Начало / Статии / Статии - Бразилия

Пазарът Вер-у-Пезу и Ла Ем Каза - колоритен хаос в устието на Амазонка

Автор

/

Белен е изходната точка за повечето речни екскурзии нагоре по Амазонка, а неговият процъфтяващ всекидневен пазар „Вер-у-Пезу“ (чието име идва от вика на продавачите през колониалната ера – буквално, „Виж теглото!“) е безпорядъчна, сякаш безкрайна разпиляна маса от екзотични стоки.

Пазарът Вер-у-Пезу и Ла Ем Каза, Белен, Бразилия

Хипнотичната бъркотия и привличащите вниманието миризми на сушени билки, лековити корени, концентрирани есенции от подправки и цветя от джунглата и чудотворни еликсири държат посетителите в плен.

Змийски кожи, сапун от костенурки и очи на делфин може и да са контрабандни артикули, но те все още се появяват наред с други стоки, свързани със суеверията макумба и вуду фолклора: афродизиаци, амулети, муски от зъби на алигатор, прах от гущер, сушени глави на боа удушвач и други неразпознаваеми вещи, които може би няма да поискате да узнаете точно какви са.

Влажният въздух разнася аромата на апетитна храна, сготвена от местни жени, които готвят за стотици търговци в най-големия открит пазар на Бразилия сред какофония от проклинане, флиртуване, шумно хвалене на стоката и пазарене.

Главната атракция на пазара е изобилието от речните най-необикновени видове риба (пирани!), месо (броненосец!), плодове и зеленчуци, много от тях със сигурност ще се появят същия ден в „Ла Ем Каза“, най-добрия ресторант в Белен заради местната cozinha brasiliera (бразилска кухня). Именно в Белен местните жители за първи път показват на колонизаторите чудото на изобилието по река Амазонка. Днес ентусиазираната и словоохотлива главна готвачка и собственичка, Ана Мария Мартинс, е поела щафетата, като дава на своите гости най-доброто, което реката може да предложи.

Основното ястие в региона е пато но тукупи, патица в билков сос, приготвян от сока на вездесъщия корен на маниока, отглеждана тук като форма на кулинарно изкуство; само местните изглежда жадуват за кълцаното месо от костенурка или жабешки бутчета. Преди повече от двайсет години доня Ана е поела нагоре по течението към семейната ферма, за да се учи от индианските старци; оттогава тя забавлява своите щастливи гости в тази весела и безгрижна колониална среда под сянката на гигантското дърво фламбоянте (пламтящо дърво) във вътрешния двор.

Къде: Пазарът „Вер-у-Пезу“, Белен, Амазония, Бразилия

>
18 юли 2011 г.

Тагове

гастрономия

екзотика

любопитно

пазари

ресторанти

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти