Начало / Статии / Статии - Куба

Куба – 5 наслади за духа и тялото, които да не пропускате

Автор

/

Куба е страст, разруха, странна смесица от бедни и щастливи хора, от плажове и колониално-комунистическо наследство. Толкова много имате да видите, опитате и усетите от Куба, че и месеци няма да ви стигнат.

           Снимка: Artsy Fartsy

За да започнете своето пътешествие, са ви нужни само няколко крачки – опитайте следните 5 емблематични за Куба неща и ще знаете, че сте на прав път.

           Снимка: Les Haines

Пури

Куба и пура – това е класика. Едва ли има по-разпространено рекламно изображение на страната от това на възрастен кубинес с димяща пура в уста. Тук се произвеждат едни от най-висококачествените пури в света, изборът е голям. Важно е да запомните да не купувате пури от улични продавачи – почти сигурно е, че са фалшиви или нискокачествени. Ако искате да си донесете пури от Куба, купувайте ги само от държавните магазини Casa del Habano и си пазете касовата бележка до напускане на страната. В тези магазини освен това се продават кафе, шоколад и други неща, които вървят с пурите, има и специални помещения за пушене.

           Снимка: Mark Rowland

Ром

Много от съвременните марки ром са се появили някъде по острова, там са се появили и най-известните коктейли с ром. Един от най-известните посланици на кубинския ром по света и до ден днешен си остава Ърнест Хемингуей, който обичал да пие дайкири и мохито в хаванските барове.

           Снимка: Mark Rowland

Салса

Може би една от първите представи, които изникват в съзнанието на човек, когато си помисли за Куба, са страстните танци в ритъма на салса в горещите хавански нощи. Истината е, че макар според мнозина Куба да е Меката на салсата, самите кубинци смятат, че тяхната музика е нещо различно, че и нещо повече – и я наричат тимба. Както и да наречете танца обаче, ритъмът е същият, така че непременно се впуснете в ритъма. Не е нужно да знаете стъпките – важно е да се забавлявате.

Сладолед

Да, не само в Италия сладоледът е изкушение, което не трябва да се изпуска. Кубинската държавна верига за сладоледи „Копелия“ е любима както на местните, така и на туристите. Само в Хавана над 30 000 души дневно хапват сладолед в „Копелия“, а заведението им за сладолед в кубинската столица е едно от най-големите в света със своите 1000 места. „Копелия“ има също и във Варадеро и Санта Клара.

Плаж

Не забравяйте, че сте на Карибите – тук плажовете са божествени, пясъкът е излязъл от мечтите ви, а край плажовете се полюшват палми. Най-добрите плажове ще откриете във Варадеро (21 км плажна ивица), Гуардалавака, Плая Енсеначос, Плая Мегано, Плая Анкон, Кайос Коко и Гийермо.

***

Карибските острови (Карибите) са всички острови в Карибско море. Делят се на Големи Антили, Малки Антили и Бахамски острови. Големите Антили включват КубаЯмайкаДоминиканската република, Хаити, Пуерто Рико и Кайманови острови. Малките Антили пък са съставени от десетки малки острови като по-известните от тях са Барбадос, Вирджинските острови (Американски и Британски), Тринидад, Тобаго, ДоминикаКюрасаоАруба, Гренада и др.

Вижте актуални оферти за пътуване до мечтаната Куба!

 

>
07 февруари 2024 г.

Тагове

екзотика

кулинарен туризъм

любопитно

сладоледи

Забележителности наоколо

Избрани оферти