Начало / Статии / Статии - Мианмар

Пагодата „Шведагон“ - душата на Янгон

Автор

/

Ръдиард Киплинг пише: „Златното кубе каза: „Това е Бирма и тя е съвсем различна от всяка земя, която ти познаваш“. Смаян от мащаба и богатството на пагодата „Шведагон“, Киплинг вероятно би занемял, ако наистина е могъл да попадне вътре в храма.

Пагодата Шведагон - Мианмар

Облицована със злато, чиято стойност е около 90 милиона долара, блестящата камбановидна ступа е разположена в центъра на 55-декаровия комплекс „Шведагон“. Традицията повелява вярващите и туристите да вървят по посока на часовниковата стрелка, докато преминат покрай многобройните покрити с мозайки колони, шпилове, украсени молитвени павилиони, статуи на Буда, 78 по-малки филигранни пагоди и навсякъде хора, които се молят, срещат, медитират, говорят и гледат как играят децата им.

Камбани звънят. Кадилни пръчици разпръсват приятен аромат. Ароматът на приношенията от цветя, ярките цветове на традиционните пасо и лонги (саронги, носени съответно от мъже и жени), наситено шафранените роби на будистките монаси и звукът на нежни напеви и молитви се съчетават в чувствена смесица.

Сияйната 32-етажна ступа се извисява нагоре и завършва със златен глобус, който е натъпкан с 4350 диаманта и скъпоценни камъка, включително един 76-каратов диамант на върха си. За будистите това е най-таченото място в страната, тъй като се смята, че то съхранява реликви от четирима Буди, които са се появявали на земята. То е най-бляскаво при залез.

В „Савой“, исторически хотел в колониален стил, питайте за стаи, които имат изглед към пагодата или я наблюдавайте от хотелския ресторант, уместно (макар и твърде предвидимо) наречен „Киплинг“.

След ден на борба с тропическата влага и разнебитените, изригващи дим автобуси по широките булеварди на Янгон с дървета покрай тях, климатиците и единственият винен бар в Янгон ще ви зарадват.

Къде: Пагодата „Шведагон“, на хълма Сингуттара, Янгон (Рангун), Мянма (Бирма).
Най-добро време: октомври-февруари.

>
07 декември 2010 г.

Тагове

пагоди

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти