в планината и в града. Сантяго де Куба е единственият град - герой в Куба. Нарича се така заради големия принос на неговото население за освободителните подвизи.

Варадеро - най-известният плаж в Куба

Варадеро е най-известният плаж в Куба, както и основна туристическа дестинация. Слънцето, плажът, пейзажът, растителността, топлият климат, прозрачността на морето, белият фин пясък, който изглежда като пресят от човешка ръка, правят Варадеро незабравимо и неповторимо туристическо място. В този райски кът на кубинската география е изградена една от най-големите хотелски инфраструктури в страната - хотели, барове, ресторанти, водни басейни, игрища за голф и т. н. Всичко това заедно с местата извън тях представлява комплекс, който задоволява и най-изискания вкус на посетителя.

Варадеро е разположен в провинция Матансас. На юг от Матансас се намира полуостров Сапата - една от най-важните екологични системи в Куба и същевременно най-големият резерват на влага в островното Карибие. Варадеро има международна аерогара. Намира се на 140 км източно от Хавана.

Санта Клара - Куба

На 15 юли 2006 г. Санта Клара навършва 317 години от основаването си. По прогресивен начин градът се превръща във важен център, свързващ западната и източната част на страната. Той се разширява през XIX в. с железопътна линия от Санта Клара. Това развива търговията в града. През първите десетилетия на XIX в. синовете на Санта Клара се включват в конспиративните действия в Куба срещу испанската метрополия. През ХХ в. установената на 10 март 1952 г. диктатура получава бърз отговор от жителите на Санта Клара, които незабавно започват действия срещу режима. През 1958 г. Санта Клара е сцена на едно от най-важните военни действия на войната за освобождение, известно като “Битката на Санта Клара”, под ръководството на Команданте Ернесто Че Гевара. Днес Санта Клара има 230 631 жители. Разполага с международна аерогара.

Градът представлява търговски център с възможности за чуждестранни инвестиции и потенциален износ. Освен благоприятното му географско разположение в централната част на Острова, той има силно развита промишлена и селскостопанска инфраструктура. Към тях се прибавя развитието на туризма с наличието на архитектурните ценности, чудесна природа и своеобразното историческо богатство.

От различни места в света тук пристигат хора, за да сведат чела пред останките на Команданте Ернесто Че Гевара де ла Серна и паметника в негова памет. Санта Клара живее с гордостта от това, че Че Гевара променя окончателно историята на града, когато през декември 1958 г. идва с войската си, за да го освободи.

Камагуей - Куба

Камагуей e един от седемте града, основани от испанските колонизатори на 2 февруари 1514 г. През XIX в. по време на войните за независимост с испанския колониализъм Камагуей дава значителен брой от своите най-добри синове и дъщери в името на кубинската кауза. Това е градът на Хоакин де Агуеро и Агуеро. Вдъхновен от идеалите за независимост, той издига кубинското знаме, което днес е национално. По време на Републиката от 1902 до 1959 г.

Камагуей е място на постоянен кипеж и недоволство от националните олигархични интереси. Поради историческото и културното значение, както и поради броя на жителите си Камагуей е третият по големина град в страната. Има повече от 320 хил. жители. В градската инфраструктура са включени международна аерогара с два терминала. С богатството от традиции, култура и модерно общество град Камагуей днес се стреми да се приобщи към кубинските туристически дестинации като Хавана, Сантяго де Куба и Тринидад. За тази цел се правят големи инвестиции в търговски, културни и развлекателни центрове, както и в хотели по отношение на техния комфорт и обслужване.

Олгин 

Основан е през 1545 г. и в 1752 г. Олгин става четвъртият по значение град в страната. В историята на Куба той заема важно място с активното си участие в борбите за независимост. Олгин има 1 035 825 жители и е разположен на север от източната част на Куба. Заема площ от 9300,6 кв. км. Има привилегировано геогафско положение - 350 кв. км брегове с красиви плажове и забележителни географски места. Наречен е “Земята на никела”.

Експортната му продукция представлява 20 % от икономическите приходи в страната. Освен това значително място в икономиката му заема захарното производство. Има десет захарни централи (фабрики). Притежава обширни площи с цитрусови плодове и тютюн. Провинцията има международна аерогара и днес е третият привлекателен туристически център в страната. Рибната промишленост заема важно място в икономиката на тази провинция.

Сиенфуегос

Град Сиенфуегос е основан през 1819 г. от френски и испански земевладелци. Той е едно от най-важните пристанища на южния бряг на Куба и столица на провинцията със същото име. Градската архитектура запазва пищната неокласическа декорация. Безспорно Сиенфуегос е един от най-добре планираните градове, съществуващи в Куба. През 2005 г. историческият център на града е обявен от ЮНЕСКО за наследство на човечеството.

Понастоящем населението му възлиза на почти 160 000 жители. В Сиенфуегос има международна аерогара. За провеждане на мероприятия е на разположение подходяща инфраструктура, която гарантира блестящото им организиране.

В околностите на града наред с плажовете и природата има и широка гама от престижни хотели с първокласно обслужване. Специализираният туризъм предлага подходящи условия за най-добър отдих.

Островът на младежта

Островът на младежта е вторият по големина карибски остров в архипелага Куба, заедно с още 600 малки острова, съставящи архипелаг Канарреос, разположен в югоизточната част на Куба и на 50 км разстояние от Хавана. През годините е известен с различни имена като Острова на папагалите, Колония Кралица Амалия, Острова на пиратите, Острова на съкровищата, Острова на заточените и Остров Пинос.

С последното си име е известен до 1978 г. Тогава е наречен Остров на младежта поради хилядите младежи от различни краища на света и от различни кубински провинции, които учат в училищата на полето. Понастоящем Островът на младежта се счита за единствената в Куба специална община.

Има приблизително 79 000 жители. Икономическата дейност е земеделска и основно - отглеждане на цитрусови плодове, също така, добив на мрамор, риболов и керамично производство (за широка употреба и художествено). Главната туристическа атракция са Международният център за плуване под вода в хотел “Колони” и Туристическият комплекс “Кайо ларго дел Сур”.

В острова има аерогара (вътрешни линии). Пещерите в “Пунта дел Есте” са считани за сикстински параклис на скалното изкуство с голямо количество аборигенски пиктографии.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Куба!

 

>
05 януари 2010 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти