Начало / Статии / Статии - Канада

Остров Елсмир - място на крайностите

Автор

/

Във Форт Конгър има група малки дървени хижи, построени от великия американски полярен изследовател Робърт Пири. Когато се върнал тук през 1899 г. след първия си неуспешен опит да стигне до Северния полюс през зимния мрак, когато температурата падала до минус 52 градуса, той помолил своя верен афроамерикански помощник Матю Хенсън да му помогне да си събуе обувките. Заедно с обувките обаче той „събул“ и част от премръзналите си пръсти на краката. Това го лишило от възможността нормално да ходи и по време на четвъртия му опит да достигне полюса през 1909 г., когато двамата с Хенсън обявили, че са първите, видели отдалеч Северния полюс, той през по-голямата част от път трябвало да пътува в шейна, теглена от кучешки впряг.

              Снимки: Electronker

Остров Елсмир е място на крайностите. Това е най-северната част на Северна Америка, а Форт Конгър е почти на края на Кейп Калъмбия, отстоящ само на 756 км от Северния полюс. Пири бил принуден да пътува през зимата, защото само през този сезон островът е свързан с полюса с лед. От ноември до февруари на Елсмир е пълен мрак, а от май до август слънцето въобще не залязва. По това време „среднощното слънце“ е доста объркващо – движи се в кръг по хоризонта и предизвиква сенки във всички посоки, като работещ 24 часа слънчев часовник. Въздухът е толкова чист и прозрачен, че е трудно човек да определи разстоянието до дадена точка – струва ти се, че можеш бързо да стигнеш до места, които фактически са доста далече.

През лятото снегът на острова се стопява и повърхността на земята се показва. Студеният вятър люлее цветовете на нежни диви цветя – жълти полярни макове, червени мъхести кампиони (от сем. копривови) и бели планински омайничета. При тези ниски температури изпаренията са незначителни, но и валежите не са много – едва 60 мм (сняг, дъжд и кондензация). Затова остров Елсмир се смята за пустиня – най-близките дървета тук се намират на 2000 км на юг от него. През 1988 г. неподправената красота на тукашната природа става защитена зона в рамките на Островния национален парк „Елсмир“, включващ голяма част от най-североизточните му територии. В неговите черти попада и най-голямото северноамериканско езеро отвъд Полярния кръг – Хейзън, в което през лятото гнездят прелетни птици: исландски сокол, гъска, калугерица и зеленоглава патица. Мускусни бикове и арктически зайци идват тук на паша, както и карибу на Пири – по-малки, по-нежни и по-бели от останалите си събратя в Канада.

Остров Елсмир е невероятна туристическа дестинация – запазен периметър за мотивирани, разполагащи с достатъчно пари хора, които пристигат тук с малки самолети, кацащи на летище „Танкуери Фиорд“, или с круизни кораби ледоразбивачи. Макар че островът е два пъти по-голям от Исландия, неговото население достига едва 150 души, повечето от които живеят в Грис Фиорд в южната част на острова. Това селище е основано от канадското правителство през 1953 г., а преди това в продължение на 200 години Елсмир е бил необитаем, макар че първите заселници са се появили по тези места преди цели 4000 години. Това били хора от племето туле. Предците на днешните инуити се появили по тези места преди около 1000 години. Остров Елсмир носи името на британска експедиция през 1852 г., водена от граф Елсмир. Днес островът е част от североизточната канадска територия, създадена през 1999 г. – Нунавут. На езика на инуитите името означава „наша земя“. Напълно логично тяхното азвание за Островния национален парк „Елсмир“ е Кутинирпаак, което означава „Върхът на света“.

Любопитно: Полярните зайци, които се срещат на Елсмир, имат идеално камуфлажно облекло за заснежени терени, из които е пълно с гладни хищници като арктически вълци и лисици. Тези зайци спят зимен сън заровени дълбоко в снега. През лятото обаче тяхната козина се променя в сиво-кафява, за да се слива по-добре с цвета на тундрата. Хранят се с дървовидни храсти, с различни топчести плодове и пурпурно потайниче. Мускусните бикове са социални животни – живеят на групи по 12–60 животни. Защитени от своите рога и здрави челни кости, биковете ги използват и като нападателно оръжие. При опасност застават в кръг около малките си и ги бранят от хищници като арктическите вълци. Мускусните бикове зимуват на Елсмир, хранейки се с лишеи, които изравят от снега. Дебелата им козина успешно ги предпазва от студовете.

Кога да отидете там: От края на май до края на август, когато средната температура е 7 градуса. Малцина туристи идват тук през зимата.

На какво да обърнете внимание: В рамките на националния парк и около езерото Хейзън археолозите са открили останки от местообиталищата на първите заселници тук отпреди 2000–4000 години.

Полезни съвети: Ако не сте обучени специално да оцелявате в пустинни местности и нямате опит с белите мечки, най-добре наемете водач за обиколка из острова .

Полезни факти за остров Елсмир:

Координати: 79° 50' с.ш./78° 0' з.д.
Площ: 196 235 кв. км
Статут: остров от територия Нунавут, Ка нада
Население: 150 души
Селище: Грис Фиорд
Официален език: инуиннактун, английски, френски
Парична единица: канадски долар

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
21 май 2013 г.

Тагове

екстремен туризъм

зимен туризъм

летен туризъм

лукс

приказните острови

северно сияние

Забележителности наоколо

Избрани оферти