Начало / Статии / Статии - САЩ

Сейнт Джордж в Бермуда - повратен пункт за историята на Северна Америка

Автор

/

Върнете се назад във времето в Сейнт Джордж – към една епоха, когато това малко и приветливо градче, кацнало в северния край на Бермудските острови с изглед към закътания си залив, е било изолирано пристанище в Северния Атлантически океан – и повратен пункт за историята на Северна Америка.

През 1609 г. славният адмирал сър Джордж Съмърс се натъкнал на острова. Бурното време разпръснало малкия му флот, който плавал от името на Вирджинската компания с жизненоважни доставки за пионерското селище в Джеймстаун, на американския континент. Съмърс врязал потъващия си кораб в един риф, за да го спаси. След това от отломките екипажът му построил два нови кораба – „Пейшънс“ и „Деливърънс“ и продължил пътя си, оставяйки тук двама от моряците, за да утвърдят английските права над острова. През 1612 г. Вирджинската компания се заловила да изгради колония на Бермудите, давайки на мястото името Сейнт Джордж.

Градът не бил първият опит за изграждане на постоянно селище, но тъй като е оцелял до наши дни, може да претендира за титлата на най-стара английска колония в Новия свят. Бермудите се замогнали от ролята си на междинна станция по пътя на британските кораби, превозващи многобройните заселници към Северна Америка и Карибския басейн. По този начин спомогнали за развитието на американския югоизток, а по-късно, симпатизирайки на революционерите от Американската война за независимост, тайно ги снабдявали с барут.

Сейнт Джордж останал столица на островите до 1815 г., когато ролята била поета от Хамилтън. Междувременно се сдобил с комфортни домове и имения, както и с някои красиви обществени сгради като старата Градска палата, построена през 1620 г. От 19-и век насам обликът му е останал почти непроменен и днес той е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

За да се съхрани този автентичен вид, дори телефонните кабели тук се заравят под земята, а уличните лампи се изработват в исторически стил. Със своите варосани стени и бели покриви къщите на Сейнт Джордж са скупчени около естественото му пристанище, което е достатъчно дълбоко, за да приема круизни кораби. Близо до брега е малкият остров Орднънс, сега свързан със сушата посредством мост.

Забележителната история на града е изложена в множество музеи, като този на Бермудския национален тръст, или на Историческото дружество Сейнт Джордж. На остров Орднънс в залива пък се намира пълномащабно копие на кораба „Деливърънс“, снабдил намиращата се на ръба на оцеляването колония Джеймстаун с жизненоважни запаси. А тъй като Джеймстаун бил първото постоянно английско селище на американския континент, без Бермудите – и без Сейнт Джордж – историята на Северна Америка е можела да тръгне по съвсем различен път.

Кога да отидете там: Силният сезон е през топлата половина на годината (април до септември), а през лятото жегите стават почти тропически. Зимните месеци (от декември до март) определено са хладни.

На какво да обърнете внимание: Уредът за потапяне във вода и дъската за оковаване, изложени на Кралския площад служат като напомняне, че животът в Сейнт Джордж не винаги е бил така идиличен, както изглежда днес.

Полезни съвети: Не се поддавайте на изкушението да си наемете скутер – криволичещите пътища могат да бъдат опасни, а автобусният превоз е отличен.

>
29 април 2013 г.

Тагове

Бермудски острови

екзотика

летен туризъм

лукс

мечтани туристически дестинации

плажове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти